DELEN

Nu we massaal thuiszitten of -werken door de coronapandemie, verbruiken we ook veel meer printpapier. Niet alleen voor zakelijk gebruik vliegt het de deur uit, maar ook omdat de kinderen kleurtekeningen willen of omdat we eindelijk de tijd vinden om de vakantiefoto’s te printen. Tikt de rekening ook bij jou aan? Weet dan dat je gelukkig wel het een en ander kan doen om te besparen op je printkosten.

Minder inkt gebruiken

Print in de eerste plaats niet onnodig af en controleer altijd even op spellingsfouten vooraleer je print, niet nadien. Geef ook de voorkeur aan kleurloos printen omdat kleurpatronen sowieso fors duurder zijn. Daarnaast kan je een lettertype gebruiken dat minder inkt gebruikt. Ecofont is hier het bekendste voorbeeld van. De letters zitten vol kleine gaatjes waardoor je minder inkt verbruikt, terwijl het verschil enkel met een vergrootglas zichtbaar is. Daarnaast kan het ook een optie zijn om te kiezen voor een huismerk of klooncartridges in plaats van de originele toner. Bij Goedkoopprinten kan je bijvoorbeeld huismerk inktpatronen kopen die veel goedkoper zijn dan het origineel.

Besparen op papier

Niet alleen inktpatronen kosten geld, maar ook het printpapier. Ga waar mogelijk na of het niet mogelijk is om dubbelzijdig te printen. Sommige printers doen het automatisch, bij anderen moet je zelf even het papier omdraaien. In elk geval gebruik je heel eenvoudig 50% minder papier. Daarnaast kan het ook een optie zijn om goedkoper papier te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan recycled papier of aan papier met een beperkte dikte. Ga je naar 70- of 75-grams papier? Controleer dan wel even of je printer het papier goed kan opnemen. Soms kan het ook lonen om meteen meer papier te bestellen en een staffelkorting te krijgen.

Printer vervangen

Printer vervangen

Als je een oude inktjetprinter hebt, verbruik je waarschijnlijk onnodig veel inkt. Het kan dan ook een slim idee zijn om je oude printer te vervangen door een zuiniger model. Een laserprinter krijgt sowieso de voorkeur als je alleen in zwart afdrukt. Vooral voor wie sporadisch eens afdrukt is een laserprinter interessant. Dat heeft te maken met de manier waarop inktjetprinters werken. Zij gebruiken hun inkt ook om de spuitmondjes te reinigen. Het is een goede manier om te voorkomen dat de spuitmondjes verstopt raken, maar bij sommige printers gaat zo tot 80% van de inkt verloren. Bij een laserprinter heb je dat nadeel niet.

Beperk het energieverbruik

Je kan niet alleen besparen op je papier of op de verbruikte inkt, maar ook op de energie die de printer gebruikt. Het is iets waar je over moet nadenken bij de aanschaf van een nieuwe printer, maar vaak kan je ook zelf het een en ander doen om het energieverbruik van je printer terug te dringen. De standby-modus is bijvoorbeeld geen goed idee omdat er dan nog steeds veel energie wordt verbruikt, onder andere om de fuser warm te houden. De printer tijdig uitschakelen is dan ook een goed idee. Ben je een vergeetkous? Dan kan je uitkijken naar een printer met een slaapstandmodus die minder verbruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here