DELEN

Het eerste kwartaal van 2021 is gestart en dus is het tijd om na te denken over de noodzakelijke voorafbetalingen. Maak daarvoor niet alleen een inschatting van de inkomsten, maar denk ook al na over eventuele belastingverminderingen. Door de coronapandemie heeft de regering een stop gezet op de indexering van een aantal belastingverminderingen en -vrijstellingen, maar dit wil niet zeggen dat ze van het toneel zijn verdwenen. Het blijft mogelijk om met een aantal fiscale ingrepen minder belasting te betalen in 2021. Deze tips om minder belastingen te betalen helpen je alvast op de goede weg.

# 1. Minder belasting betalen in 2021 en sparen voor het pensioen

Pensioensparen blijft de populairste manier om minder belasting te betalen. Er zijn dan ook verschillende manieren om voor het pensioen te sparen en minder belasting te betalen in 2021. In de eerste plaats is er het reguliere pensioensparen via een pensioenspaarrekening of -verzekering. Hierbij kan je tot 990 euro (30% belastingvermindering) of 1.270 euro (25% belastingvermindering) per jaar storten. Houd er wel rekening mee dat de tweede piste pas interessant is wanneer er meer dan 1.188 euro op het contract wordt gestort. Naast het reguliere pensioensparen zijn er nog andere opties mogelijk, zoals het (Sociaal) VAPZ voor zelfstandigen. De gestorte premies zijn volledig aftrekbaar en zorgen er bovendien ook voor dat je minder sociale zekerheidsbijdragen moet betalen.

Daarnaast is het ook mogelijk om een belastingvermindering te genieten voor het sparen via een individuele levensverzekering. Ook hiermee kan je fiscaal voordelig een mooi pensioenspaarpotje vergaren. Bovendien kan je het geld ook gebruiken voor het betalen van de premie voor de schuldsaldoverzekering, waardoor ook jongeren die nog sparen voor een huis minder belasting kunnen betalen in 2021.

# 2. Minder belastingen betalen in 2021 door te investeren in andere ondernemingen

De overheid heeft verschillende fiscale voordelen bedacht voor wie investeert in lokaal ondernemerschap. Er is bijvoorbeeld de belastingvermindering voor wie in kleine ondernemingen (Tax Shelter start-up) of in kleine groeibedrijven (Tax Shelter scale-up) investeert. De belastingvermindering bedraagt 30 of 45% van het geïnvesteerde bedrag in de start-up of 25% van het geïnvesteerde bedrag in de scale-up.

Een andere optie is de zogenaamde Vlaamse win-winlening waarbij er een jaarlijkse belastingkorting van 2,5% wordt toegekend op het openstaande kapitaal voor wie geld uitleent aan een Vlaamse kmo. Dit omvat ook een garantie voor als de kmo uiteindelijk failliet zou gaan. Nog een alternatief is het vriendenaandeel waarbij familieleden en vrienden een fiscaal voordeel krijgen als ze aandelen in kmo’s verwerven. Er geldt een belastingkrediet van 2,5 procent gedurende maximaal vijf jaar.

# 3. Dankzij de rechtsbijstandverzekering minder belasting betalen in 2021

Een rechtsbijstandverzekering is altijd handig. Juridische kosten kunnen hoog oplopen en zo ben je altijd zeker van juridische ondersteuning. Sinds kort geeft de betaalde premie bovendien ook recht op een belastingvoordeel dat kan oplopen tot 124 euro. Als je nog geen rechtsbijstandverzekering hebt, is dit een extra reden om het toch te overwegen.

# 4. Minder belasting betalen in 2021 door vrijstelling dividenden

Per jaar zijn 800 euro aan inkomsten uit dividenden vrijgesteld van belastingen. Bij Belgische aandelen wordt de roerende voorheffing echter al aan de bron ingehouden, maar kan dit vervolgens worden gerecupereerd via de belastingaangifte. Het is geen eigenlijke belastingvermindering want je krijgt in feite enkel terug wat onterecht is ingehouden, maar door te investeren in aandelen kan je fictief wel elk jaar minder belastingen betalen. Geef daarbij wel de voorkeur aan aandelen van bedrijven die gretig dividenden uitkeren. Proximus, Aperam, KBC, Ageas, ING en bpost worden vaak tot de dividendaandelen gerekend. Ook Lotus Bakeries nestelt zich bovendien steeds nadrukkelijker in het lijstje met dividendaristocraten.

# 5. Goede doelen en ontwikkelingsfondsen steunen en minder belasting betalen in 2021

De belastingvermindering voor giften blijft behouden. Dit wil zeggen dat wie minstens 40 euro aan een erkende instelling zoals Kom op tegen Kanker schenkt, daarvan 45% recupereert via de belastingaangifte. De andere 55% is natuurlijk onherroepelijk verloren. Daarom kan het ook interessant zijn om uit te kijken naar aandelen van erkende ontwikkelingsfondsen, want ook daardoor moet je mogelijk minder belasting betalen. Wie voor minstens 390 euro aandelen aanschaft, heeft recht op een belastingvermindering van 5 procent. Deze aandelen gaan niet verloren en kunnen ook dividend opbrengen, waarbij de betaalde roerende voorheffing zoals eerder gezegd in je voordeel kan worden gebruikt. Ben je op zoek naar zo’n aandelen om minder belasting te betalen in 2021? Dan is een ontwikkelingsfonds als Alterfin of Incofin een goed idee.

# 6. Minder belasting betalen in 2021 door meer vooraf te betalen

Als zelfstandige moet je natuurlijk voorafbetalingen doen. Als zelfstandige zonder vennootschap is het daarbij mogelijk om op een belastingvermindering te rekenen wanneer je meer voorafbetaalt dan in feite nodig is. Met een goed voorafbetalingsplan kan je dus ook minder belasting betalen in 2021. Veel kredietverstrekkers bieden hiervoor maatwerkoplossingen aan dus informeer zeker even bij je huisbankier.

# 7. Bespaar belastingen en doe een beroep op een boekhouder

Maak ten slotte optimaal gebruik van bestaande belastingverminderingen waarmee je minder belasting moet betalen in 2021. Denk bijvoorbeeld aan het belastingvoordeel voor kinderopvang, het belastingvoordeel voor dienstencheques, groene fiscale maatregelen, het belastingvoordeel voor mantelzorgers enzovoort. Door de belastingaangifte door een boekhouder te laten doen, voorkom je dat je zo’n extraatjes vergeet door te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here