Voor nieuwbouw is een warmtepomp vanaf 2025 verplicht. Voor bestaande woningen nog niet, al kan het ook zeker voor die woningen een duurzame oplossing. Maar zijn alle bestaande woningen geschikt voor een warmtepomp? We vertellen er alles over in dit artikel.
De werking van een warmtepomp
Voordat we er verder op ingaan wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van een warmtepomp, is het goed om te weten hoe een warmtepomp werkt. Het is eigenlijk een soort omgekeerde koelkast. Waar een koelkast warmte onttrekt uit de binnenkant van het apparaat en dat afgeeft aan de buitenlucht, onttrekt de warmtepomp juist de energie vanuit de lucht buiten, vanuit het ventilatiesystem of vanuit de bodem en dat wordt met een hoog rendement omgezet in energie voor het verwarmen van het huis en water voor het sanitair en de keuken. Het rendement is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het rendement van de warmtepomp, maar ook de isolatie van de woning en het afgiftesysteem.
Bestaande woning geschikt voor een warmtepomp?
Op de vraag of een bestaande woning geschikt is voor een warmtepomp, kunnen we in ieder geval antwoorden dat dit vaker mogelijk is dan gedacht. Er zijn over het algemeen twee soorten warmtepompen te onderscheiden, hybride warmtepompen die samenwerken met je cv-ketel en volledig elektrische warmtepompen die ervoor zorgen dat je je cv-ketel de deur uit kunt doen en (als je ook elektrisch kookt) je gasrekening volledig kunt schrappen. Een volledig elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor een bestaande woning wanneer deze goed tot zeer goed geïsoleerd is. Voor een hybride warmtepomp is een matige isolatie voldoende, maar daar moet wel bij aangemerkt worden dat de warmtepomp meer rendement zal opleveren bij betere isolatie.
Je woning isoleren
Hoe lager de temperatuur waarop de warmtepomp zal moeten draaien, hoe hoger het rendement zal zijn van de warmtepomp. Daarom wordt ook vaak gekeken naar de aanwezigheid van lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om je woning beter te isoleren zoals het aanbrengen van ramen met betere isolatie of het aanbrengen van dak- of gevelisolatie. Maar er zijn nog meer goede redenen om je woning te isoleren. Lees hiervoor het artikel over de redenen om je woning te isoleren.
Test de lagere cv-temperatuur
Een installateur kan kijken naar de huidige situatie van je isolatie en je afgiftesysteem, maar je kunt zelf ook goed testen of het afgiftesysteem het zal redden op koude dagen met een lagere aanvoertemperatuur. Dit noemen ze ook wel de 50-gradentest. Doorloop hiervoor de volgende stappen:
- Stap 1: begin met testen aan de start van de winterperiode bij het aanzetten van de verwarming.
- Stap 2: de cv-ketel aanvoertemperatuur stel je in op 50oC, enkel voor het verwarmen en niet voor tapwater.
- Stap 3: de gehele stookperiode testen en zo min mogelijk in de nacht verlagen
- Stap 4: na de periode beoordelen of het comfortabel warm is geweest
Wanneer de woning niet warm genoeg is, dan kunnen er aanpassingen nodig zijn aan het afgiftesysteem en de isolatie. Een installateur kan je adviseren over de beste aanpassingen. Het is goed om te weten dat er interessante subsidies zijn voor het energiezuiniger maken van je woning. Dat kan het extra interessant maken om te investeren in een duurzame woning.