DELEN

Wanneer jouw trouwe viervoeter groot genoeg wordt om het huiselijk nest te verlaten, geef je hem maar beter een aangename nieuwe woning. Een lekker hondenhok waarin hij heerlijk warm kan nestelen, zonder koude en regen te moeten vrezen. In elke dierenwinkel kan je wel een hondenhok kopen en er bestaan ook speciale bouwpakketten. Toch zijn deze hokken niet altijd even geschikt voor jouw hond. Jij weet nu eenmaal als geen ander waar jouw harige rakker al dan niet plezier in vindt. Daarom is het des te leuker als je zelf een hondenhok bouwt. Wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat doet? Dat lees je hier.

De basis leggen voor jouw hondenhok

Een hondenhok mag nooit zomaar op de koude vloer rusten. Er moet steeds een ruimte tussen de grond en de vloer zijn om een isolatielaag te creëren. Dit kan een eenvoudige luchtlaag zijn waarbij je het hondenhok op vier ondersteunende planken plaatst, maar nog beter is het wanneer je deze luchtlaag vult met isolatieschuim. Je kunt best waterbestendige bouwmaterialen kopen die bovendien niet-giftig zijn, zeker indien jouw hond al eens aan de hoekjes durft te knabbelen. Triplex is een goed idee. Triplex is vrij goed isolerend en is sterker dan andere houtmaterialen als MDF.

Reken voor een middelgrote hond op een grootte van zestig op vijfenzestig centimeter. Voor een kleinere of grotere hond kan je hier zeker nog tien centimeter bij optellen of aftrekken. Het is ook verstandig om met een verzinkboor de gaten voor te boren, zo steekt er niks uit waar jouw hond zijn tanden aan kan zetten.

Bouwen van de muren

Eenmaal de basis klaar is, kan je beginnen met het bouwen van de muren. Omdat deze muren heel wat regen zullen vangen, gebruik je best massief hout en geen triplex zoals je dat voor de onderplaat wel deed. Voorzie een opening van ongeveer dertig op veertig centimeter. Zeker niet veel groter, want anders gaat de warmte tijdens de koude wintermaanden helemaal verloren. Het is ook aangeraden om in het hondenhok een extra compartiment te voorzien waar jouw hond lekker knus de koudere wintermaanden kan doorkomen. Even aftekenen, zagen met een decoupeerzaag en vervolgens kan je de muren monteren. Gebruik ook hier verzinkte schroeven van minimaal vijf centimeter om de stevigheid te garanderen.

Hondenhok bouwen materialen

Plaatsen van het dak

Je plaatst best een driehoekig dak zodat water en sneeuw netjes afloopt en opdat jouw hond maximale bewegingsvrijheid heeft. Massieve houten platen volstaan, maar zullen na verloop van tijd vochtig worden. Daarom verstevig je het dak maar beter. Je kan echte dakpannen gebruiken maar geïmpregneerde dakbedekking is een goedkopere oplossing. Wat ook heel leuk is, is als je plexiglas in het dak verwerkt. Zo kan jouw hond steeds naar buiten kijken! Doe dit wel niet als jouw hond van nature gestresseerd is, want anders ontneem je ‘m zijn rustig plekje waar hij nog echt alleen kan zijn.

Afwerking van het hondenhok

In het ideaal geval oogt het hondenhok niet alleen mooi vanbuiten, maar is het ook comfortabel binnenin. Aan de buitenkant geef je het een likje verf. Gebruik enkel niet-giftige verf. Indien je twijfelt, informeer je best even in de doe-het-zelf-zaak. Een naambordje boven de ingang van het hondenhok oogt ook altijd heel netjes. Ten slotte maak je het hondenhok ook binnenin comfortabel. Zo kan je bijvoorbeeld een kussen in het hondenhok leggen of kan je zelfs tapijt leggen. Daarbij gebruik je dan wel beter dubbelzijdige tape opdat je dat tapijt ook makkelijk opnieuw vervangt. En tijdens de wintermaanden? Dan is niks zo warm als vers stro!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here