DELEN

Er is niet zo lekker als voor de openhaard neer te ploffen op een regenachtige zondag. De warmte die hier vanaf komt in combinatie met de sfeer die een openhaard brengt creëren een heerlijk rustpunt in huis. Wat veel mensen echter niet weten is dat er groot verschil zit in de soorten brandhout die verbrand worden in een kachel. Zo zijn er specifieke houtsoorten die erg geschikt zijn voor het gebruik in een houtkachel. Ook zijn er soorten die je beter niet kunt gebruiken en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Om hier meer duidelijkheid in te krijgen rangschikken we deze soorten hout in de onderstaande drie categorieën.

Welke soorten brandhout zijn het beste voor je kachel?

De beste soorten hout geven een goede warmte af en zullen ook erg lang branden. Een mooi vlammenspel is daarnaast natuurlijk ook prettig om naar te kijken. Met berkenhout, essenhout en eikenhout scoor je op het gebied van deze eisen erg hoog. Deze soorten brandhout zorgen door hun dichtheid voor veel warmte en gaan daardoor ook erg lang mee. Elk van deze type houtsoorten heeft daarnaast zijn eigen kenmerken als het aankomt op het vlammenspel. Essenhout geeft hierbij het mooiste spektakel. Met eikenhout krijgt je het knisperende haardvuur waar veel mensen gek op zijn. Houdt er bij dit soort hout wel rekening mee dat de openhaard of kachel goed is afgedekt. Zo voorkom je dat eventuele spetters uit het vuur schade kunnen maken in je huis.

Deze houtsoorten zijn ook prima

Deze houtsoorten zijn ook prima

Het hout van fruitbomen is erg ook populair als brandstof voor de kachel. Het probleem met dit soort hout is echter dat het lastig te verkrijgen is. De stammen van een fruitboom zijn over het algemeen erg dun. Ook groeien deze bomen erg langzaam, waardoor het brandhout erg kostbaar kan zijn. Dit type brandhout bevat daarnaast ook vaak grote knoesten, waardoor het bewerken van dit hout erg lastig wordt. Naast het feit dat het zich vrij lastig laat kloven, duurt het ook nog eens ontzettend lang voordat het droog is. Als het eenmaal toch gelukt is om dit hout te verkrijgen en te drogen is het hout wel geschikt om in de kachel te gebruiken. Het heeft praktisch dezelfde eigenschappen als het eerder genoemde berken, essen en eikenhout. Mocht je gemakkelijk aan een dergelijke boom kunnen komen dan is het zeker een goede keuze. Moet je echter het hout kopen ga dan voor één van deze drie eerder genoemde types hout

Wat kun je beter niet gebruiken?

Er zijn sommige soorten brandhout die minder geschikt kunnen zijn voor het gebruik in een houtkachel. In het bijzonder zijn de verschillende soorten naaldbomen niet geschikt om te verbranden in je kachel. In de eerste plaats geven deze soorten hout minder veel warmte af als bijvoorbeeld loofbomen. Je zult dus meer hout nodig hebben om op de juiste temperatuur in je kamer te komen. Het hout brandt ook relatief snel op. Houd er dus rekening mee dat je voldoende hout in de kachel blijft gooien als je met naaldhout stookt.

In Nederland wordt er ook vaak gedacht dat dit hout altijd gevaarlijk is voor het gebruik van een openhaard of kachel. Dit is echter niet altijd het geval. Op het moment als het hout niet goed gedroogd is en wordt verbrand op een lage temperatuur kan dit inderdaad het geval zijn. Als dit het geval is ontstaat er zogenaamde creosoot (een soort aanslag) in je rookkanaal. Door het hout goed te laten drogen, voordat het gestookt wordt voorkom je deze ontwikkeling. De hars in het hout zal ervoor zorgen dat het hout hevig gaat branden. Creosoot heeft bij hoge temperaturen geen kans en zal dan ook niet ontstaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here