DELEN

Het ene gordijn is het andere niet. Dat kan komen door de vorm, want er bestaan immers hangende gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissé gordijnen en nog wel meer verschillende vormen. Maar ook de stof die gebruikt is, is een onderscheidende factor. Daar bestaan verschillende opties voor, en één daarvan is velours. Maar wat zijn velours gordijnen nu eigenlijk precies?

Wat is velours?

Om uit te kunnen leggen wat velours gordijnen zijn, moeten we eerst benoemen wat velours is. Dat betreft immers het materiaal waarvan de gordijnen gemaakt worden. Men noemt velours gordijnen ook wel eens fluwelen gordijnen of velvet gordijnen, maar dat is eigenlijk niet helemaal terecht. Fluweel en velvet zijn wél hetzelfde. Fluweel is in feite katoen of zijde dat geweven wordt met korte, opstaande lusjes. Deze lusjes worden in sommige gevallen ook doorgesneden om kleine haartjes te creëren. Zo wordt een zachte, glanzende stof gecreëerd. Als je erover veegt, verandert de stof plaatselijk van kleur omdat de vleug daardoor verandert. Dit geeft fluweel een mooie kleurdynamiek. Velours verschilt hier subtiel van, omdat hierbij de poollussen losgetrokken of opgeruwd zijn. Hierdoor glanst velours wat minder dan fluweel. Ook is het zwaarder dan fluweel, wat het zeer geschikt maakt als gordijnstof. Er bestaan overigens twee soorten velours. Staand velours heeft recht opstaande haartjes en bij streekvelours liggen de haren in één richting, waardoor de stof erg op fluweel lijkt.

velours gordijnen

De eigenschappen van velours gordijnen

Dikke velours gordijnen zorgen geven een klassieke, majestueuze uitstraling. Velours gordijnstof is van zichzelf tot wel 95 procent lichtdicht, waardoor velours gordijnen behoorlijk goed verduisterend werken. De meeste velours gordijnen worden tegenwoordig gemaakt van zogenaamd ‘jacquardvelours’. Hiervoor wordt een jacquardgetouw gebruikt. Gordijnen van jacquardvelours staan bekend om hun comfort en elasticiteit. Door deze elasticiteit zijn dit soort velours gordijnen sterker dan andere gordijnen. Jacquardvelours is daarnaast ook brandresistent, wat een groot bijkomend voordeel is. Ook zijn velours gordijnen warmte-isolerend.

Onderhoud van velours gordijnen

Om velours gordijnen lang mooi te houden, is wat extra aandacht op z’n tijd wenselijk. Het is te adviseren om regelmatig met een stofzuiger droog vuil van de stof te halen. Daarna kun je de gordijnen met een fluweelborstel naborstelen. De stof ziet er dan weer als nieuw uit. Heb je een vlek op je velours gordijnen? Dat is geen ramp. Vaak is even deppen met lauwwarm water voldoende om de vlek te verwijderen. Het is van belang om daarbij niet te hard te drukken of over de vlek te wrijven, want dan trekt de vlek verder het weefsel in. Krijg je de vlek niet weg met enkel lauwwarm water, dan kun je een kleine beetje mild afwasmiddel toevoegen aan het water. Het gordijn kan daarna drogen aan de lucht, maar drogen met een föhn is ook mogelijk.

Velours gordijnen zijn dus luxe, verduisterende gordijnen die een chique uitstraling kunnen bieden en heerlijk zacht zijn. Ook zijn ze makkelijk te onderhouden. Alle reden dus om velours gordijnen te overwegen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here