DELEN

Tel jij al af naar de zomer zodat je weer een barbecue kan organiseren? Wij hebben goed nieuws: je hoeft niet langer te wachten! Ook bij wat koudere temperaturen kan je heerlijk barbecueën. Met deze tips organiseer jij een geslaagde winterbarbecue!

1. Licht je gasten duidelijk in

Licht je gasten duidelijk in wanneer je ze uitnodigt voor je barbecue. Vergeet zeker niet te zeggen dat het om een winterbarbecue gaat zodat ze weten dat ze zich warm moeten aankleden. Een dikke winterjas, muts en handschoenen zijn dan ook warm aanbevolen.

2. Zorg voor warmte

In de winter kan het erg koud zijn dus een beetje extra warmte is natuurlijk meer dan welkom. Zorg voor genoeg warme dranken om iedereen lekker warm te houden. Denk bijvoorbeeld aan chocolademelk, thee, soep, glühwein en jenever. Daarnaast kan je elektrische terrasverwarming of een vuurkorf plaatsen. Voorzie ook kussens en dekentjes voor je gasten, en plaats hier en daar wat kaarsen. Zo creëer je een warme en gezellige sfeer!

3. Voorzie voldoende verlichting

In de winter is het vroeg donker. Zorg dus voor voldoende verlichting. Kaarsen zijn alvast een goed begin, maar rond de barbecue zal je meer verlichting nodig hebben. Je moet immers goed kunnen zien of het vlees al gaar is. Zet de tuinverlichting aan of plaats een lamp naast de barbecue.

4. Zet de barbecue uit de wind

Wanneer er koude wind op de barbecue blaast, beïnvloedt dat de temperatuur waardoor het vlees minder snel gaart. Zorg er dus voor dat je de barbecue uit de wind zet. Een bijkomende tip is om een barbecuetoestel met gesloten deksel te gebruiken, zo beperk je het temperatuurverschil tussen de barbecue en de buitentemperatuur.

5. Voorzie genoeg brandstof

Hoe kouder het is, hoe langer het duurt om de barbecue op te warmen. Voorzie daarom zeker genoeg kolen of propaangas.

6. Serveer winterse gerechten

Aardappelen, pasta, vlees en vis doen het altijd goed. Maar bij een winterbarbecue kan je ook heerlijke seizoensgerechten voorschotelen. Tijdens de wintermaanden zijn deze groenten op hun best: pompoen, wortelen, prei, knolselder, spruiten, paddestoelen, rode kool en schorseneren. Maak er lekkere salades mee of grill ze op de barbecue. Voorzie hierbij ook aangepast vlees. In de winter mag dit gerust wat stevige kost zijn. Denk bijvoorbeeld aan spek, steak en een stukje wild. Nog een tip: om het eten langer warm te houden, kan je de borden voorverwarmen in de microgolfoven.

7. Marshmallows als dessert

Als dessert mogen marshmallows zeker niet ontbreken op de barbecue. Ga de Amerikaanse toer op en rooster de marshmallows boven het vuur. Prik enkele spekjes op een prikker en hou ze een tiental centimeter boven de warmte. Blijf draaien zodat de marshmallow gelijk opwarmt. Als ze een lichtbruin kleurtje krijgen, zijn ze klaar om te eten. Lekker, dat wordt smullen!

8. Voorzie een plan B

Wat als het nu écht koud wordt, hard begint te regenen of misschien wel sneeuwt? Voorzie dan een plan B. Misschien kan je buiten barbecueën en binnen eten? Je kan ook een partytent voorzien, zo zitten jullie toch nog buiten maar wel droog!

Heb jij al eens een winterbarbecue gedaan? Heb jij nog leuke tips? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Parasol op orde houden tijdens de winter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here