DELEN

Ben je van plan om een kerstpakket te geven aan je collega’s, werknemers of zakelijke relaties? Dan hoop je natuurlijk dat het meteen een schot in de roos is. Hoewel een geschenkje geven altijd wel leuk is, doe je het natuurlijk maar liever meteen goed. Daarover hoef je je echter niet al te veel illusies te maken: uit marktonderzoek blijkt dat er helemaal niets bestaat als het perfecte kerstpakket. Flaters die kunnen wel en daarom volg je maar beter volgende vier tips grondig op.

# 1. Personaliseer je kerstpakket

Een kerstpakket zelf samenstellen krijgt de voorkeur op kant-en-klare kerstpakketten die weinig originaliteit uitstralen. Bij een kerstpakket draait het allemaal om de intentie en bij een gepersonaliseerd kerstpakket zit dat toch meteen goed. Nauwelijks originele geschenken zoals giftcards weten slechts 25% van de respondenten te bekoren, terwijl een leuk samengesteld kerstpakket het altijd wel goed doet. Geef je een kerstpakket aan werknemers? Zorg dan dat het naadloos aansluit bij je onderneming, bijvoorbeeld door een passende gadget toe te voegen. Als fietsproducent mag dat bijvoorbeeld een bedrukte drinkbus zijn. Bij kerstpakketten voor zakelijke relaties houd je vooral rekening met de leeftijd.

Personaliseer je kerstpakket

# 2. Koop eens fair trade

Hoe je het ook draait of keert: bij kerstpakketten zal er altijd wel iemand iets krijgen waarmee hij of zij niet tevreden is. Omdat ze geen chocolade lusten, geen alcohol drinken en zo meer. In dergelijke gevallen kunnen ze met een slecht gevoel achterblijven, want het voelt allemaal toch een beetje aan als verspilling. Dat heb je niet als je gaat voor fairtradegeschenken. In zo’n geval steun je alvast landbouwers in het zuiden en is het minder erg als het niet het beste geschenk is. Het sluit ook naadloos aan bij de kerstboodschap die we zo graag uitdragen.

# 3. Ga voor een conceptgeschenk

Elk jaar opnieuw een geschenkje met snacks en alcohol? Na verloop van tijd begint dat te vervelen. Niet dat er iets mis is met wat lekkers, maar soms moet je toch eens een beetje origineler voor de dag komen. Daarom is het een goed idee om elk jaar een nieuw concept uit te kiezen. Opende je dit jaar de eerste winkel in Italië? Ga dan voor een kerstpakket dat de Italiaanse keuken centraal plaatst. Werd je product als beste product verkozen door een onafhankelijke instantie? Dan staat een gouden cadeau natuurlijk centraal. Vergeet niet om even een chocoladebeker toe te voegen want uiteindelijk heb je ook alles aan je medewerkers te danken.

# 4. Blijf trouw aan het budget

Er gelden heel wat fiscale regels ten aanzien van geschenken. Bij relatiegeschenken is het bijvoorbeeld interessanter om onder de 50 euro te blijven omdat de btw dan volledig aftrekbaar is. Een eurocent meer maakt hier al het verschil. Ook bij het personeel geldt die grens van 50 euro (excl. btw) om in aanmerking te komen voor de btw-aftrekbaarheid, maar daarnaast geldt ook een grens van veertig euro voor de sociale zekerheid. Het gaat bovendien om een jaargrens die je misschien al deels hebt opgesoupeerd. Bedenk vooraf goed welk budget je fiscaal gezien nog kan besteden en blijf daar trouw aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here