Koude tocht in huis kan heel vervelend zijn. Niet alleen tast tocht het wooncomfort aan, maar bovendien zorgt het ook voor een hogere energierekening. Soms zijn de oorzaken vrij eenvoudig te achterhalen en te verhelpen, maar andere keren is gespecialiseerde hulp noodzakelijk. We leggen uit welke oorzaken veelvoorkomend zijn, hoe je ze kan opmerken en wat je ertegen kan doen. Een kaars is daarbij een belangrijk instrument.
Lekdetectie in de woning
Vaak ontstaat tocht door koude buitenlucht die naar binnen komt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een voeg in de muur die versleten is of een raam dat niet helemaal juist in het kozijn is geplaatst. Vaak vallen dergelijke kleine lekken vrij eenvoudig te verhelpen, maar het opsporen van het lek is moeilijker.
Een goede oplossing is door een kaars te gebruiken. Je zet dan kaarsjes neer op de plek waar jij denkt dat het tocht. Op basis van het wapperen van de vlammetjes kan je merken waar de tocht vandaan komt. Eenmaal je de oorsprong van de tocht hebt gevonden, kan je het probleem veelal vrij eenvoudig verhelpen, bijvoorbeeld door tochtstrippen bij de deuropening te plaatsen of door een nieuwe borstel in de brievenbusopening te monteren.
Als het hiermee niet lukt, moet je een thermografische camera gebruiken. Met zo’n camera worden temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenlucht vastgelegd, waaruit kan blijken waar het lek zich bevindt. Hoewel thermografische camera’s te huren zijn en het niet de meest ingewikkelde toestellen zijn, is het interpreteren van de warmtebeelden echter niet zo eenvoudig. Daarom is het een goed idee om dit aan een expert over te laten.
Koudeval door grote raampartijen
Mogelijk is er geen sprake van een lek, maar van koudeval. Dit treedt vaak op bij grote raampartijen. De ramen zijn namelijk het zwakke punt waar de lucht afkoelt. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht en zal ter hoogte van de ramen dalen. Deze lucht warmt nadien weer op, waardoor de lucht verder in de woning zal stijgen. Daar wordt de lucht tegen het plafond geduwd en zo opnieuw richting het raam, waar het weer zal afkoelen. Hierdoor krijg je een voortdurende koude tocht die door de ruimte blaast.
Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Dubbele beglazing of HR+-glas helpt bijvoorbeeld te voorkomen dat de lucht afkoelt. Ook speelt de plaatsing van de radiatoren een rol. Daarom dat men in de bouwkunde de radiatoren vaak bij het raam plaatst, net op het punt waar koudeval optreedt.
De woning isoleren
Het kan ten slotte ook zo zijn dat het probleem dieper zit en dat de tocht door de vloer heen komt. Meestal gaat het dan om tocht vanuit de kruipkelder. Je zou dan wel een vloerkleed neer kunnen leggen, maar een duurzame oplossing is dit niet. De beste oplossing is nog steeds om de kruipkelder te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld met isolatieplaten, maar je kan een ongebruikte kruipkelder ook vullen met isolatiechips of isolatieschelpen. Ook als de tocht van de zolder komt, is het isoleren van het dak of de zoldervloer nog steeds de beste oplossing.