DELEN

De zomer komt eraan en dat wil zeggen dat de barbecues weer van stal worden gehaald. Er gaat niets boven de geur van een brandende barbecue die zich door de zomerlucht verspreidt. Of het nu een barbecue is met je gezin, familie of vrienden: je wil graag dat alles vlot verloopt en dat het vlees op en top smaakt. De perfecte barbecue organiseren doe je met deze tips!

1. Een goede voorbereiding

Een barbecue feest organiseren? Dat begint met een goede voorbereiding. Denk onder andere na over welke dranken, groenten en soorten vlees of vis je wil serveren. Zelfgemaakt brood en sausjes kan je bijvoorbeeld al een dag op voorhand maken. Schep de sausjes wel pas vlak voor het serveren door de salade. Ook het marineren van vlees, kip en vis kost soms veel tijd. Sommige gerechten moeten wel 24 uur in een marinade liggen. Op tijd beginnen is dus de boodschap.

Denk ook alvast na over de tafelbekleding. Het vlees op de barbecue mag dan heel erg smaken, zonder mooie tafeldecoratie kan je geen perfecte barbecue organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een mooi tafelkleed met bijpassende servetten, leuk servies en vrolijk gekleurde kaarsjes. Een mooi gedekte tafel is de perfecte sfeermaker!

Ben je bang om iets te vergeten? Maak dan een barbecue organiseren checklist en streep alles één voor één af. Dit zal je heel wat stress besparen.

2. Plaats de barbecue op een veilige plek

Het is belangrijk dat je de barbecue plaatst op een veilige plek, liefst uit de buurt van kinderen en huisdieren. Let er ook op dat de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond staat zodat hij niet makkelijk kan omkantelen. Ook plaats je hem best op een windvrije plek en uit de buurt van brandbare materialen. Vooral tafellakens, tuinmeubelen, parasols en struiken kunnen wel eens gevaarlijk zijn. Een draagbare barbecue is erg handig, maar plaats hem nooit op droog gras of een plastieken of houten ondergrond. Een bbq organiseren op een camping? Blijf dan ver genoeg uit de buurt van de tenten.

3. Barbecue benodigdheden

Veiligheid begint natuurlijk bij jezelf. Een barbecue organiseren doe je daarom niet in bloot bovenlichaam of badkleding. Ook kan je best een BOB aanstellen (net als bij autorijden) die geen alcohol drinkt en het veilig grillen voor zich neemt. Zorg dat je altijd een emmer water in de buurt hebt wanneer je barbecuet. Stel dat er een brand ontstaat, dan kan je deze snel blussen of kan je personen met brandwonden direct koelen.

Nog een paar barbecue benodigdheden die handig zijn: een schort, een lange barbecue tang om het vlees makkelijk te draaien, een grillpan, een bord om het vlees op te leggen, een rol keukenpapier en plantaardige olie (zie puntje 6).

4. Gebruik zones voor je kolen

Een fout die veel mensen maken is dat ze de kolen gelijk verdelen over de grill. Dat ziet er natuurlijk het mooiste uit, maar waar laat je dat stukje vlees dat nog niet gaar is, maar te snel verkleurt? Het beste is om met warmere en koudere zones te werken. Zo kan je de ribbetjes en steaks op het hete gedeelte leggen en de dunne worsten, die sneller klaar zijn, aan de andere kant leggen. Vanaf nu geen zwarte worstjes meer op de barbecue!

5. Zorg voor genoeg hitte

Bij een barbecue moet het vlees bakken en niet koken. Heb je bijvoorbeeld hamburgers en steak klaarliggen? Zorg dan dat de barbecue heet genoeg is. Veel mensen laten hun kolen niet heet genoeg worden, waardoor het vlees te lang op de grill ligt en kan uitdrogen.

Hoe weet je nu of je de perfecte temperatuur hebt bereikt? Een makkelijk trucje is om je hand zo’n tien centimeter boven het rooster te houden en te tellen. Eenentwintig, tweeëntwintig… en nu zou je van de pijn je hand moeten wegtrekken. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je de warmte opdrijven of het rooster verlagen.

6. Wrijf je barbecue rooster in met olie

We geven toe: barbecuevlees is vaak een vettige bedoening. Maar dat wil niet zeggen dat je je grill niet af en toe moet bijvetten. Door de hitte en de vlammen kan die namelijk uitdrogen, waardoor je riskeert dat je vlees aanbakt of blijft kleven. De ideale tip is om een prop keukenpapier in plantaardige olie te dippen en daarmee de grill te vetten.

7. Blijf bij het vuur

Barbecueën mag dan een makkelijke kookmethode lijken, het vraagt wel je volledige aandacht. Zodra je iets op je grill hebt gelegd, dan moet je erbij blijven tot het gaar is. Liefst zelfs tot als al het vlees is gebakken en het vuur uit kan.

8. Een goedkope barbecue organiseren

Tenslotte geven we je graag nog even mee dat een barbecue niet duur hoeft te zijn. Je kan ook prima een goedkope barbecue organiseren. Een pak pasta, een krop sla, brochettes en een pot mayonaise zijn eigenlijk al voldoende. Verder is de keuze aan jou wat je nog graag wil toevoegen. Weet dat je tafel heus niet hoeft vol te staan om een perfecte barbecue te hebben. Wat gaan je gasten zich het langst herinneren, denk je? Die drie soorten flessen wijn op tafel of het plezier dat jullie samen hebben gehad? Juist!

Zo, dit zijn onze tips om de perfecte barbecue te organiseren. Hopelijk krijgen we een mooie zomer zodat er veel gebarbecued kan worden. Al kan een barbecue eigenlijk het hele jaar door. Een winterbarbecue organiseren is namelijk ook heel gezellig!

Lees ook: Dé benodigdheden voor een zomerse party in huis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here