De herfst is in volle gang en heeft zijn prachtige schoonheid weer meegenomen. Verkleurende en vallende bladeren, het blijft ieder jaar weer prachtig. Maar de herfst betekent ook iets anders. Na de herfst staan de koude wintermaanden weer voor de deur. En dit betekent dat je tuin wel wat extra aandacht kan gebruiken. Met behulp van de volgende tips is jouw tuin voorbereid op de winter.
Tip 1: Gazon winterklaar maken; haal je hark of bladblazer uit de kast
De herfst neemt onwijs veel bladeren met zich mee. Aan de ene kant is het prachtig, aan de andere kant wil je niet dat heel de tuin bedekt is met bladeren. Zo is het ook verstandig om je gazon bladvrij te maken en te houden. Hiermee voorkom je dat het gras verstikt raakt. Doe dit door middel van een hark of bladblazer.
Nog geen bladblazer in huis maar wel interesse? Wanneer je een groter gazon hebt kan een bladblazer erg gemakkelijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor een accu bladblazer. Laad de accu op en je kunt snoerloos door je gehele tuin bladblazen. Verder kun je ook kiezen voor een elektrische bladblazer of een bladblazer op benzine. Kies voor een bladblazer die past bij jou en jouw tuin.
Grasmaaien
Het gras groeit meestal tot eind oktober / begin november. Maai daarom het gras voordat de wintermaanden van start gaan. Gebruik de hoogste maaistand (4 á 5 centimeter), zo bescherm je de grond. Daarna kun je het gras helemaal met rust laten tot de lente.
Tip 2: Herfstbladeren
Herfst staat bekend om zijn vallende bladeren. Als het goed is heb je het gazon al bladvrij gemaakt of ben je dit nu van plan. Op andere plekken in je tuin kunnen bladeren wel heel nuttig zijn. Plaats de bladeren bijvoorbeeld onder borders en hagen. De bladeren bieden bescherming en trekken bodemdiertjes aan die onmisbaar zijn in een gezonde tuin. Daarnaast beschermen bladeren tegen uitdroging van de bodem.
Heb je kinderen of ben jezelf graag creatief? Maak dan met de overgebleven bladeren de mooiste knutselwerken. Laat bijvoorbeeld een aantal bladeren drogen tussen keukenpapier en gebruik deze vervolgens als stempel. Wanneer de bladeren goed droog zijn doe je er een klein beetje verf op. Vervolgens kun je de bladeren stempelen op papier. Maak op deze manier een prachtige herfst tekening. Verder kun je ook prachtige herfststukjes maken, zoals een herfst- bladerkrans. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Tip 3: Verzorging van planten en struiken
De meeste planten kunnen gelukkig gewoon buiten blijven. Er zijn alleen wel een aantal uitzonderingen, zoals terrasplanten. Bescherm terrasplanten daarom tegen de kou. Doe dit door ze af te dekken met vliesdoek of noppenfolie. Je kunt de terrasplanten eventueel ook tijdelijk binnen of in de schuur opbergen. Zorg er dan wel voor dat je het schaaltje onder de pot verwijdert, zodat de plant niet verrot door te veel water.
Ken je dat gevoel dat je het liefst alle planten op een gelijke hoogte afgeknipt voor de winter? Dat is precies wat je het beste niet kunt doen. Laat de uitgegroeide of verrotte takken staan, en laat je tuin juist een beetje verwilderen. Zo draag je bij aan de biodiversiteit en bied je de planten en struiken extra bescherming. Durf de natuur haar werk te laten doen!