DELEN

Hoewel de subsidie voor thuisbatterijen recent is afgeschaft, betekent dit niet dat een thuisbatterij er minder interessant op is geworden. Integendeel, met de introductie van het capaciteitstarief, de afschaffing van de analoge meter, de focus op elektrisch rijden en de opkomst van dynamische energietarieven wordt het belang van een thuisbatterij nog duidelijker. Tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat een thuisbatterij voor iedereen even interessant zal zijn, integendeel.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd, is een huishoudelijke energieopslagunit. Dit is een geavanceerd systeem dat overtollige energie opslaat, veelal energie die wordt gegenereerd door zonnepanelen. Wanneer de zon niet schijnt, kan deze opgeslagen energie worden aangesproken om aan de elektriciteitsbehoeften van het huishouden te voldoen. Door het vermogen om energie efficiënt op te slaan en vrij te geven wanneer nodig, biedt de thuisbatterij huiseigenaren de mogelijkheid om hun energieverbruik te optimaliseren, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en in sommige gevallen zelfs volledig onafhankelijk te worden van het traditionele elektriciteitsnet. In België is dit laatste in de praktijk niet mogelijk, omdat de zonnepanelen in de winter te weinig opbrengen.

Voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt tal van voordelen die het aantrekkelijk maken voor milieubewuste consumenten en voor mensen die streven naar energieonafhankelijkheid. Allereerst maakt een thuisbatterij het mogelijk om optimaal gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie, zoals die van zonnepanelen. Hierdoor kunnen huiseigenaren hun elektriciteitskosten drastisch verlagen. Bovendien biedt het een buffer bij stroomuitval, waardoor het huishouden kan blijven functioneren als het netwerk uitvalt. Dit verhoogt de energiezekerheid. Verder draagt een thuisbatterij bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet en helpt het overbelasting te voorkomen. Met de invoering van het capaciteitstarief kunnen consumenten hier ook zelf voordeel uit halen. Tot slot is er de ecologische winst: door efficiënter gebruik te maken van groene energie, vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd.

Nadelen van een thuisbatterij

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van thuisbatterijen. De initiële kosten voor de aanschaf en de installatie kunnen bijvoorbeeld hoog zijn, wat voor veel huiseigenaren een drempel is. Hoewel de prijzen in de loop der jaren zijn gedaald, kan het nog steeds enige tijd duren voordat de investering is terugverdiend via besparingen op de energierekening. De terugverdientijd is ook niet altijd even goed. Bovendien hebben batterijen een beperkte levensduur en kunnen ze na verloop van tijd aan capaciteit verliezen, wat betekent dat ze uiteindelijk vervangen moeten worden. Ook het recyclen van oude batterijen vormt een uitdaging, gezien de complexiteit van de materialen die in deze batterijen zijn verwerkt. Daarnaast is er ruimte nodig om de batterij te installeren, wat in kleinere woningen een probleem kan zijn.

Zonnepanelen met thuisbatterij combineren

De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij vormt een krachtig duo in het streven naar energieonafhankelijkheid en duurzaamheid. Zonnepanelen wekken gedurende de dag energie op wanneer de zon schijnt, maar deze energieproductie komt niet altijd overeen met het daadwerkelijke verbruik van het huishouden. Op zonnige dagen kan er een overschot aan energie zijn dat niet direct wordt verbruikt. Hier komt de thuisbatterij in beeld. In plaats van het overschot terug te voeren naar het net en te verkopen tegen vaak lagere prijzen, kan het overschot worden opgeslagen in de thuisbatterij voor gebruik tijdens piekverbruiksmomenten of tijdens de nacht. Hierdoor maximaliseer je het eigen verbruik van de opgewekte zonne-energie, wat leidt tot een significante vermindering van de elektriciteitsrekening.

Thuisbatterij kopen zonder zonnepanelen: thuisbatterij en dynamisch tarief combineren

Op het eerste gezicht lijkt de aankoop van een thuisbatterij zonder zonnepanelen misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Het grootste voordeel van een thuisbatterij is immers het optimaliseren van het eigen verbruik van lokaal opgewekte zonne-energie. Echter, zelfs zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij een meerwaarde bieden, vooral op het gebied van continuïteit en bescherming tegen stroomuitvallen. In gebieden waar stroomonderbrekingen frequent zijn of wanneer ze absoluut te vermijden zijn, kan een thuisbatterij zorgen voor een ononderbroken stroomvoorziening en zo cruciale apparaten, zoals medische apparatuur, draaiende houden.

Maar er is nog een andere factor die de aanschaf van een thuisbatterij zonder zonnepanelen interessanter kan maken: dynamische energietarieven. Met de introductie van deze tarieven kunnen consumenten profiteren van lagere elektriciteitsprijzen tijdens daluren door de batterij op te laden en vervolgens de opgeslagen energie te gebruiken tijdens piekuren, wanneer de tarieven hoger zijn. Door slim te schakelen tussen het net en de batterij kunnen huiseigenaren hun energiekosten verder verlagen.

