DELEN

In de tuin heeft hout wel vaker een prominente plek. Het ziet er sfeervol en natuurlijk uit, terwijl het ook nog eens heel robuust is en een lange levensduur kent. Die lange levensduur is echter alleen gegarandeerd indien je het hout goed onderhoudt. Het onderhouden van buitenhoutwerk is in principe niet moeilijk en het volstaat om tweejaarlijks preventief een nieuwe buitenbeits aan te brengen. Bij ernstige beschadigingen zit er soms niks anders op dan het houtwerk vervangen en te redden wat er te redden valt. Lijkt het je allemaal veel werk? Dan kies je toch gewoon voor onderhoudsvrije tuinmeubelen.

Preventief beitsen van buitenhoutwerk

Door het houtwerk te beitsen verhoog je de natuurlijke weerstand ervan. Hoewel buitenbeits onzichtbaar is, dringt het diep door in de vezels en beschermt het hout langdurig. De houtstructuur blijft daarbij zichtbaar, het hout wordt waterafstotend en het beschermt voornamelijk tegen uv-straling. Voor buitenbeits is het wel belangrijk dat je een beits kiest dat voldoende uv-werend is. Houd ook altijd rekening met de aangegeven toepassingen want sommige beitsen bieden enkel bescherming tegen schimmels of insecten en beschermen onvoldoende tegen weersinvloeden.

Het beitsen van houtwerk is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Zo moet je eerst een grondlaag aanbrengen (of de eerste beitslaag met terpentine verdunnen, afhankelijk van de instructies) en tussen iedere beitslaag even schuren om een gladde afwerking te krijgen. Vaak volstaan twee beitslagen, maar wanneer het hout dagelijks langurig in contact staat met de zon kan een derde beitslaag alsnog nodig zijn. Het is niet nodig om oude beitslagen eerst af te schuren vooraleer je een nieuwe beits aanbrengt. Ongeveer iedere twee jaar moet je een nieuwe laag beits aanbrengen.

Insecten- en schimmeldodend product aanbrengen

Het verven van hout volstaat niet om het optimaal te beschermen. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst oude lagen verf weghaalt en het hout opschuurt, waarna je een schimmel- en insectendodend product aanbrengt. Pas wanneer dit product volledig is ingewerkt, kan je aan het verven.

Sterk beschadigde delen moet je vervangen

Soms zit er niks anders op dan beschadigd hout te vervangen. Dat is het geval wanneer het hout fel is aangetast en de mechanische weerstand nihil is. Dat is vooral het geval wanneer houtaantastende zwammen of insecten (zoals de kleine boorkever of de bruine spinthoutkever) lelijk hebben huisgehouden. De te fel beschadigde delen dien je te verwijderen en te vervangen.

Waar de mechanische weerstand niet is aangetast, kan je overwegen om de insecten via toxische stoffen te doden. Hiervoor bestaan specifieke producten die je gewoon met een borstel aanbrengt of vernevelt onder hoge druk. Bij houtzwam moet je een schimmelwerend product aanbrengen. Houtzwam ontstaat bij een vochtigheidsgraad van 30 tot 40% en is een typisch probleem van slecht geventileerde ruimtes. Desondanks kan het ook in een hobbykamer in de tuin lelijk huishouden.

In de tuin zal je echter meestal te maken krijgen met houtrot. In dat geval verwijder je het verrot hout en de loszittende delen en impregneer je het hout met een speciale houtrotstop. Vervolgens breng je houtrotvuller aan. Voor kleine reparaties lukt het perfect met een plamuurmes, maar soms heb je hiervoor een mal nodig. Nadien moet je de houtrotvuller tijd geven om te drogen. Meestal kan je al binnen zes tot twaalf uur schaven en schuren, waarna je eveneens buitenbeits en/of verf kan aanbrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here