DELEN

Sta je aan het roer van je eigen bedrijf? Dan weet je vast wel hoe belangrijk duurzaamheid is geworden in het bedrijfsleven. In een wereld waar klimaatverandering een steeds grotere bedreiging vormt, is het dan ook van essentieel belang dat bedrijven hun steentje bijdragen aan een groenere toekomst. Maar hoe kun je als bedrijf verduurzamen zonder al te veel gedoe? Met deze 5 concrete tips kun je alvast aan de slag. 

Energiebesparing en groene energie

Een van de eerste stappen naar een duurzaam bedrijf is het verminderen van je energieverbruik. Begin met het investeren in energiezuinige apparatuur en verlichtingssystemen. Schakel over naar groene energiebronnen zoals zonne-energie of windenergie. Door minder fossiele brandstoffen te verbruiken, verklein je de ecologische voetafdruk van je bedrijf in één klap aanzienlijk. 

Duurzame inkoop en leveranciers

Het is belangrijk dat je kritisch kijkt naar je leveranciers en je producten. Kies voor leveranciers die duurzame praktijken hanteren en producten leveren met een lage milieu-impact. Zo zullen je producten ook een betere milieuproductverklaring krijgen, wat weer aantoont dat je bedrijf duurzaamheid belangrijk vindt. Overweeg ook om samen te werken met lokale leveranciers, wat niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert maar ook de lokale economie ondersteunt. 

Groen transport

Groen transport

Als jouw bedrijf afhankelijk is van transport, probeer dan actief te zoeken naar groenere alternatieven. Moedig je medewerkers aan om te carpoolen, te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken. Daarnaast kun je ook investeren in een elektrisch wagenpark voor bedrijfsdoeleinden, als dat haalbaar is. Dit geldt bovendien ook voor eventueel transport van je producten. Dit zal op zijn beurt ook weer bijdragen aan een positieve milieuproductverklaring. Weet je niet hoe je die kan verkrijgen? Maak dan gebruik van lca software

Bewustwording en opleiding

Last but not least, door jezelf te verdiepen in duurzame bedrijfsprocessen en deze ook te delen met je medewerkers zal je bedrijf er sneller op vooruit gaan. Zorg er dus voor dat je medewerkers bewust zijn van het belang van duurzaamheid en geef ze de nodige training om milieuvriendelijke praktijken toe te passen. Organiseer bijvoorbeeld workshops, seminars of webinars om hen te informeren over duurzame initiatieven en hoe ze hieraan kunnen bijdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here