DELEN

Koffie zetten is een hele kunst. Iets teveel koffie en het smaakt bitter, iets te weinig en de koffie is te slap. Bovendien hangt de smaak ook nog af van het merk en van de koffiebonen die je gebruikt. Het is niet voor niets dat er zelfs een beroep bestaat dat puur gaat over koffiezetten: de barista. Gelukkig hoef jij geen hele studie te volgen, want met deze 7 tips zet jij ook een heerlijke bak koffie.

1. Welk apparaat heb jij?

Er zijn heel veel koffiezetapparaten en elk apparaat is anders. De manier van koffiezetten is anders en ook de smaak van de koffie zelf. Dit zijn de meest voorkomende apparaten:

  • ‘Gewone’ apparaten gebruiken koffiefilters en gemalen koffie
  • ‘Slimme’ apparaten doen dat ook, maar malen zelf de koffie in de juiste hoeveelheid
  • Nespresso en Dolce Gusto apparaten gebruiken koffie cups
  • Espresso apparaten gebruiken koffiepads

2. Zelf koffiebonen malen

Maak je gebruik van een filter apparaat, dan is het het beste als je zelf je koffiebonen maalt. De smaak komt dan het beste naar voren. Voorgemalen koffie is handiger, maar is meestal wat minder smaakvol omdat het al eerder is gemalen. Soms is de gemalen koffie in de supermarkt al jaren oud en is de smaak muf en vlak geworden.

3. Verschillende koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen op de markt. De twee belangrijkste zijn de Robusta en de Arabica. Van beide kun je lekkere koffie zetten, al wordt wel gesteld dat de Robusta wat bitterder is dan de Arabica. Versgemalen koffiebonen zijn altijd smaakvoller dan voorgemalen koffie.

4. Slim apparaat en koffie cups

Een slim apparaat maalt zelf de koffie en zorgt voor de perfecte verhoudingen. Ze zijn meestal behoorlijk duur en als ze goedkoop zijn leveren ze helaas meestal slechte koffie. Koffie cups worden gebruikt door speciale apparaten. Ze zijn meestal duurder dan koffie pads of koffiebonen. Ze zijn wel meteen perfect van samenstelling, dus zo kun je heel gemakkelijk een bak goede koffie zetten.

6. Koffie pads en oploskoffie

Koffie pads worden vooral gebruikt door mensen die snel een fatsoenlijk bakje koffie willen. De gewone variant is ongeveer hetzelfde als snelfilter koffie, al zijn er wel veel verschillende varianten te koop. Vroeger gebruikte men oploskoffie. Het is inderdaad een ‘soort’ koffie, maar vrijwel niemand vindt het echt lekker. Absoluut vermijden als je liever lekkere koffie drinkt!

7. Hoe zet je zelf de perfecte koffie van koffiebonen?

Allereerst maal je zelf je bonen. Je gebruikt zo’n 8-10 gram koffiebonen op 150 ml water. Maal de koffiebonen tot medium. De substantie is wel fijn, maar blijft korrelig. Maal het niet zo fijn als snelfilter maling, dat is bij zelfgemalen koffie niet nodig. De beste koffie zet je met water dat zo’n 80 graden heet is. Kokend water maakt de koffie bitterder, dus als jouw apparaat het water kookt is het verstandig om te kiezen voor koffiebonen met een zachte smaak. Wil je melk in de koffie, dan gebruik je het liefst echte melk die je zelf opwarmt en opklopt.

Er zijn veel soorten koffie en de een is lekkerder dan de ander. Daarbij komt dat je met suiker en melk ook de smaak van de koffie veranderd. We kunnen dus geen ultieme handleiding schrijven voor de perfecte bak koffie, want die is er niet. Zelfs een barista kan niet de ultieme kop koffie zetten omdat smaken nu eenmaal verschillen. Wel is er een duidelijk verschil tussen goede en slechte koffie. Wil jij op een makkelijke manier voor goede koffie gaan? Kies dan voor zelfgemalen koffie of koffie cups. Deze koffiesoorten scoren als hoogste als het gaat om lekkere koffie!

DELEN
Vorig artikelDe juiste gordijnen kiezen: waar moet je op letten?
Volgend artikelAlles over het onderhoud aan je cv-ketel in een notendop
Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here