DELEN

Je matras wordt iedere nacht intensief gebruikt, maar je matras schoonmaken gebeurt zelden of nooit. Proper en hygiënisch is dit niet. Zeker als je weet dat vocht, warmte en zweet de ideale kweekbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Het is dan ook belangrijk om je matras, net als je beddengoed, regelmatig te reinigen. Maar hoe maak je je matras schoon? En hoe verwijder je huisstofmijt en urinevlekken? Je leest er alles over in dit artikel!

matras schoonmaken

1. Laat je matras iedere dag luchten

Eerst en vooral is het belangrijk om je matras iedere dag te luchten. Zo voorkom je dat huisstofmijt zich in de matras nestelt. Je matras luchten doe je heel makkelijk door het dekbed helemaal naar achteren te slaan. Dit is niet alleen een goede manier om huisstofmijt weg te houden, maar ook vocht. Wist je dat je tot maar liefst één liter vocht verliest tijdens je slaap? Dit vocht moet natuurlijk ergens naartoe, in dit geval de matras.

Maak er dus iedere ochtend een gewoonte van om uit bed te stappen en je dekbed naar achteren te slaan. Vervolgens doe je er goed aan om je raam iedere dag een halfuurtje open te zetten zodat je slaapkamer en je bed goed kan verluchten. Door voldoende daglicht in je slaapkamer binnen te laten, vermijdt je huisstofmijt. Huisstofmijt houdt namelijk niet van daglicht.

2. Ieder jaar je matras schoonmaken

Een matras schoonmaken moet je minimaal één keer per jaar doen. Sommige matrassen hebben een tijk, dit is het textiel dat om de matras heen zit. De mastrastijk reinigen doe je door deze in de wasmachine te stoppen. Was de matrastijk op minstens zestig graden. Bij minder graden wordt het huisstofmijt niet gedood. Ondertussen kan je de vulling van de matras laten luchten. Vind je dit teveel gedoe? Je kan de matras ook laten schoonmaken bij een stomerij.

3. Matras reinigen met tapijtreiniger of stofzuiger

Regelmatig de matras reinigen met tapijtreiniger of een stofzuiger is zeker een goed idee. Het matras reinigen met stoomreiniger kan natuurlijk ook. De matras trekt namelijk een heleboel stof en vuil aan. Wanneer je de vloer in de slaapkamer stofzuigt, maak er dan een gewoonte van om je matras mee te stofzuigen. Heb je last van allergieën? Dan is het zelfs aangeraden om dit vaker te doen. Veel stofzuigers en tapijtreinigers hebben een mondstuk dat speciaal geschikt is voor meubels. Dit mondstuk kan je ook prima gebruiken voor je matras. Vergeet ook zeker niet om je lattenbodem schoon te maken want daar hoopt zich ook veel stof en vuil op.

4. Matras schoonmaken met soda

Heb je koffie gemorst tijdens het ontbijt op bed of is er een boterham met choco op de matras belandt? Geen zorgen, je hoeft niet je hele matras naar de stomerij te brengen. Of erger: een nieuwe matras aan te schaffen. Hoe krijg je vlekken uit een matras? Je kan de matras schoonmaken met baking soda. Maak een sopje van warm water en wat baking soda. Dep dit met een doekje op de vlek en laat het even intrekken. Spray er vervolgens wat water op en dep de matras droog met een doek. Zo krijg je makkelijk vlekken uit matras.

matras

5. Matras schoonmaken zweet

Baking soda is niet alleen geschikt voor vlekken verwijderen uit matras, maar ook om je matras een goede opfrisbeurt te geven. Ben jij iemand die veel zweet? Je kan de matras schoonmaken met baking soda. Dit middel ontsmet en doodt bacteriën. Ideaal voor het opfrissen van je matras! Strooi wat baking soda op je matras en laat dit een paar uur intrekken. Stofzuig het vervolgens op met de stofzuiger en voilà, je matras is weer schoon en fris.

6. Matras schoonmaken met azijn

Iedereen met kinderen herkent het waarschijnlijk wel: een ongelukje tijdens het slapen of een luier die niet goed zat, waardoor niet alleen de pyjama maar ook de matras nat is geworden. Hoe krijg je urine uit matras? Het is belangrijk om de urinevlek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer het blijft liggen, hoe dieper de urinevlek in de matras dringt. Vervolgens kan je de matras schoonmaken met azijn. Neem een doek met warm water, doe er een beetje azijn op en dep hiermee op de urinevlek (niet wrijven!). Laat dit even inwerken en ga vervolgens met een natte doek over de vlek. Laat het opdrogen en de urinevlek en geur is verdwenen.

Om urinevlekken en andere soort vlekken zoveel mogelijk te voorkomen, is het aangeraden een matrasbeschermer te gebruiken. Op die manier trekt het vocht niet meteen in de matras. Dit scheelt je een heleboel schoonmaakwerk!

7. Iedere week beddengoed verschonen

Tenslotte is het belangrijk om iedere week je beddengoed te verschonen. Je beddengoed ligt op je matras, het is dus logisch dat je dit ook proper moet houden. Een mens ligt gemiddeld acht uur per dag in bed. Je verliest niet alleen vocht tijdens het slapen, maar ook lichaamsvet, dode huidcellen en zweet. Daarom is het belangrijk dat je je beddengoed iedere week in de wasmachine stopt, het liefst op zestig graden zodat alle bacteriën, stof en vuil worden verwijderd.

beddengoed verschonen

Zo, met bovenstaande tips kan je je vies matras schoonmaken. Zorg ervoor dat je de matras iedere dag lucht, regelmatig onderhoud en minimaal één keer per jaar grondig schoonmaakt (zelf of bij een stomerij). Weet dat het ook belangrijk is om je matras op tijd te vervangen. Afhankelijk van het type en de kwaliteit van de matras, gaat een matras acht tot tien jaar mee.

Lees ook: Maak je huis ‘gezond’: vier tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here