DELEN

Een passief inkomen genereren, het is voor velen een droom. Als je een passief inkomen hebt, verdien je geld terwijl je ligt te slapen. Het is een vorm van financiële vrijheid die voor veel mensen romantisch klinkt, maar het is wel degelijk mogelijk. Weet wel dat er vaak heel wat arbeid aan voorafgaat. Hoe creëer je een passief inkomen? Wij inspireren je voor het opbouwen van een passief inkomen met ideeën.

Passief inkomen online opbouwen

Je kan op verschillende manieren passief online geld verdienen. De financiële investering is niet altijd heel groot, maar de tijdsinvestering is dat over het algemeen wel. Wij leggen uit hoe het vergaren van een passief inkomen via internet mogelijk is.

Passief inkomen YouTube

Een eerste manier om passief online geld te verdienen, is door een eigen YouTube-kanaal te beginnen. Bij de video’s op YouTube worden er advertenties weergegeven en daar kan je geld mee verdienen. Ook een samenwerking met merken kan je veel geld opleveren. Je video’s blijven permanent online, waardoor je zo een passief inkomen kan opbouwen. Het nadeel is dat het een redelijk grote tijdsinvestering vergt en dat je in de beginfase nog geen passief inkomen zal genereren.

Passief inkomen opbouwen via dropshipping

Bij dropshipping open je een webshop zonder producten, alleen vertel je dat niet aan de eindklant. In de plaats daarvan verkoop je spullen van een ander. Als er een order binnenkomt, geef je dit (automatisch) door aan de dropshipleverancier die het proces uit handen neemt. Je hebt hierdoor minder kapitaal nodig dan bij een klassieke webshop en je kan nagenoeg alles automatiseren. Via speciale Shopify-apps kom je gemakkelijk in contact met duizenden dropshipleveranciers. Een nadeel van dropshipping is dat je juridisch gezien wel de verkoper bent. Bij een klacht komt de klant dus bij jou terecht en niet bij jouw leverancier. Hierdoor komt er soms wel nog wat tijd bij kijken en ziet niet iedereen dit als een voorbeeld van passief inkomen.

Passief inkomen opbouwen via print-on-demand

Een passief inkomen creëren via print-on-demand vertoont gelijkenissen met dropshipping. Ook bij een passief inkomen opbouwen via print-on-demand plaats jij pas als de bestelling bij jou is geplaatst een bestelling bij jouw leverancier. Het grote verschil is dat het gaat om originele producten, zoals bedrukte telefoonhoesjes. Net als bij dropshipping bestaan er speciale Shopify-apps waarmee je aan de slag kan, zoals Printful. Een voordeel ten opzichte van dropshipping is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het herroepingsrecht, dit recht kan je namelijk contractueel uitsluiten voor unieke producten. Dat doe je bijvoorbeeld in je algemene voorwaarden.

Passief vermogen opbouwen door digitale producten te verkopen

Digitale producten hoef je maar een keer te maken en kan je keer op keer verkopen. Je hoeft ze ook niet te verzenden en het herroepingsrecht is niet van toepassing. Er zijn talloze soorten digitale producten die je kan verkopen om een passsief inkomen te genereren, zoals video’s, muziekbestanden, spreadsheetsjablonen, lettertypes en dergelijke meer. In theorie is je verkoop onbeperkt schaalbaar, maar natuurlijk ben je afhankelijk van de vraag. Vooral als je internationaal gaat, kan je een mooi passief vermogen opbouwen door digitale producten te verkopen.

Passief inkomen opbouwen door een blog of website te beginnen

Een andere manier om een passief inkomen te genereren, is een eigen blog of website beginnen. Eenmaal de bezoekers hun weg naar je website vinden, kan je de website op verschillende manieren monetizen. Zo kan je bijvoorbeeld advertenties van Google laten zien of banners van bedrijven. Ook kan je bezoekers doorverwijzen naar webshops en dit monetizen. Dit wordt affiliate marketing genoemd. Het zijn stuk voor stuk goede manieren om een passief inkomen te genereren.

Passief inkomen opbouwen met stockfoto’s

Als fotograaf verkoop je in principe tijd voor geld, net zoals een werknemer dat doet. Je moet namelijk fysiek aanwezig zijn om foto’s te nemen op een trouwfeest of een event. Het kan echter ook anders. Enter: stockfotografie. Bij stockfotografie neem je een keer een foto en kan je deze foto vervolgens tig keer opnieuw verkopen via een stockwebsite als Shutterstock. De inkomsten per sale zijn beperkt, maar als je voldoende foto’s voldoende vaak verkoopt, kan je een mooi passief inkomen opbouwen met stockfotografie.

Passief inkomen opbouwen met domeinnamen

Om een website op het internet te plaatsen, is een domeinnaam nodig. Zo kunnen bezoekers de domeinnaam vinden. Iedereen is vrij om een domeinnaam (tegen betaling) te claimen, zolang de domeinnaam nog niet is bezet. Je kan inspelen op beginnende hypes door nu al domeinnamen te claimen en ze later te verkopen. Op deze manier kan je eenvoudig een passief inkomen genereren, hoewel een goed vooronderzoek wel belangrijk is.

