DELEN

Tegenwoordig hebben we overal wel een schoonmaakmiddeltje voor. Een ontvetter voor het fornuis, wasmiddel en wasverzachter voor de was, anti-kalkspray voor de badkamer en ga zo maar door. Maar hebben we die schoonmaakproducten wel allemaal nodig? Als er één product is dat je altijd in huis moet hebben, dan is het wel azijn. Azijn is hét wondermiddel in het huishouden en maakt een heleboel producten overbodig. Wij hebben een lijstje gemaakt met 15 redenen waarom azijn een wondermiddel in huis is!

Wondermiddel in huis: azijn

1. Oven en microgolf schoonmaken

Als je de oven en microgolf niet regelmatig schoonmaakt, worden het broeinesten van bacteriën en schimmels. Plaats daarom een schaaltje met azijn in de oven of microgolf en zet op de hoogste stand. Zo weekt de stoom het vuil makkelijk los. Poets daarna nog even met een schuursponsje en neem alles af met keukenpapier. Azijn lost vetten op, daarom is dit middeltje ook ideaal om je pan met aangekoekte etensresten weer schoon te maken.

2. Koffiezetapparaat en waterkoker ontkalken

Heb jij ook wel eens last van kalkaanslag in je koffiezetapparaat of waterkoker? Deze kan je eenvoudig verwijderen met azijn. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat aanzetten met de azijn in plaats van koffie of water. Spoel daarna nog even goed na met water en alles is weer schoon.

3. Het toilet schoonmaken

Aangezien azijn een ontkalkende werking heeft, werkt dit middeltje dus ook ontzettend goed om je toilet schoon te maken. Voor een echt bruisende schoonmaakpartij gooi je een pakje baking soda in je toilet en giet je er daarna een flinke scheut azijn bij. Laat het zeker een halfuurtje goed bruisen en spoel het daarna nog eens na met kokend water. Nog even je toilet doorspoelen en voià: je toilet is weer blinkend schoon én ontkalkt.

4. Badkamertegels schoonmaken

Het schoonmaken van de badkamertegels is een klus die wel eens over het hoofd wordt gezien. Toch is het nodig om regelmatig kalkaanslag te verwijderen. Azijn lost kalk en vet op. Spuit de tegels eerst in met azijn en laat het even intrekken. Spoel alles vervolgens goed af met een spons en warm water.

5. Douchegordijn wassen

Het douchegordijn wassen, er zijn vast leukere dingen om te doen. Toch doe je dit beter wel, minstens één keer per seizoen, dus dat komt neer op zo’n vier keer per jaar. Was het douchegordijn op 40 graden met een flinke scheut azijn. Was het gordijn samen met twee of drie handdoeken. Dit zorgt voor extra wrijving in de wastrommel waardoor hardnekkig vuil op het gordijn makkelijk wordt weggeveegd. Hang het gordijn daarna weer omhoog om te drogen en voilà.

Lees ook: 3 handige apps voor het huishouden

6. Wasmachine schoonmaken

Azijn is ideaal als huishoudmiddel, zo ook om je wasmachine schoon te maken. Stinkt je wasmachine? Dan is het tijd om de azijn boven te halen. Giet wat azijn in de wastrommel en zet het programma vervolgens op 90 graden. De combinatie van azijn en de hoge temperatuur van het water lost vettigheid en kalk goed op. Het resultaat? Je wasmachine ruikt weer heerlijk fris.

7. Gele zweetvlekken verwijderen

Gele zweetvlekken: hoe krijg je die uit kleding? Dat is simpel, met azijn. Leg het kledingstuk met een flinke hoeveelheid water in een emmer, giet er wat azijn bij en laat het vervolgens een dag weken. Spoel het daarna uit met water en doe het in de wasmachine.

8. Schimmel verwijderen

Azijn werkt schimmeldodend. Daarom is het prima geschikt om bepaalde schimmels in vochtige ruimtes te verwijderen. Smeer de plek goed en ruim in met azijn en laat het even intrekken. Schrob daarna even met een borsteltje of sponsje om de schimmel makkelijk te verwijderen.

9. Fondue- of gourmetgeur verwijderen

Wat kan je nog doen met azijn? Je kan er ook vieze geurtjes mee verwijderen, bijvoorbeeld na het fonduen of gourmetten. Laat in een pan wat azijn met water koken, zet de afzuigkap aan en na een uurtje is de vieze geur helemaal verdwenen. Je kan dit trucje trouwens altijd toepassen na het koken om vieze geurtjes te verwijderen.

Lees ook: 10 praktische schoonmaaktips

10. Verroest gereedschap

Is je gereedschap verroest? Geen probleem. Leg het in een bak azijn en laat het een nachtje weken. ’s Ochtends moet je het enkel even afschrobben met een sponsje en je gereedschap is weer zo gloed als nieuw! Heeft je gereedschap een kunststof handvat? Let er dan op dat alleen het metalen onderdeel in de azijn ligt.

11. Stickers verwijderen

Hoe kan je stickers verwijderen? Met azijn! Dep een beetje azijn op een watje of doekje en druk dit een tijdje op de sticker. Daarna kan je de sticker makkelijk verwijderen.

12. Tuinmeubelen schoonmaken

Ook voor de schoonmaakklussen buiten komt azijn nog goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de tuinmeubelen. Dit kan je eenvoudig doen met warm water en een scheut azijn. Makkelijker kan haast niet!

13. Onkruid verdelgen

Azijn werkt perfect tegen onkruid. Meng azijn, keukenzout en warm water in een grote fles of gieter. Giet het over het onkruid dat je wil verdelgen en laat de zon er goed op schijnen. Na een dag is het onkruid verdroogd en kan je het makkelijk verwijderen. Wees wel voorzichtig met je andere planten!

14. Mieren bestrijden

Heb je last van mieren en wil je mieren bestrijden in en rond je huis? Azijn kan hier zeker bij helpen. Mieren laten een geur achter zodat de andere mieren weten welke kant ze op moeten. Door af te rekenen met deze geur, reken je meteen ook af met de mieren. Giet een bakje azijn met een bakje water in een plantenspuit. Spray hiermee op de plek waar je last hebt van mieren en ze zullen snel verdwijnen.

15. Ramen wassen

Heb jij ook zo’n hekel aan ramen wassen? Lukt het jou niet om de ramen te wassen zonder strepen? Azijn is jouw redder in nood! Doe een scheut azijn in een emmer met warm water. Zeem je ramen hiermee in en je zal geen last meer hebben van strepen. Neem vervolgens een schone en droge doek om de laatste vochtrestjes weg te nemen. Daarna kan je weer genieten van schone en blinkende ramen!

Zo, dit zijn een aantal redenen waarom azijn een wondermiddel in huis is, maar er zijn er vast nog veel meer. Heb jij nog schoonmaakazijn tips voor ons? Wat kan je nog doen met azijn? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 6 x schoonmaken met cola

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here