DELEN

Het kopen van een huis is een belangrijke stap in het leven. Daarom is het van belang dat je op de hoogte bent van alle kosten die hiermee gepaard gaan. Eén van deze kosten is het betalen van een notaris. De notariskosten nemen vaak een grote hap uit het budget. Maar is de ene notaris goedkoper dan de andere? En hoeveel kost een notaris bij de aankoop van een huis? Wij beantwoorden graag deze veelgestelde vragen over de notariskosten in 2022.

Kosten notaris aankoop huis

De verschuldigde notaris kosten worden berekend aan de hand van een tarief dat door de wetgever is vastgesteld. Dit tarief is gebaseerd op het soort document dat door de notaris moet worden opgesteld. Het tarief is ook afhankelijk van de waarde van het goed waarvoor de notaris instaat. Voor de aankoop van een huis is dit bijvoorbeeld de waarde van het huis. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de notaris kosten zullen zijn. Elke notaris zal met andere woorden hetzelfde krijgen voor exact hetzelfde dossier. Alleen: geen enkel dossier is echt identiek.

Is de ene notaris goedkoper dan de andere?

Hoewel de notaris kosten bij de aankoop van een woning wettelijk zijn vastgesteld, kunnen ze per dossier toch verschillen. Voor twee woningen met dezelfde aankoopprijs kan het dat iemand meer of minder moet betalen. Dat is niet omdat de notaris een hoger tarief toepast, maar dat heeft te maken met de complexiteit van het dossier. Leg exact hetzelfde dossier aan een andere notaris voor en je zal exact dezelfde notaris kosten betalen. Je kan eigenlijk geen twee dossiers met elkaar vergelijken en daarom zullen de notaris kosten in de praktijk afwijken.

Ereloon

Het ereloon voor de notaris, dus wat de notaris aan jou zal verdienen, is door de wetgever vastgelegd. Toch kan dit soms verschillen: voor sociale leningen kan de notaris slechts de helft van het ereloon aanrekenen. De notaris is dan goedkoper, maar dit komt louter doordat er sprake is van een sociale lening.

Notaris kosten bij kredietopening

Hoewel het ereloon voor iedere notaris in principe hetzelfde is (behalve bij een sociale lening), kan de prijs toch per dossier verschillen. Zelfs als dit betrekking zou hebben op eenzelfde woning. Dit heeft voor een groot deel te maken met de lening en de kredietopening. Het bedrag van de hypothecaire lening speelt een belangrijke rol: wie meer leent, zal meer moeten betalen aan de notaris. Maar daar stopt het niet.

Kredietmaatschappijen berekenen bijvoorbeeld niet alleen de hypotheek voor de hoofdsom, maar ook voor de bijhorigheden. Het gaat dan om de kosten met betrekking tot de niet-terugbetaling van de lening. Ook op deze bijhorigheden is het registratierecht aan de notaris te betalen. Het bedrag van de bijhorigheden kan per bank verschillen. Daarnaast zijn er vaak extra bijvoegsels aan de notarisakte toe te voegen, bijvoorbeeld volmachten en aflossingstabellen. Door het registratierecht per bijlage lopen de kosten verder op als er meer bijvoegsels zijn. Het aantal bijvoegsels verschilt per dossier.

Verder zullen kredietmaatschappijen een getuigschrift vragen dat moet aantonen dat er geen niet-toegestane hypothecaire bezwaringen zijn. Dit getuigschrift heeft betrekking op alle personen die de afgelopen dertig jaar eigenaar van het goed zijn geweest. Dat kan één eigenaar zijn, maar dat kunnen er bijvoorbeeld ook tien zijn. De notaris kosten zullen in het tweede geval hoger liggen.

Andere notaris kosten

In een dossier worden er diverse fiscale en kadastrale opzoekingen gedaan. Welke opzoekingen er nodig zijn, verschilt per dossier. Hierdoor zullen de notaris kosten ook per dossier verschillen. En dan zijn er nog heel wat andere kostenverhogende factoren mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een van de kopende echtgenoten minderjarig is. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het ene dossier goedkoper of duurder uitvalt dan het andere dossier.

Tips om te besparen op de notaris kosten

De notariskosten worden wettelijk vastgelegd. Offertes opvragen om notaris kosten te vergelijken, zal met andere woorden niet helpen. Wel kan je andere dingen doen om de notaris kosten te drukken. In de eerste plaats kan je de notaris kosten drukken door een lagere prijs met de verkoper overeen te komen. Als je minder betaalt voor de woning zal je ook minder notaris kosten betalen. Ook een sociale lening kan interessant zijn om de notaris kosten te drukken. Hoe dan ook is het beperken van de hypothecaire lening aan te raden. Meer sparen of onderhands geld lenen bij de (groot)ouders helpt de notaris kosten te drukken. Als je toch langs de bank passeert, kan je ook vragen om een hypothecaire volmacht om zo de notaris kosten te beperken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here