DELEN

Zeker in tijden dat de energieprijzen stijgen en de dag nadien nog wat meer stijgen, zijn zonnepanelen behoorlijk interessant. Niet alleen omwille van financiële redenen is dat het geval, want het is ook een milieuvriendelijke manier om van gratis energie te genieten. Natuurlijk blijft het wel een flinke investering en zo’n investering kan je maar beter beschermen. Je zonnepanelen verzekeren, is dan ook aan te raden. Maar daarvoor is het afsluiten van een specifieke zonnepanelenverzekering vaak niet nodig.

Dekt de brandverzekering zonnepanelen?

In principe dekt de brandverzekering zonnepanelen als ze aan het huis zijn vastgemaakt. Ze maken dan deel uit van de woning en bij schade, bijvoorbeeld door hagel, storm of brand, zal de brandverzekeraar de schade vergoeden. Sommige verzekeraars dekken ook meer dan dat en vergoeden de schade die is veroorzaakt door de zonnepanelen zelf, denk maar aan schade aan het dak door de zonnepanelen, maar dit verschilt natuurlijk per verzekeraar. Houd verder rekening met uitsluitingen, want elke polis heeft er wel. Het gaat over het algemeen over bijzondere situaties, bijvoorbeeld voor schade door terrorisme of oorlogsschade.

Met dergelijke uitsluitingen wil de verzekeraar voorkomen dat hij bij grote rampen gigantische bedragen moet vergoeden, iets waardoor hij failliet zou kunnen gaan. Aan een failliete verzekeraar heeft niemand iets. Dergelijke zaken dekken zou er tegelijkertijd voor zorgen dat de brandverzekering onbetaalbaar zou worden. Schade die je zelf veroorzaakt, is overigens ook bijna altijd uitgesloten. Dat is logisch en behoeft wellicht geen verduidelijking. Daarnaast willen verzekeraars hun andere inkomstenbronnen vaak beschermen. Daarom zal bijvoorbeeld de schade die wordt veroorzaakt door zonnepanelen die op je auto vallen niet bij alle verzekeraars zijn gedekt. Daarvoor moet je maar een omniumverzekering afsluiten …

Zonnepanelen en brandverzekering: de verzekeraar op de hoogte brengen

Als je zonnepanelen plaatst, is het hoe dan ook aan te raden om de brandverzekeraar even een belletje te geven. Door de zonnepanelen te plaatsen, stijgt de waarde van de woning en loop je het risico dat je onderverzekerd bent. Bij een onderverzekering zal de verzekeraar schadegevallen wel vergoeden, maar niet volledig. Dat geldt niet alleen bij een totaal verlies, maar ook bij beperkte schadegevallen.

Sommige verzekeraars dekken de zonnepanelen vervolgens gratis, terwijl andere verzekeraars een bijpremie zullen vragen. De bijpremie voor de zonnepanelenverzekering zal onder andere afhankelijk zijn van het aantal panelen, waar de zonnepanelen zijn geplaatst en hoe de zonnepanelen zijn verankerd. Losse panelen lopen nu eenmaal sneller schade op dan panelen die stevig zijn verankerd. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen die op een schuin dak zijn gemonteerd automatisch zijn gedekt. Bij platte daken is het soms iets complexer en kan een ballastberekening de doorslag geven.

Extra verzekering zonnepanelen en zonnepanelen doorgeven aan verzekering

Sommige installateurs bieden ook zelf een verzekering voor zonnepanelen aan. Er zijn zelfs een aantal onafhankelijke verzekeraars waar je terechtkan voor een zonnepanelenverzekering. Zo’n zonnepanelenverzekering dekt vaak meer dan alleen de schade aan de zonnepanelen zelf. Er zijn bijvoorbeeld zonnepanelenverzekeringen die ook productieverlies bij uitval van de zonnepanelen vergoeden. Er zijn echter geen wettelijke regels omtrent de zonnepanelenverzekering en er zijn grote verschillen mogelijk, waardoor het belangrijk is om de polis grondig door te nemen.

Moet je zonnepanelen extra verzekeren?

Het afsluiten van een zonnepanelenverzekering is niet altijd verplicht en is ook niet altijd wenselijk. Over het algemeen is de premie voor een zonnepanelenverzekering relatief duur, terwijl de meerwaarde ten opzichte van de dekking in de brandverzekering eigenlijk heel beperkt is. Voor je zo’n zonnepanelenverzekering afsluit, is het hoe dan ook raadzaam om eerst even de brandverzekeraar te contacteren. Er bestaat namelijk het risico dat je dubbel bent verzekerd. Dan krijg je bij een schadegeval niet twee keer een vergoeding, maar zullen de verzekeraars onderling uitvechten welke polis de schade moet vergoeden. Dat zorgt voor onduidelijkheid en is vaak niet in het voordeel van de verzekerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here