Opdat beroepskosten aftrekbaar zouden zijn, gelden er een aantal voorwaarden. Zo moeten de beroepskosten de zelfstandige een voordeel opleveren, namelijk dienen om inkomsten te verwerven of te behouden. Daarnaast moeten de werkelijke beroepskosten worden bewezen, in het juiste jaar worden gedragen, mogen er geen wettelijke beperkingen zijn en mag het ten slotte niet gaan om onredelijke kosten (luxe-uitgaven). Als er aan deze voorwaarden is voldaan, zijn alle kosten in principe fiscaal aftrekbaar. Een mooi voorbeeld daarvan is de situatie van de viervoeter en de hondenbrokken.
De beroepskosten moeten gemaakt zijn met het oog op het verkrijgen of behouden van winsten
In de eerste plaats zal je inderdaad moeten aantonen dat de hond helpt om winsten te verkrijgen of te behouden. Voor pakweg een privébewakingsfirma of een private hondenschool zal dat niet zo gek moeilijk zijn, maar de Rulingcommissie accepteert ook dat honden worden ingezet als bewakingshond. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hond die de winkel of het magazijn ’s nachts bewaakt. Als de hond ook de woning bewaakt, is de hond natuurlijk enkel van de belasting aftrekbaar in verhouding met het gedeelte van de woning dat voor het beroepsgebruik wordt gebruikt. Hierbij kan je de standaard verdeelsleutel gebruiken die je bijvoorbeeld ook hanteert voor het internet of de elektriciteitsrekening. Het staat je uiteraard vrij om een betere verdeelsleutel te bewijzen, bijvoorbeeld in functie van de waarde van de zakelijke inboedel.
De beroepskosten moeten verantwoord worden
Wel is het zo dat je moet bewijzen dat de hond een waakhond is en wordt ingezet om de beroepsruimtes te bewaken. Een chihuahua of een poedel als waakhond lijkt de fiscus dan ook minder snel te accepteren dan pakweg een rottweiler. Volgt de hond pakwerk bij de hondenschool? Dan sta je opnieuw sterker in de schoenen.
Bovendien lijkt het erop dat de bewaking van private eigendommen sneller wordt geaccepteerd dan bewaking in de publieke ruimte. In een recente zaak werd het bijvoorbeeld niet geaccepteerd dat een gynaecoloog die zich soms in gevaarlijke achterbuurten liet begeleiden door een hond, die hond als beroepskost inbracht.
Het belangrijkste is echter dat je voldoende kan bewijzen dat het dier verband houdt met de zakelijke activiteiten. Ook een postduif (niemand verplicht je om een gsm te gebruiken) of een op muizen jagende kat (bv. voor de landbouwer) kan je in theorie als beroepskosten inbrengen.
De beroepskosten moeten gedragen zijn tijdens het belastbaar tijdperk
Hier gelden de algemene regels. Het moet natuurlijk gaan om kosten die betaald zijn in het belastbaar tijdperk. Voor aanslagjaar 2020 moeten de kosten voor de hondenbrokken, vaccinaties of trimbeurten dus betaald zijn in 2019 (of zeker en vaststaand zijn). Voor de aankoopkosten is het voldoende dat ze “gedragen” zijn. Dit wil zeggen dat je de waakhond ook moet afschrijven, net zoals andere investeringen. De fiscus lijkt afschrijvingstermijnen vanaf 5 jaar te accepteren. Natuurlijk leeft een hond langer, maar de economische levensduur is korter dan de biologische levensduur. Ook de zakelijke waakhond heeft recht op een rustig pensioen.
De beroepskosten moeten worden verantwoord
Ten slotte moet je uiteraard alle beroepskosten kunnen bewijzen. Je houdt daarvoor je bonnetjes, facturen en aankoopdocumenten netjes bij. Als je geen schriftelijke documenten hebt, mag je ook andere bewijsmiddelen gebruiken zoals bijvoorbeeld bankafschriften.
Onthoud wel dat het niet mag gaan om luxe-uitgaven. Voor de klassieke waakhond stelt zich geen probleem, maar een peperdure designer dog zou ik niet aanraden. En uiteraard voed je je hond geen kaviaar.
Tip: hond komt in aanmerking voor de investeringsaftrek
In principe kan je de bewakingshond en het hondenhok als investering zien en op die manier van een extra fiscaal voordeel genieten via de investeringsaftrek. De fiscus accepteert echter niet dat je de bewakingshond als investering in beveiliging inbrengt, omdat het hier gaat om een limitatieve lijst met investeringen die in aanmerking komen. De bewakingshond staat niet op die lijst.