Stappenplan voor het installeren van een thuisbatterij

De energietransitie en de wens om onafhankelijker te worden van het traditionele stroomnet maken dat steeds meer huiseigenaren interesse tonen in het plaatsen van een thuisbatterij. En natuurlijk is er ook de besparing! Maar hoe pak je de installatie van zo’n thuisbatterij aan? Volg dit stappenplan om tot een succesvolle installatie te komen.

Stap 1: Zonnepanelen plaatsen

De eerste stap richt zich nog niet direct op de batterij zelf, maar op zonnepanelen. Als je dak geschikt is, is het raadzaam om eerst zonnepanelen te plaatsen. Deze vormen namelijk een ideale combinatie met een thuisbatterij, waardoor je het maximale uit je energieopslag kunt halen.

Stap 2: Simulatie uitvoeren

Voor je investeert in een thuisbatterij, is het van belang om te weten of het voor jou financieel interessant is. Maak gebruik van de simulator van de Vlaamse Overheid. Hiermee krijg je onafhankelijk inzicht in de geschatte terugverdientijd en de verwachte voordelen.

Ga naar de simulator →

Stap 3: Offertes opvragen en vergelijken

Eenmaal je overtuigd bent van de waarde van een thuisbatterij, is het tijd om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers. Door deze offertes naast elkaar te leggen, kun je een weloverwogen keuze maken op basis van prijs, kwaliteit en service.

Stap 4: Thuisbatterij laten plaatsen

Na het kiezen van een leverancier is het tijd voor de installatie. Een professionele installateur zal de thuisbatterij op de juiste wijze installeren, rekening houdend met alle veiligheidsvoorschriften en technische specificaties.

Stap 5: Registreren en thuisbatterij laten keuren

Na de installatie moet een erkend keurder een AREI-keuring van de thuisbatterij uitvoeren. De keurder zal nagaan of alles volgens de regels is geïnstalleerd en correct functioneert. Nadien dien je ook nog de thuisbatterij aan te melden bij de netbeheerder. De netbeheerder dient op de hoogte te zijn van thuisbatterijen, omdat dit gevolgen kan hebben voor de inrichting van het elektriciteitsnet.

Prijs thuisbatterij en terugverdientijd thuisbatterij

De investering in een thuisbatterij kan aanzienlijk zijn. De prijzen zijn onder meer afhankelijk van de capaciteit en het merk van de batterij. De terugverdientijd is een cruciale factor bij de keuze voor de aanschaf van een thuisbatterij. Opmerkelijk is dat de beste thuisbatterij vaak niet de grootste is. De reden hiervoor is eenvoudig: een grotere capaciteit betekent in de meeste gevallen ook een hogere aankoopprijs, terwijl het extra opslagvermogen niet volledig wordt benut, omdat de zonnepanelen daarvoor niet voldoende opwekken en/of het gezin niet voldoende verbruikt. Als een batterij te groot is voor het energieverbruik en de energieproductie van zonnepanelen, blijft een deel van de opslagcapaciteit onbenut. Hierdoor betaal je voor een capaciteit die je niet gebruikt, wat de terugverdientijd niet ten goede komt. Een goede thuisbatterij installateur zal je helpen bij het maken van de optimale keuze.

  • Thuisbatterij 5 kWh prijs: +/- € 5.000 tot € 7.000
  • Thuisbatterij 10 kWh prijs: +/- € 8.000 tot € 10.000
  • Thuisbatterij 20 kWh prijs: +/- € 12.000 tot € 15.000
  • Tesla thuisbatterij prijs: +/- € 9.500 tot € 12.000

Snellere terugverdientijd bij slimme batterij met zonnepanelen

De combinatie van batterijen en zonnepanelen is altijd aan te raden. Een batterij en zonnepanelen zorgt voor een betere terugverdientijd. Dit is nog meer het geval indien je kiest voor een slimme thuisbatterij die zelf beslist wanneer het oplaadt en ontlaadt en die daarbij ook rekening houdt met dynamische energietarieven. Dit optimaliseert je energieconsumptie en vermindert de tijd die nodig is om je investering terug te verdienen.

Wel een thuisbatterij of niet?

Er zijn verschillende opties die kunnen bijdragen aan een groene toekomst en een verlaging van de energiekosten. Voordat je beslist om een thuisbatterij aan te schaffen, is het belangrijk te beseffen dat de goedkoopste energie de energie is die je niet verbruikt. Overweeg daarom eerst te investeren in zonnepanelen en efficiënte isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie en spouwmuurisolatie. Deze investeringen hebben vaak een betere terugverdientijd dan de thuisbatterij en leveren direct besparingen op. Nadat je deze stappen hebt ondernomen en je jouw energieconsumptie hebt geoptimaliseerd, kun je overwegen om een thuisbatterij aan te schaffen als de terugverdientijd en andere voordelen aantrekkelijk zijn. Hiervoor kun je zelf een simulatie uitvoeren. Een goede thuisbatterij installateur kan je helpen en kan je adviseren over de juiste keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here