Een traplift is niet meteen een dagelijkse aankoop en we hopen natuurlijk allemaal dat we fit blijven om het nooit nodig te hebben, maar soms kan het niet anders. Op zijn beurt zorgt de traplift er toch maar mooi voor dat we thuis kunnen blijven wonen en tegelijkertijd geen vierkante centimeter van het huis moeten missen. We merken echter dat veel mensen, en het zijn heus niet alleen ouderen, vragen hebben over trapliften. Dat heeft veelal te maken met het feit dat ze niet helemaal goed weten hoe een traplift werkt. Daarom leggen we het voor je uit.
Algemeen principe
De werking van een traplift is eigenlijk vrij eenvoudig. Een traplift is gewoon een stoel waarop iemand plaatsneemt. Dit is vervolgens op een rail bevestigd. In de stoel zit een elektromotor, een motor die werkt op basis van elektromagnetisme en die op het elektriciteitsnet moet zijn aangesloten. Door de elektromotor aan te sturen, beginnen de rollen of wielen te draaien en gaat de traplift naar boven of naar beneden gaan. De rail zit stevig op de trap gemonteerd en er hoeft niet geboord te worden.
Veiligheidsvoorzieningen
Een traplift is natuurlijk voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen, zoals een veiligheidsgordel of van systemen die blokkeren als de gebruiker zijn riem niet heeft vastgemaakt. Sommige veiligheidsvoorzieningen zijn standaard geïntegreerd, maar er zijn ook optionele mechanismen. Een voorbeeld van dat laatste is een sleutelvergrendeling waardoor de kleinkinderen niet zomaar met de traplift kunnen spelen.
Stroomvoorziening
Een traplift werkt nog steeds als de stroom uitvalt. Dat is belangrijk want bij een stroomstoring moet je natuurlijk beneden raken en anders zou het ook op het vlak van brandveiligheid geen goede oplossing zijn. Dat komt omdat er in de stoel een oplaadbare batterij zit. Die batterij laadt op wanneer de traplift op de laadpunten geparkeerd staat. De batterij gaat ongeveer twee à drie jaar mee en moet na verloop van tijd dus wel vervangen worden.
Bediening van de traplift
De elektromotor van de traplift laat zich eenvoudig bedienen. Op de stoel is er een bedieningseenheid aangebracht. Dit kan een knopje zijn of een joystick. Als je de joystick in de ene richting beweegt, gaat de traplift naar boven. Als je de joystick in de andere richting beweegt, doet de traplift het omgekeerde. Als je de joystick niet aanraakt, komt de traplift automatisch tot stilstand.
Kleine verschillen tussen trapliften
De werking van een traplift is steeds identiek, maar er zijn natuurlijk onderlinge verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld trapliften die gemaakt zijn voor rolstoelgebruikers en trapliften voor zwaarlijvige mensen. Daarnaast zijn er ook trapliften die geschikt zijn voor bochten. Dat is handig zodat de traplift mooi de bocht van de trap kan maken en zelf niet meteen in de weg komt te zitten. Trapliften kunnen bovendien een enkele rail of een dubbele rail hebben, afhankelijk van de eisen en het gekozen model. Daarnaast zijn er ook sta-trapliften. Bij deze trapliften sta je gewoon op een platform. Ze worden onder andere gebruikt door mensen met knieproblemen. Ten slotte zijn er waterdichte trapliften voor buiten, bijvoorbeeld om het terras of de tuin te bereiken. Omdat de keuze vrij groot is en je altijd wel op een aantal zaken moet letten, laat je je maar beter adviseren.