DELEN

Wil je graag langer thuis blijven wonen, maar heb je geen recht op een traplift vergoeding via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of krijg je slechts een kleine bijdrage via de Vlaamse Aanpassingspremie? Dan is het interessant om eens goed te kijken naar de mogelijkheid om een gebruikte traplift aan te schaffen. Doordat een gebruikt exemplaar tot wel de helft voordeliger is dan een nieuwe traplift kun je gemakkelijk een ongewilde verhuizing voorkomen.

Veel Vlaamse ouderen willen de gang naar een verzorgingshuis voorkomen en graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat snappen we maar al te goed, want vaak woont men al vele jaren in de woning, waar alles vertrouwd en goed voelt. Familie, vrienden en bekenden wonen meestal in de buurt en kunnen gemakkelijk even langskomen. Naarmate de jaren verstrijken kan het traplopen wel een probleem gaan vormen, of zelfs geheel onmogelijk worden wegens een ziekte of fysieke problemen.

Traplift is voor velen te duur

Als de bovenverdieping niet langer bereikbaar is, vormt de aanschaf van een traplift een voor de hand liggende oplossing om toch thuis te kunnen blijven wonen. Helaas zijn de kosten van een traplift vaak erg hoog. Zo hoog zelfs, dat men hierdoor maar besluit om te ‘verhuizen’ naar de benedenverdieping. Wat kost een traplift gemiddeld? Een nieuwe traplift kost al snel € 6.000, terwijl daarbij nog niet eens mogelijke bochten zijn voorzien. Het bed wordt daarom simpelweg in de woonkamer geplaatst en wassen gebeurt vanaf dat moment in de keuken. De bovenverdieping verstoft en wordt niet langer gebruikt. Zonde, want dit is echt niet nodig!

Een gebruikte traplift is de oplossing

Omdat nieuwe trapliften zo duur zijn, terwijl gebruikte trapliften nog lang niet aan het einde van hun economische levensduur zijn, hebben verschillende bedrijven zich gespecialiseerd in het reviseren van gebruikte trapliften. Smienk Trapliften is zo’n bedrijf en helpt met veel succes ouderen langer thuis te blijven wonen. Een tweedehands traplift kost ongeveer € 1.700 tot € 3.000 voor een rechte trap. De vanafprijs van een gebruikte traplift met een of meerdere bochten ligt doorgaans iets hoger. De reden waarom trapliften zoveel goedkoper kunnen zijn, is het feit dat het bedrijf vele honderden trapliften in alle soorten en maten op voorraad heeft. Op deze manier kan vrijwel altijd een traplift gematchet worden aan de trap van iemand die een traplift nodig heeft. De manuren van het op maat maken van een traplift zijn namelijk meestal het duurste element van een traplift.

Zo goed als nieuwe traplift

Bang dat een gebruikte traplift minder goed is dan een nieuwe? Helemaal niet nodig, want een gebruikte traplift doet niet onder voor een nieuw exemplaar. Een traplift heeft namelijk weinig slijtende onderdelen en wordt per dag niet continu, maar slechts een aantal keren gebruikt. Enkel de bekleding is vaak aan een verfrissing toe en wordt daarom vervangen, net als de accu’s. De elektronica van de traplift krijgt een software-update en de buis die op de trap gemonteerd wordt, krijgt een verse witte hoogglans laklaag. Daarmee is een gebruikte traplift weer klaar voor jaren gebruik bij een nieuwe eigenaar. Misschien wel bij jou!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here