Niet voldoende elektriciteit. Je kan het jezelf moeilijk voorstellen. Toch is het in België wel eens voorgekomen. In 2004 moest België een stuk zuiniger aan gaan doen met het stroomverbruik, het zou namelijk zomaar eens onvoldoende kunnen zijn. Vanaf dat moment is België een stuk bewuster gaan verbruiken. Steeds meer huishoudens zijn overgestapt op LED verlichting en hebben andere manieren gevonden om zo energiezuinig te leven.
Duurzame LED verlichting
Het gebruik van LED verlichting bespaart namelijk niet alleen op de kosten, het is ook een stuk duurzamer in gebruik. Zo is de aanschafprijs wellicht een fractie hoger, maar L.E.D. paneellampen gaan ook een stuk langer mee. De gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van wel 30 (!) jaar.
Milieuvriendelijk
Het gebruik van LED verlichting is niet alleen goed voor de portemonnee, je helpt er ook het milieu mee. Door het milieu te helpen, help je heel België met stroom besparen. LED lampen werken namelijk net wat anders dan de gewone gloei- of hallogeen lamp. Ze worden niet warm, verlichtten gericht en verbruiken hierdoor optimaal. Er wordt een minimale hoeveelheid aan energie verbruikt en met deze hoeveelheid wordt optimaal verlicht. Het gebruik van LED verlichting is ook een van de manieren om duurzaam te ondernemen. En duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu; het kan je ook nog eens op de kosten besparen.
Overheid
De Belgische overheid promoot het gebruik van duurzame LED verlichting. In 2018 is er een Energie Investeringsaftrek voor het gebruik van LED verlichting beschikbaar. Dit is een aftrekpost voor ondernemers die in 2018 minimaal €2.500 in energiebesparende maatregelen hebben geïnvesteerd. Maatregelen zoals LED verlichting bijvoorbeeld. Zo zagen we in 2017 al steeds meer LED verlichting op de autowegen, maar wordt begin 2018 ook de Antwerpse Ring in Vlaanderen voorzien van LED verlichting. Dit zal de overheid in totaal 4 miljoen euro per jaar besparen!
Thuis besparen
Maar niet alleen de overheid of bedrijven kunnen geld besparen met LED verlichting. Steeds meer Belgische huishoudens stappen over op deze duurzame manier van verlichten. Nu bespaart dit niet de miljoenen zoals die bespaard worden aan de Antwerpse Ring, maar het zal toch zeker een paar honderd euro op jaarbasis schelen. De Belgische overheid heeft zelfs een website in het leven geroepen om verantwoord om te gaan met de energievoorraad. Je kan hier dagelijks zien in welke situatie het Belgische net zich bevindt en vind er vele tips om energie te besparen!