DELEN

De vaatwasser stinkt? Vrijwel iedereen maakt het wel eens mee dat de afwasmachine stinkt. Echter is dat niet iets wat je verwacht wanneer je de vaatwasser opentrekt. Je verwacht immers een schone en frisse vaat. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je dit probleem kunt oplossen. In dit artikel delen we een paar handige tips tegen een stinkende vaatwasser!

vaatwasser stinkt

1. Vaatwasser stinkt: de vaatwasser schoonmaken

Het is waarschijnlijk geen verrassing: de grootste oorzaak van een stinkende vaatwasser is een vieze vaatwasser. Deze vieze geurtjes ontstaan door de achtergebleven en aangekoekte voedselresten van je dagelijkse vaat. Je vaatwasser schoonmaken is natuurlijk logisch als je vindt dat de vaatwasser stinkt. Maar eerlijk is eerlijk: het schoonmaken van je afwasmachine is iets wat je dikwijls (of altijd) overslaat. Echter is het belangrijk om rubbers, filters en sproeiarmen goed proper te houden. Net als alles wat los, vast en moeilijk te vinden is.

Hoe doe je dat precies: de vaatwasser schoonmaken? De filter wekelijks schoonmaken met een beetje afwasmiddel is alvast een goed begin. Check ook altijd het doseerbakje en kijk of je in de rest van de afwasmachine geen viezigheid ziet liggen. Daarnaast is het aangeraden om één keer per kwartaal een programma op de hoogste temperatuur te draaien, zonder vaat maar wel met een vaatwasmachinereiniger. Hierdoor lost alle vettige aanslag op en verdwijnt deze aanslag samen met de vieze geurtjes! De rubbers schoonmaken is makkelijk met een (oude) tandenborstel. Dit formaat is ideaal om het vuil te verwijderen.

2. Afwasmachine stinkt: witte azijn

Heb je de hele vaatwasser schoongemaakt? Plaats dan een koffiekopje met witte azijn in de vaatwasser. Het stinkt een beetje, maar witte azijn zorgt er juist voor dat vieze geurtjes verdwijnen. Draai een volledig programma met alleen het kopje witte azijn. Zodra het programma is afgelopen, zal je in eerste instantie misschien schrikken van de geur. Maar laat de vaatwasser een tijdje verluchten en de vieze geurtjes zullen snel verdwijnen! Let wel op: witte azijn zorgt ervoor dat de geurtjes verdwijnen, maar je moet de afwasmachine wel goed proper houden om ervoor te zorgen dat de geurtjes ook écht wegblijven.

3. Stinkende vaatwasser: vaatwasser verfrisser

Heb je bovenstaande tips toegepast en heb je nog steeds een stinkende afwasmachine? Dan kan een vaatwasser verfrisser helpen. Zo’n verfrisser werkt goed tegen vieze geurtjes in je afwasmachine. Daarnaast geeft een verfrisser vaak een frisse geur af zoals bijvoorbeeld citroen. Echter zal de afwasmachine hiermee nog niet helemaal geurloos zijn. Ook een halve citroen in de bestekkorf leggen, kan helpen tegen een stinkende vaatwasser.

4. Vaat goed afspoelen

Tenslotte is voorkomen beter dan genezen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je vieze vaat drie dagen in de afwasmachine ligt te wachten tot het eindelijk wordt schoongemaakt? Als dit dikwijls het geval is, maak er dan een gewoonte van om je vaat goed af te spoelen voordat je het in de machine zet. Zo zit je niet met stinkende borden, vieze geurtjes én heb je ook minder voedselresten in je afwasmachine. Wanneer je je vaat altijd goed afspoelt, zal je de vaatwasser ook minder moeten schoonmaken. Win win!

Lees ook: 10 praktische schoonmaaktips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here