DELEN

Je kunt online een cursus volgen, je kunt ook via internet jouw eigen huis een lesje leren. Huisautomatisering wordt vaak ‘smart home’ genoemd, hoe slim kan een huis eigenlijk zijn? Misschien wel slimmer dan je denkt! Kijk maar eens naar deze bijzondere mogelijkheden, van elektrische gordijnen tot aan robot grasmaaiers.

1. Slimme personal assistant

Toen de eerste reclamespot van Apple met spraakassistent Siri werd gelanceerd bleek de waarheid niet geheel overeen te stemmen met de promotiematerialen. Siri was niet echt bijster slim te noemen. Amazon met Alexa en Google met hun Assistant kwamen met slimmere opties. In de jaren daarna zouden alle systemen slimmer en uitgebreider worden. Google Nest Mini en de Echo Dot van Amazon zijn heel betaalbaar, de grotere smart speakers klinken ook nog eens heel goed. Deze luidsprekers maken niet alleen geluid, ze luisteren ook naar je!

2. Licht uit, spot aan

Steeds meer slimme lampen hebben een stand voor koel-wit en warm-wit. Of zelfs alle kleuren van de regenboog. In plaats van de woning te verlichten kun je nu echt gaan belichten. Als je niet direct begrijpt wat het verschil is kijk dan eens naar een goedkope komedie op de televisie en dan een blockbuster hit uit de bioscoop. Dan zie je direct het verschil tussen functionele verlichting en sfeervolle belichting. Met slimme lampen stel je meerdere scenario’s in voor iedere gelegenheid.

3. Elektrische gordijnen

Elektrische gordijnen

In veel huishoudens worden gordijnen geopend in de ochtend en gesloten in de avond. Wat doe je als de zon in de middag de huiskamer opwarmt tot tropische temperaturen? Of als je ‘s avonds thuis komt en je woning ziet er verlaten uit? Met elektrische gordijnen kun je de raamdecoratie op een timer instellen, met een lichtsensor laten openen of sluiten en koppelen aan de favoriete spraakassistent. Kijk op de website van PowerBlinds in België en je zult versteld staan van de mogelijkheden.

4. Slimme beveiliging

Met IP camera’s weet je binnen en buiten wat er zich afspeelt. Met een alarmsysteem schrik je inbrekers af en worden alle huisgenoten op iedere locatie in de wereld op de hoogte gesteld. Slimme rookmelders schakelen in zodra er ergens in huis rook is. Ze kunnen zelfs een melding sturen naar vertrouwde personen om snel hulp in te schakelen. Koppel ook zeker de slimme verlichting aan je alarmsysteem zodat je in een noodgeval snel het pand kunt verlaten.

5. Beter verwarmen met minder kosten

Een Honeywell slimme thermostaat zorgt ervoor dat het altijd behaaglijk aanvoelt in huis met minder energiekosten. Een zelflerende thermostaat leert het gedrag van de bewoners kennen en anticipeert op de situatie. Je zult merken dat de verwarming steeds beter zelfstandig de juiste temperatuur kiest. Als je gebruik maakt van slimme radiatorknoppen zoals Somfy die maakt kun je voor iedere ruimte individueel de temperatuur regelen.

6. Robot grasmaaier

En dan natuurlijk nog even de slimme grasmaaier voor buiten. De Roomba stofzuiger voor binnen kennen we al wat langer, hetzelfde principe voor je gazon is een wat recentere ontwikkeling. Zo blijft iedere grasspriet op lengte, je hoeft niet met een meetlat op het gras te gaan liggen. De grasmaaier gaat na de werkzaamheden weer terug naar de ‘mand’ die fungeert als laadstation.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here