Een vlonderterras is al langer aan een opmars bezig. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de nette looks, maar ook met het milieu- en onderhoudsvriendelijk karakter. Met zo’n vlonderterras kan je bovendien alle richtingen uit, waarbij je niet alleen kiest tussen hardhout, zachthout of naaldhout, maar ook tussen vlonderplanken of vlondertegels. Dat een vlonderterras zich ten slotte ook eenvoudig laat leggen, bewijst dit stappenplan.
# 1. Begin met de nodige voorbereidingen
Er zijn steeds een aantal afwegingen die je dient te maken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor houten tegels, maar ook voor composiet vlonderplanken. Waar houten tegels tot grote formaten van 1 x 1 meter verkrijgbaar zijn, komen vlonderplanken met lengtes tot zes meter. Vooral de uitstraling is verschillend. Maak de nodige plannen en bepaal hoe groot het terras moet zijn. Over het algemeen is een terras van minimaal 20 m² het minimum. Wanneer je alles in huis hebt verzameld, ga je best snel aan de slag zodat weer, wind en temperaturen de planken op termijn niet krom trekken.
# 2. Ondergrond uitgraven
Graaf eerst en vooral zo’n twintig centimeter uit en leg vervolgens een laag wit zand van ongeveer tien centimeter. Het aanleggen van drainage is aangeraden, vooral wanneer je in een vochtig gebied woont of indien de grond hard en vochtig is. Je kan dit nagaan via de Databank Ondergrond Vlaanderen. Na het eventueel uitgraven van de ondergrond breng je een markering aan op de plek waar de houten palen moeten komen. Zorg ervoor dat ze telkens 40 centimeter uit elkaar staan, zowel in de lengte als in de breedte.
# 3. Plaatsen van de palen
Op de plek van de markeringen maak je nu gaten in de grond. Hierin zal je de houten palen slaan. Hoe diep je ze moet slaan, is afhankelijk van hoe hoog de terrasvloer moet komen te liggen en hoe hoog de palen zelf moeten staan. In de praktijk zal het ook afhankelijk zijn van de grondsoort, maar een diepte van ongeveer 130 centimeter moet overal in Vlaanderen wel volstaan. Eenmaal de palen in de grond zitten, leg je het worteldoek eroverheen. Een worteldoek voorkomt dat onkruid onder het terras gaat groeien en later doorheen de planken oprijst, terwijl het toch gewoon water doorlaat. Snij een kruis uit ter hoogte van elke paal en trek het worteldoek over de palen heen.
# 4. Plaatsen van de liggers
De liggers moeten het terras dragen. Ze worden gemonteerd op de houten palen. Je plaatst ze in een staande opstelling en zorgt er uiteraard voor dat alles waterpas staat. Monteer de liggers aan de zijkant en gebruik stevige slotbouten, bij voorkeur M8. De liggers zullen de fundering vormen van je vlonderterras. Ga met andere woorden uiterst zorgvuldig te werk.
# 5. De vlonderplanken leggen
Nu de fundering klaar is, kan je de feitelijke vlonderplanken plaatsen. Begin met leggen vanaf de muur en houd een afstand van ongeveer 1 centimeter aan, zo krijgen de planken nog een beetje ruimte om uit te zetten bij temperatuurwijzigingen. Afhankelijk van het type vlonderplanken kan je ze ook voorboren. Bij hardhouten vlonderplanken is het aangeraden om ze in de tweede groef voor te boren (nooit in de eerste). Bij zachthouten vlonderplanken is het dan weer afgeraden. Draai de schroeven stevig vast, maar zorg ervoor dat de schroefkop niet afbreekt.
# 6. De afwerking van je vlonderterras
Liggen de vlonderplanken er? Dan is het tijd om het vlonderterras af te werken. Uitstekende stukken zaag je af en vervolgens plaats je randafwerkingshoeken. Die zijn net zoals de vlonderplanken verkrijgbaar in het composiet, maar ook andere houtsoorten, kleuren en stijlen zijn mogelijk. Je kan ze uiteraard ook al meteen een eerste keer in de olie zetten om verkleuring tegen te gaan of ze al meteen opschonen voor de zomer.