DELEN

In principe wordt een huis zonder meubels verkocht. Het is namelijk enkel het onroerend goed dat wordt verkocht. We spreken van onroerend als het goed vastzit aan de grond of aan het huis. Een inbouwkast is net als het huis onroerend. Ook de zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd, zijn onroerend. Het type apparaat of meubel maakt daarbij niet uit. Zo is een vrijstaande oven roerend, is een inbouwvaatwasser onroerend en zijn zonnepanelen voor in het stopcontact opnieuw roerend. Om discussies te voorkomen, neemt men vaak expliciet in de verkoopovereenkomst op wat er al dan niet overgaat naar de andere eigenaar.

Moet een huis leeg zijn bij verkoop?

In de praktijk zal de overeenkomst bepalend zijn. In sommige overeenkomsten is opgenomen dat het goed leeg en bezemvrij wordt verkocht. Dat betekent dat alle meubels weg moeten zijn en dat de verkoper nog eens moet schoonmaken voordat hij de sleutels afgeeft. Hiervan kan natuurlijk worden afgeweken. Zo kan men overeenkomen dat de verkoper zijn boeltje achterlaat. De koper kan met dat boeltje dan aanvangen wat hij wil, bijvoorbeeld het naar het recyclagepark brengen, de meubels zelf gebruiken of de meubels verkopen.

Het is mogelijk dat jij de meubels niet meer kan gebruiken, bijvoorbeeld als de gordijnen of die mooie kast op maat zijn gemaakt, maar dat je ze ook niet gratis wil achterlaten. De nieuwe eigenaar wil ze dan misschien wel van je overkopen. Dan kan je ook het huis met de meubelen verkopen. Natuurlijk kan je enkel een huis met de meubelen verkopen als ze ook je eigendom zijn. De verhuurder-verkoper kan uiteraard niet de meubelen van zijn huurder verkopen.

Huis gemeubileerd verkopen: apart prijsafspraken maken

Wil je je huis met meubelen verkopen, dan is het aan te raden om een opsplitsing te maken tussen de prijs voor het huis en de prijs voor de meubelen. Het is namelijk zo dat het verkooprecht enkel wordt berekend op basis van het onroerend gedeelte en niet op de waarde van de roerende goederen.

Het is wel belangrijk dat mensen die een huis met meubelen verkopen een correcte prijsverdeling maken. Zo heeft men misschien wel de neiging om de prijs voor het huis naar beneden bij te stellen en de prijs voor de meubelen naar boven, zodat er minder verkooprecht te betalen is. Doe dat niet. De fiscus vindt het namelijk niet kunnen als een huis onder de prijs wordt verkocht. Bij een tekortschatting zal de fiscus alsnog de verkooprechten innen en komt er nog eens een boete bovenop.

Verkopen huis gemeubileerd: aparte overeenkomst of niet?

Sommige mensen maken een aparte verkoopovereenkomst voor de meubelen, maar dat is niet nodig. In een en dezelfde koopovereenkomst kan je je huis met meubelen verkopen. Je spreekt dan voor beide onderdelen apart een prijs af. Op deze manier je huis met meubelen verkopen, biedt een aantal voordelen. In de eerste plaats is het gewoon duidelijk dat de meubels aanwezig mogen blijven. Daarover hoeft er dan geen discussie te bestaan. Ten tweede voorkom je dat je de meubels moet verkopen als de verkoop van het huis uiteindelijk niet doorgaat. Het huis en de meubels worden samen verkocht of er wordt niets verkocht.

Om problemen te voorkomen, is het aan te raden om in detail aan te geven wat er allemaal wordt overgenomen. Zo hoeft ook daar geen discussie over te bestaan, bijvoorbeeld omdat de verkoper extra rommel achterliet of net iets niet achterliet wat hij wel had moeten laten staan. Een inventaris helpt ook problemen met de fiscus te voorkomen: je kan eenvoudiger aantonen dat er sprake is van een eerlijke prijsverdeling. Neem ook foto’s. Als de meubels later beschadigd raken, heb je de foto’s nog om aan te tonen dat het wel degelijk om een eerlijke prijs ging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here