DELEN

Heerlijk, dat thuiswerken. Werken vanuit huis spreekt heel wat mensen aan omdat ze zich niet moeten verplaatsen en ze veel vrijheid hebben. Tegelijkertijd kan productief thuiswerken een hele uitdaging zijn als je geen 9-to-5 mentaliteit hebt. Vind jij het ook moeilijk om te werken vanuit huis? Productief thuiswerken doe je met deze 8 tips!

Thuiswerken: 8 tips

1. Houd je aan een vast schema

Ben je geen ochtendmens en heb je moeite om ’s ochtends vroeg aan het werk te gaan? Of laat je je gemakkelijk afleiden door dingen die tussen je werk komen? Als je thuis werkt zijn de verleidingen veel groter dan voor wie op kantoor werkt: er zijn geen collega’s en er is geen controle van een baas. Productief vanuit huis werken begint dan ook bij een vast schema. Iedere ochtend om hetzelfde uur opstaan is alvast een goed begin, net als dat je elke avond om hetzelfde uur stopt met werken.

Daarnaast is het belangrijk om een goede werkplanning te maken in je agenda en je hieraan te houden. Want ook al ga je vanuit huis werken, het is niet de bedoeling dat je iedere dag overuren maakt. Vergeet ook niet om regelmatig een pauze in te lassen. Door even iets anders te doen, kan je daarna weer geconcentreerd aan het werk.

2. Ontbijt, douche en kleed je aan

Productief thuiswerken zal minder goed lukken als je de hele dag in pyjama blijft zitten en telkens op een ander tijdstip doucht. Ook al ga je werken vanuit huis, probeer toch te doen alsof je naar het werk gaat. Op die manier maak je makkelijker de mentale klik tussen thuis en werk. Kruip dus niet in pyjama achter de computer, maar neem de tijd om te ontbijten, ga douchen en kleed je aan. Hierdoor zal je je een stuk frisser voelen en zo kan je productief vanuit huis werken.

3. Zorg voor een goede werkplek

Als je thuiswerkt kan het soms heel verleidelijk zijn om op de zetel of in bed te werken. Dit kan best gezellig zijn, maar het draagt niet bij aan productief thuiswerken. Het is belangrijk om een goede werkplek te creëren waar je geconcentreerd aan de slag kan. Heb je nog een kamer vrij waar je een thuiskantoor kan inrichten? Top! Wanneer je daar niet de ruimte voor hebt, is een bureau of tafel in een rustige omgeving ook prima. Let er wel op dat je zo min mogelijk gestoord kan worden door lawaai. Verder kan het helpen om dichtbij een raam te werken zodat er veel daglicht naar binnenkomt.

4. Zet je smartphone uit

In het huidige digitale tijdperk is de smartphone waarschijnlijk één van de grootste afleiders voor thuiswerkers. Als je bijvoorbeeld snel geneigd bent om je social media te checken, is het beter om je smartphone volledig uit te zetten als je aan het werk bent. Het kan natuurlijk dat je je smartphone nodig hebt om te werken. In dat geval is het handig om bepaalde notificaties tijdelijk uit te schakelen zodat je niet gestoord wordt. Spreek met jezelf af dat je tijdens de pauzes naar je smartphone mag kijken en hou je werkuren ook écht om te werken.

5. Pak de lastigste taak als eerste aan

Er zijn altijd wel een aantal taken waar je een hekel aan hebt en die je het liefste wil uitstellen. Maak het jezelf makkelijker door die taken eerst te doen. Als je een planning maakt voor de dag, zet je die vervelende taak best bovenaan. Dan ben je er het snelste vanaf en kan je je focus op andere dingen leggen. Wanneer je die lastige taak achter de rug hebt, zal je er een fijn gevoel aan overhouden.

6. Ga eens naar buiten

Productief thuiswerken lukt niet als je altijd maar achter die computer zit. Heb je middagpauze? Zoek de buitenlucht op en ga eens naar buiten. Altijd tussen vier muren zitten is niet bevorderlijk voor je concentratie. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga lunchen met een vriendin. Een pauze buitenshuis is alleen maar positief. Zo creëer je ruimte in je hoofd, krijg je weer inspiratie en ben je daarna helemaal gefocust om aan het werk te gaan.

7. Maak goede afspraken met je familie en vrienden

Werken vanuit huis betekent niet dat je familie en vrienden op ieder moment van de dag kunnen langskomen of bellen. Hierdoor kan je werk in gedrang komen. Het is niet de bedoeling dat jij nog aan het werk bent als zij al lang in hun bed liggen. Trek van in het begin grenzen en maak goede afspraken met iedereen in je omgeving. Probeer tijdens je werkuren ook niet zelf te bellen of sturen met vriendinnen want dan denken ze dat ze je niet storen.

8. Maak een scheiding tussen privé en werk

Het gevaar bij thuiswerken is dat de grens tussen privé en werk makkelijk vervaagt. De tijd dat je wint met niet in de file te moeten staan, vul je in met huishoudelijke taken, boodschappen doen of een bezoek aan de dokter. Als je vanuit huis werkt is het belangrijk om de grens tussen privé en werk goed te bewaken. Anders kan je niet productief thuiswerken of moet je tot ’s avonds laat doorwerken om je werk gedaan te krijgen. En dat is niet de bedoeling, toch? Privé zaken plan je het beste voor of na je werk, tijdens je middagpauze of op vrije dagen.

Werk jij vanuit huis? Heb jij nog andere tips om productief te werken? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 4 x DIY ideeën voor de werkkamer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here