DELEN

Fruitvliegjes houden we het liefst op grote afstand, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral in de zomer kunnen ze een echte plaag zijn in de keuken. Fruitvliegjes planten zich razendsnel voort waardoor het best moeilijk is om ervan af te komen. Wil je die vervelende fruitvliegjes verjagen? In dit artikel delen we een aantal handige tips en middeltjes om fruitvliegjes in huis te voorkomen en te vangen.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes komen af op etensresten, overrijp fruit en een (zoete) alcohollucht. Ze reageren het meest op hun reukzin. Vooral als het warm is komen ze tevoorschijn in je keuken. Voor de vrouwtjes fruitvlieg is dit de perfecte plek om eitjes te leggen. Op korte tijd legt ze heel veel eitjes. Dit is dan ook de reden waarom je ineens tientallen fruitvliegjes in je keuken ziet rondvliegen.

Hoe fruitvliegjes in huis voorkomen?

1. Houd de keuken spic en span

Het is ontzettend belangrijk om de keuken altijd schoon te houden. Je zou ervan versteld staan waar voedsel zich zoal kan ophopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de stop in je gootsteen, zitten er restjes onder? En je kookplaat en dampkap? Zijn ze spic en span? Vergeet ook zeker niet onder de keukenkasten en huishoudtoestellen te kijken, alsook in de verste hoekjes van de kasten waarin je eten bewaart. En uiteraard ook in je koelkast, vaak is dit de plek waar voedselresten achterblijven.

2. Gooi rottend fruit en groente meteen weg

Zodra je fruitvliegjes ziet, moet je direct je fruit en groenten nakijken. Als het overrijp of gekneusd is moet je het meteen in de vuilnisbak gooien. Let erop dat je vuilnisbak goed is afgesloten om fruitvliegjes te voorkomen. Als je écht zeker wil zijn, kan je alles best in een plastic zakje doen voordat je het weggooit. Als het kan, zet de vuilnisbak dan buiten. In ieder geval op een veilige plek van het huis. Je legt fruit en groenten trouwens best in de koelkast. Zo blijft alles langer vers én kunnen er minder snel vliegjes bij.

3. Laat de afwas niet staan

We begrijpen dat je niet altijd zin hebt om de afwas te doen. Toch maak je er beter een goede gewoonte van om het wél te doen, je kan er immers heel wat fruitvliegjes mee voorkomen. Wacht zeker niet tot ’s avonds om de afwas te doen, vooral als er nog glazen met sap of wijn, of messen met confituur in de afwasbak liggen. Heb je geen tijd om direct de afwas te doen? Spoel de vieze borden, glazen en bestek dan op z’n minst goed af om het ergste vuil te verwijderen. Als je een vaatwasser hebt, dan kan je de vaat ook best zo snel mogelijk afspoelen en in de vaatwasser zetten. Doe hem goed dicht en zet hem zo vaak mogelijk aan.

4. Controleer de plaatsen waar je aardappelen en groenten bewaart

Aardappelen, uien en groenten worden vaak bewaard op een koele, donkere plaats. Ook daar kan een fruitvliegjesplaag ontstaan. Een rottende aardappel is al genoeg om een fruitvliegjesplaag in stand te houden. Gooi zachte aardappelen of uien weg. Maak ook de bak of plank waar je deze bewaart schoon vooraleer je de rest van de groenten weer terug legt.

5. Vervang oude sponzen en schoonmaakdoekjes

Je staat er misschien niet bij stil, maar fruitvliegjes leggen soms ook eitjes op oude sponzen of schoonmaakdoekjes. Eigenlijk moet je deze iedere dag vervangen. Als het een tijdje geleden is dat je de keukensponsjes en vaatdoeken hebt vervangen, doe het dan nu.

Wat doen tegen fruitvliegjes?

1. Witte azijn en afwasmiddel

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Een simpel en goedkoop middel tegen fruitvliegjes is witte azijn. Doe wat witte azijn in een glas, doe hier een beetje afwasmiddel bij en roer alles goed door elkaar zodat je schuim krijgt. Zet het glas neer in de keuken en kom er niet meer aan. Wanneer je een paar uur later weer kijkt, zullen er al heel wat fruitvliegjes op de bodem liggen. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn, maar het afwasmiddel legt een film over hun vleugeltjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en dus verdrinken. Je leest het, fruitvliegjes doden gaat makkelijker dan je denkt.

2. Wijn en fruit

Staat er nog wat zuur geworden wijn in je koelkast van vorige week? Ook hiermee kan je makkelijk fruitvliegjes verjagen. Doe de zure wijn in een glas en leg hier een stukje fruit in. Hoe zoeter het fruit, hoe beter! Span nu wat plastic folie over de bovenkant en zet het aan de zijkant vast met een elastiekje. Aan de bovenkant prik je een paar kleine gaatjes. Zo kunnen de fruitvliegjes er makkelijk in, maar niet meer uit. Het is de ideale fruitvliegjesval!

3. Verse kruiden

Fruitvliegjes vangen kan ook met verse kruiden in de keuken, bijvoorbeeld basilicum en lavendel. Fruitvliegjes houden namelijk totaal niet van die geur. Je moet er alleen op letten dat de blaadjes niet rot worden want daar houden ze juist van. Leg de kruiden neer op plaatsen waar je veel last hebt van fruitvliegjes. Je zal zien dat ze snel wegblijven.

4. Vleesetende planten

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Koop een vleesetende plant. Deze ziet er meestal exotisch uit en is ideaal als fruitvliegjes vanger. De plant trekt fruitvliegjes aan met zijn nectar en eet ze vervolgens op. Plaats de plant dus gewoon in je keuken en dan hoef je alleen maar te wachten tot hij zijn werk doet, namelijk fruitvliegjes doden.

5. Valletjes uit de winkel

Tenslotte kan je in de winkel speciale lokdoosjes kopen waar de fruitvliegjes in kunnen maar niet meer uit. Ook een blauwe insectenlamp kan helpen. Maar weet dat je er eigenlijk niet veel geld aan hoeft uit te geven. Je kan makkelijk zelf een fruitvliegjesval maken met bovenstaande tips.

Heb jij wel eens last van vervelende fruitvliegjes in huis? Wat doe jij om deze fruitvliegjes te verjagen? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Natuurlijke remedies om muggenbeten te voorkomen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here