DELEN

De trap is vaak een prominent onderdeel van het interieur van de woning. En dat terwijl een trap het vaak hard te verduren krijgt. Vroeger lag de nadruk dan ook op stevigheid en werd een trap vaak weggestopt. Liefst achter een houten muur zodat de trap vrijwel onzichtbaar was. Een open trap is echter net zo leuk. Maar dan moet je zo’n eyecatcher wel even onder handen nemen. Wij leggen uit hoe je dat doet, hoe je de trap schildert en hoe je dat allemaal afmaakt met bijvoorbeeld een contrasterende trapleuning.

Ontvetten en schoonmaken

Alles begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Neem bijvoorbeeld de traploper weg, net zoals meubelstukken of alles waarop je spetters kan achterlaten. Uiteraard kan je ook het een en ander afplakken. Vervolgens zal je de trap goed moeten ontvetten. Kies daarbij voor een neutrale ontvetter die het hout niet aantast. Nadien spoel je alles grondig na en wrijf je alles schoon met een doek. Het is geen ramp als je nog een stofje vergeten bent, maar de grootste vuiligheid moet toch al weg zijn.

De trap voorbereiden

Nu kan je de houten trap opschuren. Kies niet voor een al te fijn schuurpapier, maar te grof is anderzijds ook niet goed. Korrelgrootte 80 tot 120 is hierbij ideaal. Schuur de volledige trap glad. Natuurlijk heb je nu opnieuw stof, maar dat kan je nog even wegnemen met een half maantje. Kijk nu de trap van boven naar onder nog eens volledig na. Vaak zijn er na verloop van tijd gaatjes ontstaan, al dan niet door de traploper. Vul de gaatjes met een vulmiddel en geef het de tijd om te drogen. Nadien schuur je alles nog eens op, ontstof je opnieuw en ga je er nog eens met een licht vochtige doek over. Je merkt dat je vaak moet ontstoffen en reinigen, maar het is echt belangrijk dat alles goed proper is alvorens je de trap schildert. Kijk nu nog even na of je alles goed hebt afgeplakt want zo meteen begint het echte werk.

Schilderen, schilderen en nog eens schilderen

Wanneer de trap helemaal klaar is, kan je een primer aanbrengen. Kies altijd voor een grondlaag die geschikt is voor een houten ondergrond en die ook goed te schuren is. Als je de trap niet te lang kan missen, is het ook belangrijk dat je kiest voor een grondlaag die snel droogt. In de verfwinkel helpen ze je natuurlijk graag verder. Het aanbrengen van de grondlaag kan je gewoon met een microvezelrol doen. Vergeet niet om de trap nadien even met een schuurtampon te matteren en even te ontstoffen met een klampachtige doek, daaropvolgend kan de volgende ronde starten. Breng eenmaal de grondlaag droog is en alles is gematteerd twee tot drie lagen aan met de microvezelrol en vergeet niet om tussen elke laag opnieuw te matteren.

Afwerking en creativiteit

Afwerking en creativiteit houten trap

Nu de trap geschilderd is, kan je denken aan de afwerking. Hier kan je gerust spelen met kleuren. Zo is het bijvoorbeeld leuk als bij een witte trap de trapleuning zwart is. Voor een moderne trap kan je met een glaswand werken om het open gevoel te behouden zonder risico op valpartijen. Wat ook leuk is, zijn enkele kaders die samen met de trap mee naar boven klimmen. Met andere woorden kan je perfect je eigen verbeelding de vrije loop laten wat de afwerking betreft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here