Passief inkomen opbouwen met crypto staking

Door te investeren in cryptomunten kan je natuurlijk wel wat geld verdienen, maar je moet je investering voortdurend opvolgen om op het best mogelijke moment te (ver)kopen. Een alternatief is een passief inkomen genereren door cryptomunten te staken. Je kan het vergelijken met hoe vroeger het spaarboekje geld opbracht. Hoewel het een interessante manier kan zijn om een passief inkomen te creëren, is er wel een addertje onder het gras. Als de cryptomunten aan waarde inboeten, kan je op het einde van de rit toch nog verlies maken. Daarom is het een van de minder goede voorbeelden van een passief inkomen genereren.

Passief inkomen met vastgoed

In de vastgoedsector ligt er wel wat potentieel op het gebied van een passief inkomen creëren. Let wel op, want vastgoed kan ook heel tijdsintensief zijn. Bovendien geldt bij de meeste voorbeelden van passief inkomen genereren via vastgoed dat je al wat kapitaal moet hebben, maar er zijn zeker uitzonderingen.

Passief inkomen: verhuur vastgoed

Met vastgoed kan je eenvoudig een passief inkomen genereren. Je hebt wel wat startkapitaal nodig om het vastgoed te vergaren. Vervolgens kan je het verhuren. Als je in zee gaat met een makelaarskantoor kan je de hele rompslomp uit handen geven, waardoor jij kan genieten van je passief inkomen. Het hoeft niet per se te gaan om huizen of appartementen. Zo kan je ook perfect een passief inkomen met garageboxen vergaren, net als met parkeerplaatsen, landbouwgrond en dergelijke meer.

Passief inkomen met vastgoed-tokens

Wie niet daadwerkelijk eigenaar wil worden van vastgoed of een beperkt budget heeft, kan via zogeheten tokens eigenaar worden van een deel van een vastgoedobject. Het vastgoedobject wordt dan verdeeld in allemaal deeltjes en getokenized. Een vastgoedobject kan zo in wel tienduizend deeltjes worden onderverdeeld. In verhouding met jouw stuk ontvang je dan een deel van de huuropbrengsten en eventueel ook van de latere verkoop. Een bekende aanbieder hiervan is Immotokens. Investeren in vastgoed kan er al vanaf 50 euro.

Passief inkomen met digitaal vastgoed

Bij platforms als Immotokens vertegenwoordigen de tokens fysiek vastgoed, maar juridisch gezien ben je geen mede-eigenaar. Je kan tegenwoordig ook beleggen in digitaal vastgoed en wél eigenaar worden van de digitale NFT. Dat kan bijvoorbeeld via Ecolands, waarbij je investeert in virtueel vastgoed. Dit vastgoed kan je aanhouden voor de langere termijn en nadien weer verkopen om zo winst te genereren. Elk domein beslaat 256 m². Het greentechbedrijf laat digitale vastgoedeigenaren ook profiteren als particulieren of bedrijven via Ecolands hun CO2-voetafdruk compenseren.

Passief inkomen genereren door te investeren

Investeren is altijd een goede manier om een passief inkomen te genereren. Jij hoeft dan niet meer te werken, want jouw investering werkt voor jou. Je kan bijvoorbeeld investeren op de beurs of in vastgoed (zie eerder), maar bijvoorbeeld ook in een verhuurauto. Het zijn stuk voor stuk manieren om een passief inkomen te creëren.

Passief inkomen genereren op de beurs

In principe is de beurs niet de beste plaats om een passief inkomen te genereren. Het probleem is dat je eigenlijk heel actief moet handelen en niet stil mag zitten, hoewel er ook uitzonderingen zijn. Als je investeert in een beleggingsfonds neemt de fondsbeheerder het een en ander voor je over. Ook kan je beleggen in dividendaandelen, aandelen die over het algemeen een mooi dividend toekennen.

Passief inkomen genereren met je auto

Een auto is allesbehalve goedkoop en staat het grootste deel van zijn bestaan stil op je oprit. Het kan gelukkig ook anders: je kan een passief inkomen genereren met je auto. Dat doe je door je auto te verhuren via een deelplatform. Het deelplatform brengt vraag en aanbod samen en maakt ook de verzekering in orde. Hierdoor kan jij je auto monetizen. Er bestaan zelfs systemen om de auto automatisch te laten openen, waardoor je er niet langer naar hoeft om te kijken. Ook andere spullen kan je verhuren, zoals een gitaar of een schuurmachine. Dat doe je via platforms als Peerby.

Passief inkomen genereren met je bankrekening

Je kan niet alleen een passief inkomen genereren met je auto, maar ook met je bankrekening. Dat doe je door geld uit te lenen aan mensen of bedrijven die het nodig hebben. Mits een mooie rente kan dat veel opleveren. Dat kan via een Belgisch platform als Bolero Crowdfunding of via buitenlandse platforms als Twino. Twino is een p2p-leenplatform waarbij je eenvoudig geld leent aan particulieren en bedrijven. Er zijn ook allerlei beschermingsmechanismen, zoals een Buyback Guarantee en een Payment Guarantee.

Passief inkomen genereren en fiscale gevolgen

Wil jij een passief inkomen genereren? Dan heeft dat ook gevolgen voor de belastingen. In sommige gevallen zal je je als zelfstandige moeten inschrijven en een boekhouder moeten inschakelen, bijvoorbeeld bij dropshipping. De boekhouder zal de nodige administratie voor je bijhouden en zal ook de belastingaangifte voor jou doen. Heb jij nog geen boekhouder? Dan kan je via onze tool eenvoudig en gratis een boekhouder vinden. Laat je gegevens vrijblijvend achter en wij brengen je in contact met drie goede boekhouders in jouw buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here