DELEN

Tijdens de warme zomerdagen kan het snikheet worden op kantoor. Dat is natuurlijk allesbehalve aangenaam werken. De productiviteit neemt al snel af en je krijgt steeds minder gedaan. Met een airco op kantoor kan je gelukkig opnieuw genieten van een aangename werktemperatuur. Is een airco fiscaal aftrekbaar en waar moet je belastingtechnisch op letten? Het verschilt per situatie. Hieronder maken we het onderscheid.

Gebouw zit in de vennootschap: airco aftrekbaar belasting?

Als je werkt met een vennootschap en het gebouw is aangekocht door de vennootschap, mag de vennootschap ook de bijkomende kosten betalen. Voor de vennootschap is de airco fiscaal aftrekbaar. Niet alleen is de installatie van de airco fiscaal aftrekbaar, bovendien zijn ook de onderhoudskosten aan de airco fiscaal aftrekbaar.

Is met betrekking tot de airco de btw aftrekbaar? Dat kan, op voorwaarde dat het gebouw ook voor beroepsmatige doeleinden wordt gebruikt en de vennootschap btw-plichtig is. Dan kan je de btw dus recupereren. Let wel op bij een verkoop van het gebouw binnen een periode van vijf jaar nadat de airco op kantoor is geplaatst, mogelijk zal een deel van de btw dan terug te betalen zijn.

Tot en met 31 december 2022 geldt er overigens nog een verhoogde investeringsaftrek. Deze investeringsaftrek moedigt kmo’s aan om productieve investeringen te doen. De investeringsaftrek bedraagt normaal gesproken 8%, maar is tot het einde van dit jaar opgetrokken naar 25%.

Gebouw zit niet in de vennootschap: airco aftrekbaar belasting?

Het kan ook dat het gebouw niet in de vennootschap zit, maar dat het een privé-eigendom is. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor in je privéwoning. Ook dan kan je met airconditioning het kantoor een stuk aangenamer maken. Maar is de airco ook fiscaal aftrekbaar?

Het kan dat de airco aftrekbaar is, maar dan moet het beroepsmatig karakter ervan worden aangetoond. Het verband met de beroepsmatige activiteit is dus belangrijk. Daarom is dit niet interessant als je slechts sporadisch vanuit huis werkt. Als je echt regelmatig vanuit huis werkt, is het wel mogelijk om de kost door de vennootschap te laten betalen. In de praktijk wordt aangeraden om de installateur twee facturen te laten opstellen. De buitenunit laat je dan privé factureren en de binnenunit voor in je kantoor kan je dan door de vennootschap laten betalen.

Een nadeel is dat je bij de verkoop van je woning privé voordeel haalt uit iets dat door je vennootschap is betaald, want dit moet je dan naderhand regulariseren. Bij een controle zal de fiscus hier altijd over vallen en het privévoordeel extra belasten in de personenbelasting. Je betaalt dus wat meer belastingen en zo ook extra sociale bijdragen. Een deel van de btw is ook terug te betalen. Je kan het voordeel ook neutraliseren door het terug te betalen aan de vennootschap bij de verkoop van de woning. Met een mobiele airco-unit die je kan meenemen naar je volgende woning met een kantoorruimte heb je dit probleem uiteraard niet.

Eenmanszaak met een airco op kantoor: airco aftrekbaar belasting?

Bij een eenmanszaak is een versmelting tussen het zakelijk vermogen en het privévermogen nu eenmaal eigen aan de onderneming. Meestal zal de airco gewoon in een kantoor in de gezinswoning worden geplaatst. In dergelijke gevallen moet er rekening worden gehouden met het percentage beroepsmatig gebruik. Hierdoor is regulariseren ook niet nodig, omdat enkel het zakelijke gebruik is ingebracht.

Het is wel zo dat er bij de verkoop van de woning een meerwaardebelasting van toepassing is. Hoe hoog de meerwaardebelasting is, is afhankelijk van hoelang je er beroepswerkzaamheden hebt uitgevoerd. Vanaf vijf jaar gaat het om 16,5% meerwaardebelasting, in het andere geval gaat het om de progressieve tarieven en is er ook een btw-herziening van toepassing. Wil je deze taks liever niet betalen? Kies dan voor een mobiele airco of breng de kost fiscaal niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here