DELEN

Expats krijgen met allerlei risico’s te maken, terwijl ze het land meestal niet kennen. Voor veel van deze risico’s is het mogelijk om zich te laten verzekeren. Het in kaart brengen van deze risico’s vormt de basis bij het bepalen welke expats verzekeringen nuttig zijn. Hieronder benoemen we alvast een aantal expat verzekeringen die wat ons betreft onmisbaar zijn voor expats die in ons land aan de slag gaan.

Gezondheidsverzekering

Als een expat in België aan de slag gaat en hier sociale bijdragen betaalt, krijgt hij toegang tot de sociale zekerheid. Deze ziekteverzekering is in ons land namelijk verplicht, wat het meteen ook tot een van de onmisbare expat verzekeringen verheft. In sommige (Europese) landen wordt dit door de overheid geregeld en krijgt men automatisch toegang tot deze sociale zekerheid, maar in België is dat niet het geval. Daarom moet de expat zich bij een van de ziekenfondsen inschrijven. Deze verplichte ziekteverzekering is dan ook een cruciale expat verzekering. Deze expat verzekering zal de kosten voor medische verzorging en voor geneesmiddelen geheel of gedeeltelijk terugbetalen.

Naast deze verplichte expat verzekering kan het ook interessant zijn om een aanvullende gezondheidsverzekering af te sluiten voor je expats. Deze aanvullende expat verzekering zal extra risico’s die de verplichte ziekteverzekering niet vergoedt, alsnog vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan tandartskosten, materniteitskosten, kosten voor een bril enzovoort. Met deze aanvullende expat verzekering voorkom je dat de expat in financiële problemen komt door onverwachte ziekenhuiskosten in ons land. Als je als werkgever expats inschakelt, kan het interessant zijn om ze een collectieve hospitalisatieverzekering aan te bieden.

Familiale verzekering

Een andere nuttige expats verzekering is wat ons betreft de familiale verzekering. De familiale verzekering is een verzekering die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt van de expat en van de eventuele familieleden en huisdieren die mee naar ons land zijn gereisd. Deze expat verzekering zal bijvoorbeeld dekking verlenen wanneer de expat met zijn fiets een voetganger aanrijdt of als zijn hond een voorbijganger zou bijten. Een familiale verzekering is in ons land niet verplicht, maar is een van de verzekeringen die echt wel aan te raden zijn. Ook voor expats is dat natuurlijk het geval.

Brandverzekering

Als een expat gedurende een tijd in ons land verblijft, zal hij wellicht niet de volledige tijd op hotel verblijven. Als de expat in een gehuurd pand verblijft, is een brandverzekering aan te raden. Huurders zijn namelijk aansprakelijk voor het pand dat ze bewonen. In theorie is een brandverzekering in ons land niet verplicht, maar vrijwel iedere huurder zal het contractueel verplichten. Daarnaast is deze expat verzekering een absolute aanrader, want de gevolgen van een brand kunnen nu eenmaal groot zijn.

Het is mogelijk om voor expats deze verzekering uit te breiden, zodat het bijvoorbeeld ook dekking verleent bij diefstal. Daarnaast zijn er verzekeraars die een extra dekking woonbijstand bieden. Deze aanvullende verzekering komt tussenbeide bij onverwachte kosten, bijvoorbeeld als de sleutel in het slot van de voordeur zou blijven steken. Voor een expat heeft dit het voordeel dat hij bij problemen maar een contactpersoon heeft. En dat is behoorlijk handig in een land dat hij van toeten noch blazen kent. Daarom is ook deze aanvullende expat verzekering een aanrader.

Mobiliteitsverzekering

Sommige expats komen met een eigen auto naar ons land. Als een expat gedurende lange tijd in ons land aanwezig is en hier een auto gebruikt, moet de auto hier worden ingeschreven en verzekerd. In het lijstje met nuttige expats verzekeringen mag de BA-verzekering dan ook niet ontbreken. Deze verzekering vergoedt de schade die ontstaat door ongevallen waarvoor de expat aansprakelijk is, bijvoorbeeld als hij tegen een geparkeerde auto rijdt. Eventueel is dit uit te breiden met een omniumverzekering en een bestuurdersverzekering.

Een omniumverzekering zal ook de schade aan de auto van de expat vergoeden. De bestuurdersverzekering dekt de persoonlijke schade die een bestuurder na een ongeval oploopt en die door de andere verzekeringen niet wordt vergoed, bijvoorbeeld als de expat door het ongeval niet langer kan werken.

Voor andere voertuigen, zoals bijvoorbeeld een (elektrische) fiets, bestaan er andere mobiliteitsverzekeringen. In onze eerdere blog lees je meer over het verzekeren van een elektrische fiets.

Reisverzekering

Een expat zal ongetwijfeld vaak op reis gaan en kan daarbij te maken krijgen met de meest uiteenlopende problemen. Denk bijvoorbeeld aan annuleringen, het verliezen van bagage of het missen van een vlucht ten gevolge van een ziekte. Een goede reisverzekering is dan ook een van de onmisbare expat verzekeringen. Bij het afsluiten van een reisverzekering zijn er wel een aantal dingen waarop je moet letten. In onze eerdere blog over zakelijke reisverzekeringen lees je er meer over.

Expat verzekeringen zijn altijd maatwerk

Wanneer expats naar ons land komen, is het een goed idee om na te denken over passende expats verzekeringen. Als werkgever ken jij het land natuurlijk het beste en dus wordt er verwacht dat jij het een en ander voor je expats regelt. Uiteraard hoef je niet al deze expat verzekeringen zelf te bekostigen of te regelen, maar je kan dan in ieder geval correct informeren. Welke expats verzekeringen jouw expats nodig hebben, zal per situatie verschillen. Daarom is het aan te raden om de situatie met een verzekeraar te bespreken en om zowel de keuze van de expats verzekeringen als de exacte dekkingen samen te bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here