DELEN

Ondernemers kloppen vaak veel uren, terwijl ze zelf tekorten op de arbeidsmarkt moeten opvangen om toch maar deadlines te halen. Het hoeft niet te verbazen dat 70% van de ondernemers hun werk niet kunnen loslaten, terwijl één op drie doorlopend last heeft van stress of vermoeiend. Het gaat stuk voor stuk om risicofactoren voor het ontwikkelen van een burn-out. Volgens UNIZO loopt zo’n 33% van de ondernemers het risico om uiteindelijk tegen een burnout aan te lopen. Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen? Lees vooral even deze vier tips tegen burn-out.

# 1. Benader ondernemerschap als een marathon, niet als een sprint

Ondernemers kunnen zich geen burn-out veroorloven, waardoor ze vaak doorgaan tot ze erbij neervallen. Zo’n strategie werkt bij het trekken van een sprintje waarbij je hoopt net na de finish opgebrand te zijn, maar niet bij een marathon die je tot aan de pensioenleeftijd moet blijven lopen. Doseer dan ook je energie, vind een balans tussen werk en privé en blijf niet te lang treuren bij een tegenslag. Plan af en toe een dagje in waarbij je niet naar je mails kijkt of waarbij je je smartphone gewoon eens thuis laat liggen. Door slechts even te recupereren, kan je al langer blijven doorgaan en kan je op lange termijn wel je doelstellingen behalen en zo kan je een burn-out voorkomen.

# 2. Overspannen voorkomen door taken uit handen te geven

Ondernemers willen vaak te veel zelf doen. Een van de belangrijkste tips om een burn-out te voorkomen, is om sommige zaken los te leren laten. Zeker zaken waar je niet goed in bent, besteed je maar beter uit. Ook randzaken kunnen je zicht vertroebelen en geef je beter uit handen. Stop dan ook met zelf je boekhouding te doen, zelf prospects te bellen en daarnaast ook nog zelf je website aan te maken. Doe hetzelfde ook intern en durf bepaalde taken te delegeren en verantwoordelijkheden over te dragen. Je hoeft echt niet altijd de eindverantwoordelijkheid te dragen en soms kan je een vittende klant ook even overlaten aan een van je managers. Dan hoef jij daar alvast niet meer over wakker te liggen. Hoe voorkom je burn-out? Door tijd vrij te maken om even te ontspannen en door te leren om sommige zaken los te laten.

# 3. Een burn-out vermijden door je efficiënt op te laden

In de beginfase van het ondernemerschap halen ondernemers vaak hun energie uit het werk. Later moeten ze elders hun energie zoeken. Een belangrijke tip voor het voorkomen van een burn-out is door af en toe even op te laden. Het probleem is dat ondernemers na verloop van tijd niet meer weten waar ze hun energie kunnen uithalen. Pak het zo efficiënt mogelijk aan en ga op ontdekking. Een wandeling aan de kust? Een avondje voor de tv? Hardlopen in het park? Of toch een borrel met de oude vrienden? Zoek uit waarmee jij je het best en snelst kan opladen, want dat is toch nog steeds een van de belangrijkste burn-out voorkomen tips.

# 4. Luister naar je lichaam

Het gekke is dat ondernemers vaak bij een arts aankloppen met vragen als: “Zit ik tegen een burnout aan?” Het zegt heel wat over hoe slecht ze hun lichaam kennen. Hoe een burn-out voorkomen? Door te luisteren naar je lichaam en door signalen op te vangen. Zit je even in een dipje? Maak dan tijd vrij om te ontspannen en een burnout als ondernemer te voorkomen. Lees een aantal tips bij overspannen zijn en durf ook eens onverwacht een tijdje vrij te nemen. Die herwonnen energie zet je later in om de achterstand razendsnel dubbel en dik in te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here