Is jouw medicijnkast ook zo’n rommeltje? Of heb je medicijnen in je hele huis liggen en heb je geen idee of alles nog op datum is? Om te voorkomen dat je misgrijpt op een moment dat je iets nodig hebt, is het verstandig om je medicijnkasten regelmatig op te ruimen. Wanneer je deze vier stappen volgt, is het opruimen van je medicijnkast zo gefikst!
1. Medicijnkast opruimen: verzamel alles op één plek
Dit lijkt misschien logisch, maar je moet je medicijnen altijd op een droge, koele en veilige plek bewaren, bij voorkeur in een medicijnkast. Na gebruik moet je je medicijnen er ook altijd terugzetten. Medicijnkasten in de badkamer en keuken zijn geen goed idee omdat het daar te vochtig is. Hang je medicijnkast bijvoorbeeld aan de muur in de gang of het toilet. Zorg dat iedereen in het huishouden weet waar de EHBO-doos of de medicijnkast zich bevindt.
Heb je kleine kinderen in huis? Dan is het natuurlijk belangrijk om je medicijnen buiten het zicht van je kinderen te bewaren en ervoor te zorgen dat ze er niet bij kunnen. Naast medicijnen bewaar je best ook alle zaken die met genezing te maken hebben in de medicijnkast. Denk aan een thermometer, verbandmiddelen, pleisters en zalfjes. Zo heb je alles op één plek bij elkaar.
2. Medicijnkasten: controleer de vervaldatum
Ga bij voorkeur iedere zes maanden eens door je medicijnkasten en controleer de vervaldatum van alle verpakkingen. Gooi voor de zekerheid alles weg wat is verlopen, net als antibiotica die niet helemaal is opgebruikt. Gooi vervallen medicijnen niet in de vuilnisbak, maar breng ze naar je apotheek of drogist in de buurt. Zij verwerken deze veilig en op een milieuvriendelijke manier.
3. Bedenk een systeem dat bij jou past
Medicijnkasten aan de muur hangen is alvast een goed idee. Op die manier heb je alle medicijnen, pleisters en zalfjes bij elkaar. Echter kan het ook handig zijn om een klein noodsetje met verbandmiddelen in de keuken te bewaren, net als pillendozen bij dagelijks gebruik.
Als je bijvoorbeeld iedere dag een vitamine D supplement inneemt, dan is het wellicht niet handig dat je dit supplement elke dag uit de medicijnkast moet halen. In dat geval is een pillendoosje in de keuken praktischer. Onze tip is dan ook om een systeem te bedenken dat bij jou en je huishouden past.
4. Maak een pakketje voor onderweg
Tenslotte is een mobiele medicijnkast ook niet onbelangrijk. Stel dat er iets gebeurt tijdens je training of wandeling, dan heb je altijd de belangrijkste producten bij de hand. Denk bijvoorbeeld aan ontsmettingsmiddel, pleisters en verbanden. Je kunt deze bewaren in je handtas, sporttas of auto. Let ook hier op dat je kinderen niet aan je medicijnen kunnen!
Zo makkelijk is het: medicijnkasten opruimen! Echter is het belangrijk dat je dit regelmatig doet. Door je medicijnen op een vaste plek te bewaren, kan je al heel wat rommel voorkomen. Vergeet ook zeker niet om de vervaldatum regelmatig te controleren. Zo voorkom je dat je iets inneemt wat niet goed meer is.