Nog even en het is eindelijk zover: Kerst! Bij Kerst horen gezelligheid, lekker eten, kerstcadeaus en een kerstboom. Maar ook sfeervolle planten waaronder de kerstster, ook wel kerstroos of Poinsettia genoemd. De kerstster plant is de meest verkochte plant voor de kerstperiode. De kerstroos rood blijft het populairste, maar tegenwoordig kan je deze plant kopen in allerlei kleuren: een roze, gele of witte kerstster. Daarnaast vind je ze in verschillende groottes. Vooral de kleine kerstster plant en de mini kerstster plant doen het heel goed! Omdat de kerstroos heel gevoelig is, hebben we een aantal verzorgingstips op een rijtje gezet. Hoe kerstster verzorgen? Je leest het in dit artikel!
1. Kerstster plant water geven
Heb jij geen groene vingers en vergeet je vaak jouw planten water te geven? Dan is de kerstroos perfect voor jou! Je hoeft heus niet voor een kunst kerstroos te gaan. Een echte kerstroos verzorgen is niet zo moeilijk want ze heeft weinig water nodig. Wanneer de kerstroos te veel water krijgt, krijgen de wortels niet genoeg lucht en zullen ze afsterven. Je merkt dit snel aan de bladeren die uit vallen. Maar let op: als de kerstroos te weinig water krijgt, zorgt dit voor uitdroging waardoor de plant er veel minder lang mooi uit zal zien. Je mag de kerstroos dus niet te veel, maar ook niet te weinig water geven.
Wat is de juiste verzorging kerstster? De kerstroos verzorgen binnen doe je door ze eens per week lauw water te geven. Je kan dit makkelijk doen door de plastic kweekpot eens per week even in een badje met lauw water te zetten. Vervolgens laat je de kerstroos goed uitdruppelen en zet je ze terug op zijn plek. Check altijd goed dat er geen laagje water meer in de pot zit want de kerstroos houdt niet van een natte ondergrond.
2. Kerstster verzorgen: de temperatuur
Hoe kerstroos verzorgen? Bij de verzorging van een kerstster is het belangrijk dat je rekening houdt met de temperatuur. De kerstroos is namelijk temperatuurgevoelig. Je zet ze het beste op een tochtvrije plek waar het tussen de 15 en 22 graden is. Koelt het ’s nachts af in jouw huis, maar minder dan 15 graden? Dan zal de rode kerstster veel minder lang meegaan. Verder zet je de kerstroos best op een lichte, zonnige plek, maar nooit in direct zonlicht. In direct zonlicht is de kans groot dat de bladeren zullen verbranden.
3. Verzorging kerstster: let op met tabak, vruchtgroenten en fruit
Tenslotte is het goed om te weten dat veel kerststerren ethyleengevoelig zijn. Ethyleen is een natuurlijk hormoon dat de plant veroudert. Zorg er daarom voor dat er geen externe bronnen van ethyleen aanwezig zijn in de buurt van de kerstroos. Denk bijvoorbeeld aan tabak, vruchtgroenten (tomaten) en fruit (bananen).
Zo, dit zijn een aantal tips voor de verzorging van een kerstster. Heeft jouw kerstroos de winter overleefd? Dan kan de kerstster plant buiten in de zomer, mits je ze op een beschutte plek kan zetten. Gooi de kerstroos na de feestdagen dus niet weg want dat is natuurlijk zonde. Heb jij al een kerstster bloem in huis? Heb jij nog andere tips voor de verzorging kerstroos? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: 5 x planten die lang in leven blijven