DELEN

De keuken is vaak de centrale spil waar ons thuisleven rond draait. We brengen er veel tijd door, we praten er, we maken er ruzie, we eten er, we genieten er. De juiste verlichting is functioneel en sfeervol, ongeacht de situatie. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je hier.

Welke types verlichting bestaan er?

Licht kan drie functies hebben: basis, sfeer en functioneel. In een keuken heb je een combinatie van de drie nodig. Dat betekent niet dat je drie soorten armaturen of lichtbronnen nodig hebt. Een lamp kan meerdere functies hebben. Zo kan een ledstrip onder een hangkast zowel functioneel als sfeervol zijn.

Om te weten welke verlichting perfect is voor jouw keuken, moet je meer weten over de verlichtingstypes.

Basisverlichting

1. Basisverlichting

Dit is de algemene verlichting van een ruimte: de schakelaar die je aanzet wanneer je de ruimte binnenkomt. Dit is vaak een centraal lichtpunt in het midden van de ruimte. In een keuken is dat vaak boven de tafel of het keukeneiland. Qua armatuur zijn er veel mogelijkheden, zoals een hanglamp of spots.

2. Sfeerverlichting

De keuken en woonkamer vloeien tegenwoordig vaak in elkaar over. Het is niet langer een werkruimte, maar wel een leefruimte. Gezelligheid in de vorm van decoratief licht maakt het er aangenaam vertoeven. Dit is vaak indirecte verlichting in de vorm van ledstrips, tafel- en vloerlampen, maar ook met dimbare verlichting creëer je snel en makkelijk sfeer.

3. Functioneel licht

In de keuken wordt gekookt en daar heb je gericht licht voor nodig dat je werkblad voldoende verlicht. Vaak wordt hier gekozen voor helder, wit licht. Functioneel licht vind je meestal in de vorm van inbouw ledlampen op strategische plaatsen, zoals boven het kookvuur en wasbak of onder de hangkasten. 

Het nut van een lichtplan

Lichtplannen worden standaard opgesteld voor winkelruimtes en kantoren, maar ook je eigen woning heeft er baat bij. Je plant op voorhand uit waar een lichtpunt komt en welke functie het zal hebben. Zo creëer je harmonie in de ruimte. Dat kan je samen met een professional, maar kan je ook, met wat hulp van het internet, prima zelf.

Een lichtplan maakt het makkelijker om verschillende soorten licht te combineren. Zo vermijd je dat er donkere hoeken ontstaan, maar ook dat je te weinig of net te veel lichtbronnen hebt. Door direct en indirect licht, maar ook warm en koud licht te combineren krijg je een mooi samenvloeiend geheel.

Het nut van een lichtplan

Maak het jezelf makkelijk

Kies vooral armaturen die je mooi vindt, maar kijk ook naar je gemak. In de keuken krijgt een hanglamp makkelijk een laagje vet of stof. Ga voor makkelijk te reinigen lampen. Zorg er bij het opstellen van het lichtplan voor dat je de schakelaars op een intuïtieve manier plaatst, zodat je meteen de juiste schakelaar op de juiste plaats hebt.

Licht is onmisbaar in elke ruimte. Besteed er voldoende aandacht aan om volop van de ruimte te kunnen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here