DELEN

Het belang van een goede gevelbekleding valt niet te onderschatten. Het bepaalt de uitstraling van je woning en het is het eerste dat bezoekers zien. Daarom noemen sommigen het zelfs het visitekaartje van je woning, verwijzende naar die belangrijke eerste indruk die natuurlijk blijft kleven. Ben je van plan om je gevel een make-over te geven? Denk dan ook even aan het milieu. Er zijn voldoende duurzame en milieuvriendelijke mogelijkheden om je gevel te renoveren.

Gevelbekleding op basis van papiersnippers

HPL-gevelbekleding is gemaakt uit papiersnippers, houtvezels en kunsthars. Dit alles wordt onder hoge druk samengeperst tot een keiharde, vrijwel ondoordringbare materiaallaag wordt bekomen. Omdat ze worden gemaakt van hernieuwbare bronnen, volledig recyclebaar zijn en zo’n lange levensduur hebben, zijn ze uiteraard wel heel erg milieuvriendelijk. Veel fabrikanten maken bovendien gebruik van gerecyclede papiersnippers wat de milieuvriendelijkheid alleen maar extra ten goede komt. Je kan een HPL plaat kopen in een kleur naar keuze. De zwartgrijze platen doen het bijvoorbeeld uitstekend bij moderne gevels, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Steenwolgevelbekleding

Een alternatief is dan weer Rockpanel. Rockpanel wordt gemaakt van basalt. Het principe is hetzelfde: de keuze voor een materiaal dat een lange levensduur heeft, een natuurlijke oorsprong kent en dat volledig opnieuw te recyclen is. Het grote voordeel van dit materiaal is de brandbestendigheid. Het nadeel is wel dat het aanbod vrij beperkt is. Zo is het in minder afmetingen en diktes verkrijgbaar. Bovendien kleeft er ook wel een stevig prijskaartje aan vast.

Meteen ook de gevel isoleren

Meteen ook de gevel isoleren

Het renoveren van de gevel is het ideale moment om meteen ook gevelisolatie te plaatsen. Het is iets duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kan wel een dikkere isolatielaag aanbrengen. Door gevelisolatie aan te brengen op een gemiddelde hoekwoning kan je tot maar liefst 1.100 m³ gas besparen. Het aanbrengen van gevelisolatie gaat bovendien heel eenvoudig omdat het gewoon tegen de huidige muren wordt geplakt en alles vervolgens kan worden afgewerkt met gevelplaten, steenstrips, stucwerk of andere gevelbekleding. Een goede oplossing is ook het gebruik van ecobricks. Deze stenen zijn veel minder dik waardoor het mogelijk is om tot 3,5 cm extra isolatiemateriaal te plaatsen.

Opletten met gevelverf

Een laagje gevelverf kan de gevel meteen een nieuwe uitstraling geven. Verf is en blijft natuurlijk een chemisch goedje en voor de productie ervan zijn fossiele brandstoffen nodig, maar door te letten op keurmerken zoals het Europees Ecolabel weet je wel dat het qua pigment en oplosmiddelen goed zit. Dat is belangrijk want de kleurstof, of de hoeveelheid titaniumoxide dat ervoor nodig is, is toch bepalend voor de milieu-impact.

Desondanks moet je je realiseren dat een groot deel van de milieu-impact afkomstig is van andere zaken, zoals het vervoer. Minder verf gebruiken blijft dan ook de beste optie. Zorg er daarom voor dat je het meteen goed doet en dat je niet te snel een nieuwe laag moet aanbrengen. Een goede fixerende en dekkende primer blijft dan ook heel belangrijk, net zoals de keuze voor een kwaliteitsverf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here