Ben je klaar om de woonkamer van verlichting te voorzien? Dan zijn er vaak een aantal afwegingen die je dient te maken. In tegenstelling tot in de keuken waar accentverlichting heel belangrijk is, is de woonkamer nu eenmaal een meer multifunctionele plek. Toch kan je al in vier stappen de optimale woonkamerverlichting voorzien.
# 1. Deel de kamer functioneel op
De woonkamer is misschien wel de plek waar we de meest uiteenlopende dingen beleven. We komen er met een boek tot rust voor de open haard, doen wat administratie aan de tafel, we ontvangen er vrienden, we zaken er al eens gezellig weg voor de tv of we beleven romantische verhalen. Net omdat de woonkamer zo multifunctioneel is, is het belangrijk om de woonkamer goed in te delen. Bedenk waar je welke activiteiten uitvoert en waar je dan ook welke verlichting nodig hebt.
# 2. Kies de juiste verlichting voor elke plek
Wanneer we een boek lezen hebben we een ander type verlichting nodig dan wanneer we televisie kijken. Op basis van een functionele opdeling kan je nu de lichtpunten vastleggen en nagaan of je er algemene verlichting, sfeerverlichting of accentverlichting wilt. De algemene verlichting is voor elke woonkamer cruciaal en bestaat meestal uit plafondlampen of inbouwspotjes. Houd bij de plaatsing goed rekening met de gevolgen, zodat het licht niet in je tv of in je ogen schijnt. Daarnaast voorzie je ook taakverlichting voor het lezen of schrijven. Richtbare lampen of muurverlichting is hier vaak aangewezen. Hierbij moet je er vooral voor zorgen dat je niet met vervelende schaduwen krijgt af te rekenen. Ten slotte voorzie je ook sfeerverlichting.
Je hoeft voor de drie verlichtingsvormen niet allemaal aparte lichtbronnen en lichtpunten te voorzien, maar je kan ook dimbare of verkleurbare verlichting gebruiken. Er bestaat zelfs verlichting dat je met je smartphone of via Siri kan bedienen. De lampen van het merk Philips Hue zijn wat ons betreft een aanrader en kan je onder andere verkrijgen bij Straluma.
# 3. Stel een plan op en voorzie de elektriciteitsaansluiting
Op basis van de afgebakende zones en de benodigde verlichtingstypes stel je nu een lichtplan op. Hierbij bepaal je waar de lichtpunten moeten komen en welke verlichting je voorziet. Denk hierbij aan de elektriciteitsvoorziening en aan de aanwezigheid van stopcontacten en dimmers. Teken uit waar de kabels moeten lopen en hoe je eventueel ook verschillende lichtkringen van elkaar gaat onderscheiden.
Stel nu een elektriciteitsplan op (eendraadschema en situatieschema) of laat dit doen. Wanneer je later je elektriciteit laat keuren, is zo’n elektriciteitsplan cruciaal. Maar ook wanneer een elektriciteitsplan niet verplicht is, is het toch een handig hulpmiddel omdat je verplicht bent om even goed na te denken over de werken. Ook de elektriciteitsaansluiting kan je zelf verzorgen of overlaten aan een elektricien.
# 4. Kies de juiste woonkamerverlichting
Ligt alles klaar voor het aansluiten van je verlichting? Dan moet je nog even de juiste lampen kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een hanglamp of kies je voor inbouwspots? Ga je voor moderne, industriële, landelijke of oosterse lampen? Bij het selecteren van de woonkamerverlichting komt er altijd veel kijken. Kijk naar je interieur en kies voor de woonkamerverlichting die er naadloos bij aansluit. Houd daarnaast ook rekening met de eigenschappen van de lampen. Ledverlichting krijgt omwille van het verbruik vaak de voorkeur, maar houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je voor accentverlichting kiest voor lampen met een hoge lichtsterkte. Nu nog even boren, aansluiten en klaar!