DELEN

Kan jij ook zo genieten van mooie food foto’s op Instagram of Pinterest? Foto’s van heerlijke gerechten die wel kunstwerkjes lijken en je doen watertanden? Er zijn een aantal trucjes om je zelfgemaakte bordjes er nog lekkerder uit te laten zien. Met deze food fotografie tips maak jij straks de perfecte food foto’s!

food foto's

1. Food foto’s: voldoende licht

We beginnen met de belangrijkste tip: de belichting. Kunstlicht maakt het veel moeilijker om een mooie food foto te maken. Daglicht is dus een must! Indien mogelijk doe je food fotografie buiten, maar vlakbij een raam is ook goed. Je kunt beter wat te veel licht gebruiken dan te weinig. Een flits gebruiken is geen goed idee.

2. Food fotografie voor beginners: het juiste bord

Bij fotografie food speelt ook het bord een belangrijke rol. Kies voor lichte kleuren als je op zoek gaat naar het ideale bord. Een leuke placemat of een snijplank is ook heel leuk om je gerechten op te presenteren. Het zorgt ervoor dat de kleuren van je eten in de food foto beter tot zijn recht komen.

3. Fotografie food: de compositie

Bij food fotografie voor beginners wordt er ook veel belang gehecht aan de compositie in je food foto’s, dus wat zich waar op de foto bevindt. Een goede tip is om in lijnen te denken als je de compositie bepaalt. Wist je trouwens dat je op je smartphone de ‘grid’ kunt aanzetten? Plaats hierbij de belangrijkste objecten op de snijpunten en je food foto zal er direct een stuk professioneler uitzien! Om je foto food helemaal af te maken, kan je nog extra’s toevoegen zoals bestek, een servet, bloemetje of drankje.

4. In stukjes

Niet alleen de buitenkant van je gerecht is interessant, maar ook de binnenkant mag gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan een appelcake, een taart in verschillende lagen of een sappig stukje vlees dat nog een beetje roze is. Snijd dus gerust een paar stukjes af voor je de foto’s van eten maakt. Op die manier lijkt het ook alsof je het gerecht direct mag opeten. Dat wordt watertanden!

food fotografie

5. Voeg kleur toe aan je food foto’s

Ga je eten fotograferen? Vergeet dan niet om wat kleur toe te voegen. Sommige gerechten zijn natuurlijk al kleurrijk van zichzelf, maar bij bepaalde gerechten doet bijvoorbeeld een beetje groen geen kwaad. Een simpele lasagne ziet er bijvoorbeeld een stuk lekkerder uit met verse kruiden of een groen slaatje erbij. Durf hier gerust mee te experimenteren!

6. Fotografeer uit de juiste hoek

Bij een food fotografie workshop leren ze je ook om uit de juiste hoek te fotograferen. Of je beter van bovenaan of opzij fotografeert, is afhankelijk van het gerecht en welk deel van het bord je wilt benadrukken. Is het bijvoorbeeld een compositie van verschillende kleine gerechtjes zoals tapas? Dan zal bovenaanzicht de mooiste food foto’s opleveren. Wil je de binnenkant van je appelcake benadrukken? Snijd er dan een stukje af en maak foto’s van opzij.

7. Experimenteer met filters

Tenslotte is het handig om te weten dat er verschillende apps bestaan waarmee je je food foto’s kunt bewerken. Maak hier dan ook gerust gebruik van voor je voedsel fotografie! Soms zorgt een filter voor wat extra pit, maar je kunt ook makkelijk de belichting of het contrast aanpassen om tot de perfecte food foto’s te komen. Experimenteren is de boodschap!

Zo, dit zijn een aantal trucjes voor voedselfotografie. Met deze tips wordt het alvast een stuk makkelijker om de perfecte food foto’s te maken. We zeiden het al eerder, maar durf gerust te experimenteren. Al doende leer je. Hoe meer je oefent met food fotografie, hoe mooier je food foto’s zullen worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here