DELEN

Voor grote gebouwen en bedrijven is het heel gebruikelijk een verlichtingsplan op te (laten) stellen. Hierin wordt precies duidelijk gemaakt waar in iedere ruimte lichtbronnen geplaatst worden, zowel functionele als decoratieve verlichting. Nu iedereen echter steeds meer aan huis gebonden is door de maatregelen om te verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen, is het goed ook eens te kijken naar de verlichting thuis. Wil je ook daar altijd voldoende en sfeervol licht hebben? Maak dan ook een lichtplan voor je eigen woning.

Functionele verlichting: led spots

Op een aantal plaatsen in het huis is het belangrijk dat je goed licht hebt om iets te kunnen zien.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeslamp in de zithoek en in de werkkamer. Met alleen maar  sfeerlicht zou je door te weinig licht je ogen verpesten tijdens lezen of werken. Boven het werkblad in de keuken is het daarnaast erg handig lampen met een behoorlijke sterkte te plaatsen zodat je goed kunt zien wat je aan snijden en verwerken bent. Tot slot is ook in de badkamer fel licht van een sterke en heldere lamp noodzakelijk.

Op al deze plaatsen is huis werden vroeger vaak halogeenspots geplaatst. De nieuwe trend op het gebied van functioneel licht zijn led spots. Deze zijn op den duur veel goedkoper en duurzamer. De aanschafprijs ligt vaak hoger, maar led spots hebben een veel langere levensduur en verbruiken ook nog eens veel minder elektriciteit. Veel mensen hebben het idee dat led-lampen een hard en onprettig licht geven, maar er is tegenwoordig zo’n grote keuze in led spots dat er voor ieder wat wils is.

Sfeerverlichting of decoratieve verlichting

Sfeerverlichting of decoratieve verlichting

Led lampen zijn overigens niet enkel geschikt voor het produceren van functioneel licht. Ze kunnen ook op allerlei verschillende manieren zorgen voor decoratief licht. Sfeerverlichting in je woning wordt voornamelijk gevormd door diverse hang-, wand-, tafel- en staande lampen. Maar hoe koop je nu een lamp die past bij de stijl van je interieur, van de juiste grootte en met het gewenste lichteffect? Lampen (of eigenlijk armaturen) kunnen er in de showroom van een winkel erg mooi uit zien, maar eenmaal thuis tegenvallen. Probeer daarom eerst eens thuis wat te variëren met verschillende lampen (zowel armaturen als lichtbronnen met verschillende kleuren of lichtsterktes). Zo weet je waarschijnlijk beter wat je zoekt qua grootte en stijl, waar je lampen wilt hebben en hoeveel licht deze zouden moeten geven.

Soms zijn het trouwens niet alleen maar de lampen die voor het decoratieve effect zorgen, maar juist de combinatie met andere items. Zo kan het een opvallend effect geven een sterke led spot achter gebrandschilderd glas of een plant te plaatsen, en de schaduw terecht te laten komen op andere muur of plafond. Of wat dacht je van het verwerken van led lampen in een parketvloer of vloertegels? Of het plaatsen van een strip met led lampjes in een boekenkast?

Functionele en sfeerverlichting gecombineerd: dimbare led lampen

Sommige led lampen zijn dimbaar, deze kun je van nul tot honderd procent lichtsterkte zonder flikkering of hapering dimmen. Zo kun je met een en dezelfde lamp functioneel en sfeerlicht combineren. Enerzijds geven ze voldoende licht om bij te lezen. Anderzijds kunnen dimbare lampen zacht en gezellig sfeerlicht geven dat voldoende is voor het kijken van televisie en volstaat bij bezoek. Let er wel op dat je een speciale Led dimmer nodig hebt om dimbare led spots goed mee te kunnen dimmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here