DELEN

Kunst op kantoor biedt veel voordelen. Het zorgt voor een aangename werkomgeving en het kan zelfs inspirerend werken. Tegelijkertijd draagt het bij aan de gewenste uitstraling, wat zeker belangrijk is als er al eens (potentiële) klanten of partners over de vloer komen. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom ook de fiscus kunst op kantoor als beroepskosten accepteert, waardoor ze fiscaal aftrekbaar zijn. Het is wel zo dat kunst behoorlijk prijzig kan zijn. Daarom is de kunstwerken verzekeren een goed idee.

Wat is een kunstverzekering?

Een kunstverzekering is een verzekering die je afsluit om je kunst te verzekeren. De verzekeraar zal bij schade aan het kunstwerk de restauratiekosten vergoeden of de waarde van het kunstwerk vergoeden. Zowel particulieren als professionals en handelaars kunnen via deze verzekering hun kunst verzekeren. Over het algemeen dekt de kunstverzekering de volgende zaken:

  • Diefstal van het kunstwerk
  • Schade bij het transporteren van het kunstwerk
  • Brandschade aan het kunstwerk
  • Andere schade aan het kunstwerk

Er zijn ook altijd uitsluitingen opgenomen. Zo zal geen enkele verzekering opzettelijk veroorzaakte schade dekken. Let ook goed op voor andere uitsluitingen. Veel verzekeraars dekken bijvoorbeeld geen schade als het kunstwerk buiten staat. Ook schade door ongedierte of door huiszwam wordt meestal niet gedekt. Sommige verzekeraars dekken zaken als terrorisme, oorlog, staking en oproer, terwijl dit bij andere kunstverzekeraars is uitgesloten. Raadpleeg de polisvoorwaarden om inzicht te krijgen in alle uitsluitingen.

Inboedelverzekering versus kunstverzekering

Weet dat een kunstverzekering veel verder gaat dan een klassieke inboedelverzekering. Bij een inboedelverzekering vergoedt men de vervangingswaarde, te verminderen met een eigen risico. De vervangingswaarde is de dagwaarde, de waarde van het goed als je hetzelfde goed op de tweedehandsmarkt zou kopen. Dit is voer voor discussie. Het komt zelfs voor dat de verzekeraar de vergoeding vastlegt op basis van de dagwaarde van het brons van het bronzen beeld.

Kunst verzekeren op basis van de aangenomen waarde

Bij kunstwerken is het niet altijd duidelijk wat de waarde is. Bovendien is afschrijven niet de juiste oplossing, want veel kunstwerken worden na verloop van tijd net waardevoller. In de praktijk organiseert men bij de verkoop steevast veilingen. Men laat potentiële kopers tegen elkaar opbieden en zo bekomt men een passende prijs. Net omdat de waarde zo moeilijk in te schatten is, doet men een beroep op de markt zelf.

Daarom werkt een kunstverzekering meestal met een aangenomen waarde. Dat wil zeggen dat je op voorhand met de verzekeraar afspreekt wat de waarde van het kunstwerk is. Zo hoeft hier achteraf geen discussie over te bestaan. Het zorgt ook voor een snellere schadeafwikkeling. Houd wel rekening met een eigen risico. Dit wil zeggen dat je een deel van de schade niet vergoed krijgt. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om met de verzekering kunst zonder een eigen risico te verzekeren, maar dit is wel een stuk prijziger.

Nieuwe aanwinsten doorgeven en verzekerde waarde opvolgen

Het nadeel is dat je zelf de waarde van je collectie moet opvolgen. Zo kan het bijvoorbeeld dat een bepaalde gebeurtenis of ontdekking ervoor zorgt dat de waarde van een kunstwerk toeneemt of daalt. Je zal dan zelf actie moeten ondernemen en het een en ander aan de verzekeraar moeten doorgeven. Flexibiliteit is over het algemeen wel een belangrijk kenmerk van een kunstverzekering. Ook als je bijvoorbeeld een nieuw kunstwerk koopt, kan je dit vaak eenvoudig aan de kunst verzekering toevoegen. Veelal gelden er wel maximumbedragen voor dergelijke nieuwe aanwinsten en dien je de aanwinst tijdig aan de kunstverzekeraar door te geven.

Kunst verzekering is een all-riskverzekering

Een ander kenmerk van kunstverzekeringen is dat de dekking uitgebreider is. Een kunst verzekering is namelijk een alle-risico’s-Verzekering of een all-riskverzekering. Dat wil zeggen dat in principe alle schadeveroorzakende feiten zijn gedekt, behalve als ze expliciet zijn uitgesloten. Bij een inboedelverzekering werkt het over het algemeen omgekeerd: enkel de specifiek genoemde schadeveroorzakende feiten zijn gedekt: wat niet is genoemd, is ook niet gedekt. Stel bijvoorbeeld dat je een raam laat openstaan en dat het fel waait, waardoor een schilderij naar beneden dondert en schade oploopt. Bij een klassieke inboedelverzekering is dit niet gedekt. Laat je het schilderij verzekeren via een kunstverzekering? Dan is dat wel het geval.

Waar kan ik kunst verzekeren?

De meeste grote verzekeraars bieden oplossingen aan voor mensen of bedrijven die hun kunst willen verzekeren. Houd er rekening mee dat elke verzekeraar eigen voorwaarden hanteert. Bovendien is het niet altijd mogelijk om alle soorten kunst te verzekeren. Een schilderij verzekeren, kan bijvoorbeeld vaak wel, net als etsen, pastellen, aquarellen en antiquiteiten. Eenmaal je in niches komt, zoals comics, collectiewapens of digitale NFT-kunst, is het vaak andere koek. Over het algemeen raadt men aan om kunst te verzekeren bij een gespecialiseerde kunstverzekeraar. Meestal krijg je er ook hulp bij het bepalen van de aangenomen waarde. Onder andere Art Secure, een aparte afdeling binnen Vanbreda Risk & Benefits, is een ware specialist op het gebied van kunst verzekeren. Ook de verzekering Fine Art by Hiscox & Lydian wordt vaak aanbevolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here