DELEN

De lente is begonnen. En dat betekent natuurlijk dat we de zin krijgen om ons huis weer eens goed aan te pakken. Dat voelt goed! Niets is prettiger dan een frisse wind door de woning. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je het moet aanpakken. Daar helpt deze blog je bij: essentiële tips voor de grote schoonmaak.

1. Van kamer naar kamer

Het lijkt altijd een enorme klus: de grote schoonmaak. En dat is het ergens natuurlijk ook. Maar de truc is om het kamer voor kamer te bekijken en af te werken – dat scheelt een hoop stress. Zo neem je namelijk het idee weg dat je alles in één moment moet afvinken. Nergens voor nodig!

Het schoonmaken kan zelfs voor meer voldoening zorgen als je er op deze manier meer aandacht aan besteedt. Zo heb je er namelijk minder haast in, en sla je echt geen enkel hoekje over. Dat allemaal dankzij meer structuur!

Grote schoonmaak: sla geen hoekje over

2. Sla geen enkele hoek over

Over elk hoekje gesproken: bij de grote schoonmaakbeurt is het dus absoluut de bedoeling om alles mee te nemen. Van A tot Z. Ook die vervelende taakjes die je in de meeste gevallen ‘stiekem’ over het hoofd ziet, zijn nu aan de beurt. Je moet maar zo denken: het is maar eens in de zoveel tijd nodig. Om het te relativeren!

Om welke plekjes het gaat? Denk aan de stoflaag bovenop de kasten, het vet bij de afzuigkap, de spinnenweb resten aan de lampen – om maar wat voorbeelden te nemen. Het kost je wat extra moeite, maar dan heb je ook wat. Wedden dat je huis in tijden niet zo schoon heeft gevoeld?

Verder lezen! Frisse kleuren in het interieur verwerken: hoe doe je dat?

3. Sommige ruimtes hebben extra aandacht nodig

Waar we ons te alle tijden bewust van moeten zijn bij de grote schoonmaak tips, is dat sommige ruimtes een grondigere reiniging nodig hebben dan andere. Zo wordt het op sommige plekken viezer dan op andere plaatsen. Of spendeer je bijvoorbeeld meer tijd in de ene ruimte dan in de andere. Het telt allemaal mee!

Neem nu de grote schoonmaak in de keuken. Een plek waar wordt gewerkt met eten en drinken – en waar hygiëne dus van groot belang is. Tegelijkertijd is het een plek die juist snel vies wordt. Dat maakt dat je er best wat harder mag poetsen. Ga desnoods twee keer met een doekje langs de viezigheid. Het zekere voor het onzekere.

Extra aandacht nodig bij de grote schoonmaak in huis: de keuken

4. Grote schoonmaak: probeer los te laten

Deze laatste tip voor de grote schoonmaak in huis lijkt misschien wat in strijd te zijn met de andere tips. Maar het is toch een belangrijke – om te voorkomen dat je aan niets anders dan het schoonmaken meer kunt denken. We hebben immers vaak de neiging om alles tot in de kleinste details aan te pakken als het om een grote klus als deze gaat.

Maar probeer dat enigszins los te laten. Anders kun je wel dagenlang – of zelfs wekenlang – bezig blijven met poetsen. En daar word je uiteindelijk natuurlijk alleen maar ongelukkig van. De truc is dus: poets grondig, maar met een gestaag tempo. De beste manier om tot een schoon huis te komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here