Wil je ongehuwd een huis kopen met een samenwonende partner, dan kan het een goed idee zijn om een beding van anticipatieve inbreng in de akte op te nemen. Niet voor iedereen is zo’n beding van inbreng echter de juiste keuze. Wat is het beding van anticipatieve inbreng en is een beding van inbreng een goed idee? Ontdek het hieronder.
Samen een huis kopen: ongehuwd versus gehuwd
Bij een getrouwd koppel zijn er drie vermogens: het persoonlijke vermogen van de ene partner, het persoonlijke vermogen van de andere partner en een gemeenschappelijk vermogen. Het gemeenschappelijk vermogen is het vermogen dat aan de huwelijkspartners toekomt. Het omvat alle goederen die ze samen aankopen vanaf het huwelijk en hun beroepsinkomen.
Als de partners samen een woning kopen, komt de woning automatisch terecht in het gemeenschappelijk vermogen. Het voordeel is dat een gemeenschappelijk vermogen aan bijzondere regels is onderworpen die vaak heel interessant zijn. Daarnaast kunnen de huwelijkspartners elkaar goed beschermen tegen de kwalijke gevolgen van het overlijden.
Ga je ongehuwd een huis kopen, dan zijn er maar twee vermogens: het persoonlijke vermogen van de ene partner en het persoonlijke vermogen van de andere partner. Er is dus geen gemeenschappelijk vermogen waarin de woning terechtkomt, maar de woning wordt fictief in twee gesplitst: elke partner is voor een deeltje eigenaar van de woning. Er is dan sprake van een onverdeeldheid die geen bijzondere bescherming geniet. Als een van de partners bijvoorbeeld komt te sterven, hebben de erfgenamen van die partner recht op dat deeltje van de woning. Het beding van aanwas kan een oplossing zijn, maar dit brengt wel registratierechten met zich mee. Het is alvast een goede reden om na te denken over het beding van anticipatieve inbreng, in de volksmond ook wel eens het beding van inbreng genoemd.
Samen een huis kopen: ongehuwd wordt gehuwd
Als de partners later zouden huwen, verandert er in principe niks. De woning blijft nog steeds een onverdeeldheid die deel uitmaakt van de persoonlijke vermogens en komt niet terecht in het gemeenschappelijk vermogen. Daar is wel een mouw aan te passen, maar daarvoor moet het koppel eerst naar de notaris om er aan de hand van een huwelijkscontract de woning in het gemeenschappelijk vermogen onder te laten brengen. Dat brengt extra kosten met zich mee die met behulp van een beding van anticipatieve inbreng te voorkomen zijn.
Het beding van anticipatieve inbreng zorgt er namelijk voor dat de woning automatisch in het gemeenschappelijk vermogen terechtkomt wanneer de samenwonende partners huwen. Ze hoeven dus niet eerst bij de notaris langs te gaan en extra kosten te maken. En dat maakt zo’n beding van anticipatieve inbreng behoorlijk interessant.
Een beding van anticipatieve inbreng is enkel mogelijk voor ongehuwde partners die elk voor 50% eigenaar van de woning zijn. Het maakt echter niet uit hoe ze de woning hebben verkregen. Zo kan de ene eigenaar zich hebben ingekocht en kan het bij de andere eigenaar het gevolg zijn van een schenking.
Ongehuwd een huis kopen: goed nadenken over het beding van anticipatieve inbreng
Een beding van inbreng klinkt interessant, maar toch moet je ook goed opletten met zo’n beding van anticipatieve inbreng. Als er geen kinderen zijn, zal het gemeenschappelijk vermogen na het overlijden bijvoorbeeld naar de langstlevende partner gaan. Andere erfgenamen, zoals een broer of een zus van de erflater, krijgen dan geen deeltje van de woning. Niet iedereen vindt dat fijn.
Als je zo’n situatie wil voorkomen, moet je alsnog een huwelijkscontract laten opstellen en langsgaan bij de notaris. In het huwelijkscontract kan je de toepassing van de anticipatieve inbreng volledig uitsluiten, maar dan moet je natuurlijk weer kosten maken. En dat voorkomen was net de bedoeling van het beding van anticipatieve inbreng.
Het is dus zeker niet zo dat het beding van anticipatieve inbreng voor iedereen interessant is. Met het beding van anticipatieve inbreng denk je vooral vooruit. Bedenk vooraf of je van plan bent om op termijn te huwen, of er een kinderwens is en of het de bedoeling is om de partner te bevoordelen bij een overlijden. Als je hierover twijfelt, is de notaris het eerste aanspreekpunt. De notaris zal de voor- en nadelen van een anticipatieve inbreng bespreken en je hierover adviseren.