DELEN

Plant redden – In vrijwel iedere woning zie je kamerplanten. Planten fleuren de ruimte op, zorgen voor een gezellige sfeer en zuiveren de lucht in huis. Als je planten goed verzorgd, dan kan je er dikwijls jaren van genieten. Echter kan het wel eens gebeuren dat een plant bijna dood is, maar dat betekent nog niet het einde. Er zijn namelijk een aantal manieren om een plant te redden van de dood. Met onderstaande tips kan je planten redden!

plant redden

1. Plant redden: zet hem op een andere plek

Allereerst is het een goed idee om de plant eens op een andere plek te zetten. Op die manier verander je zijn leefomstandigheden. Misschien is je plant bijna dood omdat hij te veel of te weinig zon of schaduw heeft gekregen. Door verschillende plekken uit te proberen, kan je wellicht toch je plant redden.

2. Planten redden: kies de juiste pot

Niet alleen de plaats van je kamerplant speelt een belangrijke rol. Het is ook belangrijk dat je plant in de juiste pot zit. Als hij in een te kleine pot zit, kunnen de wortels zich niet genoeg ontwikkelen. Je zet je plant daarom beter in een iets grotere pot zodat hij meer ademruimte krijgt.

3. Plant bijna dood: check de bodem

Is je plant bijna dood? Check dan zeker eens de bodem. Een droge grond kan namelijk wel wat extra water en bemesting gebruiken. Als de grond zeer droog is, is het verstandig om je plant in een emmer met lauwwarm water te zetten. Is de grond te vochtig? Leg dan een paar oude kranten in de bloempot om het vocht te absorberen. Je potplanten op tijd verse potgrond geven, is ook belangrijk voor hun overlevingskansen.

4. Knip de blaadjes bij

Dode planten hebben dikwijls oude bladeren. Echter vragen deze oude bladeren onnodig energie van je planten. Knip ze daarom op tijd weg zodat je plant al zijn energie kan steken in nieuwe, groene bladeren.

5. Uitgedroogde plant redden

Het kan natuurlijk ook dat je een plant te weinig water geeft. Je kunt een uitgedroogde plant herkennen aan hangende blaadjes die er slap bij hangen of donkerder zijn van kleur. In dat geval kan je je plant redden door hem wat meer water te geven.

Check ook zeker de potgrond. Als deze helemaal uitgedroogd is, zet hem dan met binnenpot in een emmer water gedurende een kwartiertje. Of tot de grond helemaal doorweekt is. Vervolgens kan je de uitgedroogde plant redden door hem lichtjes te besproeien met een plantenspuit.

6. Plant te veel water gegeven

Tenslotte is het ook mogelijk dat je een plant te veel water gegeven hebt. Wat zijn de symptomen plant teveel water? Je herkent deze dode plant aan de rottende bloemknoppen die afvallen en gele blaadjes. Een plant die te veel water gekregen heeft, ziet er meestal niet mooi uit. Wanneer de stengel en de onderste blaadjes ook rot worden, is je dode plant redden niet meer mogelijk. Maar zolang dat niet het geval is, kan je het volgende proberen.

Plaats je plant in een warme kamer en geef geen water. Laat de potgrond zo’n zeven tot tien dagen rustig uitdrogen. Daarna haal je de plant even uit de pot. Check vervolgens de wortels. Zijn deze mooi wit? Goed zo, dat wil zeggen dat je plant het gered heeft! Dan mag je de plant voorzichtig terug water beginnen geven. Veel succes!

Lees ook: 5x Planten die lang in leven blijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here