DELEN

Hoe een passief inkomen genereren? Het is een vraag die velen zich stellen. Een passief inkomen genereren, spreekt tot de verbeelding. In de praktijk komt er vaak heel wat werk bij kijken. Niet alleen vooraf, maar ook op een later moment. Soms kan passief geld verdienen ineens heel actief blijken te zijn. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Wil jij een passief inkomen opbouwen door zelf een online training te maken? Ga dan nog niet meteen een online leeromgeving opzetten, maar neem eerst de onderstaande elf tips door.

# 1. Goed nadenken over het onderwerp waarover je online trainingen zal maken

Je kan niet zomaar een online e-learning maken. Je hebt nu eenmaal een onderwerp nodig. Dat kan van alles en nog wat zijn, maar kijk in de eerste plaats naar jezelf: wat kan jij dat anderen niet kunnen? En ga vervolgens na of er ook daadwerkelijk een markt voor is. Over het algemeen zijn het de heel specifieke onderwerpen waarmee het mogelijk is om een passief inkomen te creëren. Als ervaren schilder kan je bijvoorbeeld online trainingen maken over kaleien, beitsen, marmeren enzovoort. Het is beter om dan telkens specifieke online trainingen te maken dan één algemene online e-learning te maken over een breed onderwerp als ‘verven’.

# 2. Zorg voor een goede structuur

Ten tweede zal je goed moeten nadenken over de structuur. Je onderwerp moet je verdelen in diverse deelonderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een video over het selecteren van de juiste materialen, de techniek, de afwerking, hindernissen waar je tegenaan kan lopen en dergelijke meer. Het is belangrijk om heel diep te gaan in je onderwerp. Wat goed werkt, is om een online e-learning te maken waarbij je eerst de belangrijkste deelonderwerpen behandelt. Daarnaast kan je ook een rubriek maken met problemen en veelgestelde vragen. Dit zorgt voor verdere uitdieping. Onthoud: je hebt liever veel kleine video’s dan één heel lange video.

# 3. Correct scherpstellen van je smartphone

Nu moet je natuurlijk je online trainingen maken. De meeste mensen kiezen voor video’s en dat is een goed idee. Video’s staan je toe om heel praktisch dingen te tonen en zorgen voor verbondenheid. Het is wel belangrijk dat je video’s voldoende kwaliteitsvol zijn. Kies daarom voor een goede camera. Een smartphone met een goede camera kan volstaan. Als je een smartphone gebruikt om je online trainingen te maken, moet je de smartphone wel correct scherpstellen. Met enkele tikken op het scherm kan je aangeven waar de focus moet liggen.

# 4. Maak gebruik van een microfoon en zorg voor een stille omgeving

Een amateuristische video is vaak te herkennen aan een slechte geluidskwaliteit. De microfoon van je smartphone is niet goed genoeg om online trainingen te maken. Daarom doe je er goed aan om te investeren in een echte microfoon. Er bestaan onder meer dasspeldmicrofonen die je heel onopvallend kan opspelden. Het is een kleine investering, maar een must voor mensen die van plan zijn om online trainingen te maken. Zorg daarnaast voor een stille omgeving. Hang eventueel een bordje op.

# 5. Schaf een green screen aan

Het is een goed idee om te werken met een green screen. Zo kan je je online e-learning maken in een eigen stille studio. Met behulp van een programma als Camtasia kan je nadien de groene achtergrond vervangen door een achtergrond naar keuze. Uiteraard zal dit niet altijd mogelijk zijn. Wil je online trainingen maken over het schilderen van gevels, dan zal je op een bepaald moment toch ook echt aan een gevel aan de slag moeten gaan.

# 6. Download VLC Media Player

Niet alle smartphones maken mp4-video’s, dus eventueel zal je ze moeten converteren. Voor je online programma gebruik je namelijk dergelijke video’s. Met de gratis player VLC Media Player kan je heel eenvoudig je bestanden naar mp4 converteren.

# 7. Zorg voor ondertiteling en transcripties

Ondanks een goed geluid is het mogelijk dat sommige deelnemers je alsnog niet goed zullen verstaan. Dat kan veel redenen hebben. Een Belg zal een Nederlander bijvoorbeeld minder goed begrijpen en vice versa. Maar voor een Antwerpenaar en een West-Vlaming geldt wellicht hetzelfde. Daarom doe je er goed aan om ondertiteling aan de video’s toe te voegen. Het is tevens een goed idee om een transcript van je tekst ter beschikking te stellen, bijvoorbeeld onder de video. Zo kan de deelnemer altijd even teruglezen.

# 8. Gebruik meer dan alleen video’s

Hoewel we hier sterk focussen op video’s hoef je niet online trainingen te maken met louter video’s. Het is net een goed idee om verschillende lesmaterialen met elkaar te combineren. Je kan bijvoorbeeld ook een werkboek aanbieden met praktische oefeningen, werkstukjes waarmee je aan de slag kan en dergelijke meer. Dit biedt bovendien perspectieven. Zo kan je niet alleen online trainingen verkopen, maar ook werkmaterialen, boeken en werkstukjes om nog meer te halen uit je training. Of je kan het standaard als een onderdeel van het lespakket aanbieden. Dat is een krachtige USP die heel nuttig is voor zij die je online trainingen verkopen.

# 9. Maak het jezelf gemakkelijk met de juiste plug-ins

Je moet niet alleen je online trainingen maken, maar je moet ze ook online krijgen. Dat wil zeggen dat je over een platform en over hosting moet beschikken. Wat hostingdiensten betreft, zijn er keuzes genoeg. Je kan bijvoorbeeld een online training maken in WordPress. Daarbij gebruik je bijvoorbeeld Learndash, een plug-in om een online cursus te maken. Daarmee voeg je ook toetsen en quizzen toe en kan je zelfs certificaten uitdelen na het afronden van een cursus. Houd er wel rekening mee dat deze plug-in niet gratis is. Om je online trainingen te verkopen, kan je dan weer Woocommerce gebruiken. En om je klanten te laten betalen met bijvoorbeeld iDEAL gebruik je Mollie.

# 10. Promoot je online trainingen

Natuurlijk is het je doel om je online trainingen te verkopen, wat wil zeggen dat je ze moet promoten. Zorg ervoor dat je actief bent op sociale media, zet in op SEO en SEA en durf ook te adverteren op bijvoorbeeld Facebook. Daarnaast kan je je online trainingen verkopen via een platform als Udemy.

Natuurlijk wil jij een passief inkomen opbouwen en niet actief je online trainingen promoten. Overweeg daarom affiliate marketing, waarbij anderen je online trainingen verkopen en in ruil daarvoor een vergoeding krijgen. Onder andere het platform van PayPro scoort heel goed bij Nederlandse affiliates en verkopers van online trainingen. De affiliates krijgen een flink deel van de koek, maar jij kan wel een passief inkomen opbouwen en zij doen het harde werk.

# 11. Schakel een goede boekhouder in

Het is natuurlijk niet alleen je bedoeling om een online e-learning te maken, maar om ook de online trainingen te verkopen. Dat wil zeggen dat je geld zal verdienen aan je online trainingen en een passief inkomen zal opbouwen. En dat wil tegelijkertijd zeggen dat je belastingen zal moeten betalen op deze inkomsten. Wil je een passief inkomen opbouwen en niet voortdurend bezig zijn met de boekhouding? Dan kan je maar beter een boekhouder inschakelen. Heb je nog geen boekhouder? Maak dan gebruik van onze tool. Wij helpen jou namelijk bij het vinden van een geschikte boekhouder. We brengen je in contact met verschillende boekhouders in je buurt en dit geheel gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here