DELEN

Een pvc-vloer komt in diverse uitvoeringen, maar laat zich kenmerken door een optimale veerkracht. Van klikvinyl tot een pvc-vloer met verlijmde tegels: het kan allemaal. Wat de afwerking betreft kom je echter altijd uit bij plinten. En ook daar is de keuze op zijn zachtst gezegd heel ruim te noemen. Hoe kies je nu de juiste plinten voor je pvc-vloer? Wij leggen uit waarop je allemaal moet letten.

Kies in functie van je woonstijl

Net zoals bij een pvc-vloer is de keuze wel heel groot. Zo zijn er bijvoorbeeld strakke plinten die het vooral goed doen in een moderne woning, maar er zijn ook monumentenplinten en kraalplinten. Die plinten zijn vooral een meerwaarde wanneer je houdt van klassiek en authentiek. Eigenlijk is er voor iedere stijl wel een geschikte plint. Vooraleer je plinten kiest, bedenk je dus goed welke woonstijl je wil creëren en zorg je ervoor dat ze goed aansluiten bij je interieur. Dit zijn de richtlijnen, maar onthoud dat het verhaal vaak niet zo zwart-wit is en je altijd wel verschillende keuzes hebt.

  • Gladde plinten staan goed in een modern interieur
  • Kraalplinten staan goed in een authentiek interieur
  • Monumentplinten staan goed in klassieke herenhuizen
  • Sierplinten zijn geschikt voor een klassiek interieur
  • Waalplinten zijn typisch Belgische plinten voor een landelijk interieur
  • Luxeplinten zijn universeel inzetbaar
  • Overzetplinten zijn plinten die je over bestaande plinten plaatst

Plinthoogte afstemmen op hoogte plafond en grootte ruimte

Plinthoogte pvc vloer

De hoogte van de plint kies je in functie van de hoogte van het plafond. Als je een kleine kamer hebt met een laag plafond kies je altijd voor een kleinere plint. In een herenwoning met hogere plafonds is een hogere plint dan weer aangeraden. Dezelfde redenering geldt voor de grootte van de kamer. De meeste mensen kiezen voor plinten met een hoogte van 9 tot en met 12 cm. Voor een herenhuis kan je zeker hoger mikken, maar voor de meeste woningen zal 9 tot en met 12 cm inderdaad volstaan.

Opmeten en plintdikte kiezen

Wat de plintdikte betreft ben je vaak beperkt door de ruimte tussen de vloer en de muur. Daarom is het belangrijk om die ruimte steeds op te meten. Ook hier is het eigenlijk zo dat je de plintdikte wel moet bepalen in functie van de ruimte. Een dikke plint staat niet zo goed in een kleine ruimte, maar kan een grote ruimte dan weer wel beter tot zijn recht laten brengen.

Wat de dikte betreft is het wel altijd opletten geblazen. Een pvc-vloer krimpt in principe niet, maar de ondervloer waarop het is aangebracht kan dat wel doen. Wanneer er een risico bestaat op krimpen (tijdens de winter) of uitzetten (tijdens de zomer) moet je daar natuurlijk de plintdikte op afstemmen. Bij het kiezen van plinten neem je dus een net iets grotere of kleinere plint afhankelijk van het seizoen.

Witte plinten of toch een kleurtje?

Wat kleuren betreft heb je alle keuzevrijheid. Plinten zijn verkrijgbaar in vrijwel alle RAL-kleuren. Natuurlijk is het wel zo dat niet iedere kleur even goed staat in een woning. Wat opvalt is dat de meeste mensen kiezen voor witte plinten. Met witte plinten kan je dan ook weinig fout doen, zeker als je ook al witte kozijnen hebt. Daarnaast merken we dat zwarte glanzende plinten aan een opmars bezig zijn. Voor een moderne of luxueuze uitstraling kan dat een goed idee zijn, maar dan moet je interieur er echt wel bij aansluiten.

Natuurlijk kan je ook altijd de kleur aanpassen aan de kleur van je muren. Zeker bij bijzondere muren kan het een mooi resultaat geven. Zo kan je die oranje bol op de muur extra op de voorgrond laten treden. Het nadeel is dan wel dat je echt zeker van je stuk moet zijn en volgend jaar niet ineens voor een paarse driehoek mag gaan. Voor een eeuwige twijfelaar is wit hoe dan ook de beste keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here