DELEN

Voedselverspilling is een groot probleem in België. Over het algemeen produceren we in grote hoeveelheden en ook in de huiskamers vliegt er vaak van alles de vuilnisbak in. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vandaag de dag kosten vuilniszakken namelijk een pak geld. Hoe kan je minder voedsel verspillen? Je kan voedselverspilling tegengaan met deze vijf tips!

minder voedsel verspillen

Wat is voedselverspilling?

Men spreekt over voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt en dus niet wordt opgegeten. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen voedsel dat voor of na de houdbaarheidsdatum wordt weggegooid, of tussen voedsel dat wel of niet bedorven is.

Voedselverspilling Vlaanderen

In België en Nederland wordt het meeste voedsel verspild. De gemiddelde Belg verspilt iedere dag een kilo voedsel. Tel dat maar eens uit op een jaar. Dat kan dus veel beter! Wat de oorzaken voedselverspilling zijn en hoe je deze voedselverspilling het beste aanpakt, lees je hieronder.

Minder voedsel verspillen tips

1. Maak een weekmenu

Maak er een gewoonte van om op zondag na te denken over wat je de week erop wil eten. Door een weekmenu op te stellen, koop je minder overbodige producten in de supermarkt en ga je voedselverspilling tegen. Kijk vervolgens in de voorraadkast, koelkast en diepvriezer of je al één van deze ingrediënten in huis hebt. Op die manier voorkom je dat je in de supermarkt producten koopt die je eigenlijk al in huis hebt. Misschien vind je zelfs restjes waar je iets nieuws mee kan maken! Een weekmenu is trouwens ontzettend gezellig om te delen met je gezinsleden. Door bijvoorbeeld het menu op de koelkast te hangen, weet het hele gezin wanneer het spaghettidag is. Iets om naar uit te kijken dus!

2. Doe slim boodschappen

Hoewel XXL verpakkingen goed zijn voor je portemonnee en je er geld mee kan besparen, is het voor verse producten beter om wat vaker naar de winkel te gaan. Je herkent het vast wel: je koopt een zak sla en voor je het weet ruikt de sla zuur en moet je alles in de vuilbak gooien. Dat is toch zonde? Wanneer je slechts één keer per week boodschappen gaat doen, overschat je vaak hoeveel eten je nodig hebt en kom je met veel meer thuis dan eigenlijk de bedoeling is. Ook door het maken van een boodschappenlijstje (én je hieraan te houden) kan je impulsaankopen voorkomen en verspilling voedsel tegengaan.

3. Laat je niet misleiden door de houdbaarheidsdatum

Er is een verschil tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. In het eerste geval gaat het vaak over droge voeding dat je, als het gesloten is gebleven, nog een tijdje na het verstrijken van de datum kan opeten. Alleen de kwaliteit vermindert. In het tweede geval eet je het product best zo snel mogelijk op. Het gaat om producten zoals vlees en vis waarin de bacteriën na de vervaldatum toenemen. Je kan voedselverspilling tegengaan door goed te kijken en te ruiken alvorens je eten weggooit.

4. Bewaar restjes in de koelkast of vriezer

Heb je te veel eten gemaakt? Gooi het eten dan niet meteen in de vuilnisbak, maar bewaar het in een plastic doosje in de koelkast. Zo heb je meteen een lekkere lunch voor de volgende dag. Heb je nog veel spaghettisaus over? Dit kan je perfect in de diepvriezer bewaren en op een later moment opeten. Je hoeft dan enkel nog pasta te koken en je eten is klaar. Ontzettend handig, toch? Dit kan je overigens met allerlei soorten eten doen. Het is een makkelijke manier om verspilling voedsel tegen te gaan.

5. Wees creatief met voedsel

Je kan ook minder eten verspillen door creatief om te gaan met voedsel. Gooi het eten niet weg in de vuilnisbak, maar denk na over wat je er nog mee zou kunnen doen. Zo kan je bijvoorbeeld soep maken van overgebleven groenten, van rijp fruit maak je een lekkere smoothie. Dit is niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, het is nog gezond ook! Oud brood is dan weer ideaal om croques monsieurs, wentelteefjes of croutons voor in soep van te maken. Check ook regelmatig de restjes in je koelkast. Wie weet kan je er nog een heerlijke ovenschotel of stoofpot mee maken!

Zo, dit zijn alvast vijf tips om minder voedsel te verspillen. De kans is groot dat je niet eens weet hoeveel eten je verspilt. Daarom kan het interessant zijn om eens op te schrijven wat je zoal weggooit op een dag. Je zal verbaasd zijn. Nog een leuk idee: spreek met jezelf af dat je een centje in een spaarpot steekt als je eten moet weggooien. Benieuwd hoeveel je tegen het einde van de maand verzameld hebt!

Lees ook: Besparen in de keuken: 6 tips om budgetvriendelijk te koken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here