DELEN

Jaarlijks worden er heel wat interessante ondernemer wedstrijden georganiseerd. Bij zo’n ondernemerswedstrijd zijn er niet alleen geldprijzen te winnen, maar ook speciale coachingtrajecten. Bovendien zorgen ondernemer awards altijd voor persaandacht, waardoor het toegang kan bieden tot nieuwe netwerken en markten. Hieronder doen we de belangrijkste ondernemer wedstrijden uit de doeken. We bespreken daarbij vijf prestigieuze ondernemer wedstrijden, maar er zijn nog heel wat andere ondernemer wedstrijden die best wel interessant kunnen zijn. Op de website van VLAIO is een mooi overzicht te vinden.

Start Academy for young entrepreneurs

De Start Academy for young entrepreneurs is een ondernemer wedstrijd voor hogeschool- en universiteitsstudenten. Elk jaar wordt deze ondernemer wedstrijd georganiseerd. Deelnemers dienen verschillende workshops en seminaries te volgen. Deelnemen aan deze ondernemer wedstrijd kan ook in teams tot zes personen.

De winnaar van deze ondernemer wedstrijd krijgt 15.000 euro, te besteden aan consultancy-uren bij een aantal partners. Daarnaast krijgt de winnaar van deze ondernemer wedstrijd een startkapitaal van 1.500 euro en rekent hij op heel wat persaandacht. Alle finalisten krijgen bovendien een Total-tankkaart ter waarde van 500 euro.

De onderneming van het jaar die de vorige editie won, is Homate. Homate ontwikkelde een draadloze totaaloplossing om vanaf een centrale plek alle domotica-apparaten te besturen, zonder afhankelijk te zijn van verschillende besturingssystemen.

SESSY Awards

Een andere ondernemer wedstrijd voor student-ondernemers is de SESSY Award (Student Startup of the Year Award), een initiatief van UStart Belgium. Bij deze ondernemer wedstrijd krijgt de ondernemer van het jaar 5.000 euro aan prijzengeld, net als verschillende voordelen van sponsors. De laatste editie werd gewonnen door Tulipal, een start-up die een oplossing biedt voor het steriliseren en reinigen van menstruatiecups. De start-up wil menstruatie-armoede bestrijden en taboes rond de menstruatie doorbreken.

UNIZO KMO van het jaar

Dit is een heel prestigieuze prijs, waarbij de onderneming van het jaar altijd op veel persaandacht kan rekenen. Bij deze ondernemer wedstrijd gaat men op zoek naar een Vlaamse kmo die zich op het gebied van de bedrijfsvoering onderscheidt. De winnaar schittert een jaar lang in de media. Enkel kmo’s die aan de kmo-definitie voldoen, komen in aanmerking. Bij de verkiezing houdt men ook rekening met het financieel beleid, innovatie, internationaal ondernemen, het personeelsbeleid, marketing, communicatie, energie en milieu. De vorige winnaar van deze ondernemer wedstrijd is 3bouw, een expert in houtskeletbouw.

Belgian Business Award for the environment

De Belgian Business Award for the environment is een ondernemer wedstrijd die elke twee jaar wordt georganiseerd. Deze ondernemer award is er voor ondernemingen die zich onderscheiden op het gebied van duurzame ontwikkeling en milieutechnologie. De ondernemer wedstrijd staat open voor iedereen: jonge bedrijven, bedrijven die al lang actief zijn, grote ondernemingen en kleine ondernemingen mogen allemaal deelnemen. De volgende editie vindt plaats in maart 2022, de inschrijfperiode liep af op 31 oktober 2021.

Leeuw van de Export

De ondernemer wedstrijd Leeuw van de Export wordt georganiseerd door Flanders Investment & Trade (FIT). Deze ondernemer wedstrijd is er voor Vlaamse bedrijven die zich op het gebied van export onderscheiden. Wie de ondernemer award wint, krijgt de LvdE-trofee. Bij de vorige editie viel onder meer het piepjonge bedrijf Molecubes in de prijzen. Dit bedrijf, een spin-off van de Ugent, ontwikkelt compacte scanners om onder meer de werking van geneesmiddelen in beeld te brengen. De scanners worden al in veertien landen gebruikt en er wordt onder meer gekeken naar groeikansen op de Amerikaanse, Chinese, Japanse en Zuid-Koreaanse markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here