DELEN

Heb je een tuin, maar geen groene vingers of weinig tijd voor onderhoud? Geen probleem, je kan ook een tuin met weinig onderhoud creëren. In dit artikel geven we je 4 tips om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Zo hoef je straks niet meer urenlang te tuinieren en kan je heerlijk genieten van het zonnetje!

1. Kies voor kunstgras

Veel mensen houden van gras in de tuin, het hoort er gewoon bij. Daarnaast is gras vaak onmisbaar als je kinderen of een hond hebt. Helaas brengt gras ook veel onderhoud met zich mee. Alleen al het gras afrijden is een tijdrovende klus. In de zomer kan het ook een lange periode warm zijn waardoor er in het gras gele plekken ontstaan en je het regelmatig zal moeten sproeien. Wanneer je hier geen tijd of zin voor hebt, is het wellicht een goed idee om kunstgras te leggen. Kunstgras heeft dezelfde voordelen van echt gras én je hebt er geen onderhoud aan. Vandaag de dag is kunstgras zo mooi dat je zelfs het verschil niet meer ziet met echt gras.

2. Geef onkruid geen kans met bodembedekkers

Op je knieën onkruid verwijderen, er bestaan leukere klusjes dan dat. Een goede manier om onkruid te voorkomen is het bedekken van de bodem, zo krijgt onkruid minder kans om te groeien. Er bestaan verschillende soorten bodembedekkers. Denk bijvoorbeeld aan boomschors, cacaodoppen, grind of schelpen. De eerste keer is het wel wat werk om alles te verspreiden, maar daarna heb je er jaren geen omkijken naar.

3. Kies voor vaste planten

Planten zijn zeker een meerwaarde voor je tuin. Ze zijn heel mooi en ze zorgen voor veel sfeer. Echter vragen de meeste planten ook veel onderhoud. Een tip is om te kiezen voor vaste planten in plaats van eenjarige planten. Dit betekent dat je niet steeds iets nieuw hoeft te planten of te zaaien. Wanneer je dan ook nog eens kiest voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben, zit je helemaal goed. Vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld de hortensia, skimmia, vlinderstruik en lavendel.

4. Ga voor onderhoudsvrije tuinmeubelen

Een laatste tip is om onderhoudsvrije tuinmeubelen te kopen. Zo kies je best voor kunststof tuinmeubelen in plaats van bijvoorbeeld houten tuinmeubelen. Kunststof tuinmeubelen vragen veel minder onderhoud. Sowieso is het aangeraden om je tuinmeubelen goed af te dekken als je ze niet gebruikt. Zo heb je straks minder schoonmaakwerk en kan je nog sneller van het mooie weer genieten. Je kan hier een beschermhoes voor gebruiken, maar nog beter is om je tuinmeubelen op te bergen in een blokhut of tuinhuis. In blokhutten en tuinhuisjes staan je tuinmeubelen immers het hele jaar droog. Zo’n blokhut of tuinhuis is trouwens ook handig om al je (tuin)gereedschap en tuinkussens in te bewaren. Je kan immers nooit genoeg opbergruimte hebben!

Hou jij van tuinieren of heb je er een hekel aan? Wat doe jij om je tuin onderhoudsarm te maken? We zijn benieuwd naar je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here